Jön az U16-os Eb: Minden tudnivaló + interjú!

Hétfőn reggel útra kel a Ferenczi Tamás edzette U16-os fiú válogatott, mely végre kimondottan is komoly célokkal vág neki a macedóniai B-divíziós Európa-bajnokságnak. A szövetségi kapitánnyal készítettünk egy bővebb értékelést, benne a végleges keret ismertetésével, továbbá az eddig történtek és az ellenfelek "átvételével", továbbá ismertetjük a mieink programját is.

Felső sor: Érsek István (másodedző), Máriás Gergő (nem került be az utazó keretbe), Durázi Krisztofer, Joel Nshimba (nem került be az utazó keretbe adminisztrációs okok miatt), Fülöp Bence, Pápai Máté, Bordács Soma, Rudner Gábor, Németh Ákos, Farkas Dávid (technikai vezető)

Alsó sor: Ferenczi Tamás (szövetségi kapitány), Kerpel-Fronius Gáspár, Chester Lewis, Doktor Péter, Kocsis Zalán (nem került be az utazó keretbe), Keul Tamás (nem került be az utazó keretbe), Kucsora Csaba, Laczó Levente, Molnár Levente, Mészáros Miklós (gyúró).

A képről hiányzik: Székely Norbert (másodedző)

Miként alakul ki a végleges, 12 fős utazó keret?

Az utolsó keretszűkítésen Kocsis Zalán és Joel Nshimba került ki, utóbbinál annyi volt az ok, hogy nem sikerült elintéznünk, hogy magyarként játsszon az Európa-bajnokságon, egyébként mindkét srác becsülettel végigdolgozta a nyarat velünk.

Az edzőmeccsek és a felkészülési időszak végeztével mit vársz a csoportkörtől?

Az ellenfeleink közül a cseheket ismerjük leginkább, velük játszottunk többször is, előbb az ORV-n Lengyelországban, aztán egy kinti meghívásos tornán Nymburkban is, továbbá a felkészülési időszakban is megmérkőztünk kétszer egymással. Természetesen sem ők, sem pedig mi nem játszottuk ki minden kártyánkat, ami a taktikai repertoárt illeti.

A bolgárokról, az írekről, illetve a hollandokról is csak videóink vannak, de azt tudnunk kell, hogy ezek a felvételek is két-három héttel ezelőttiek, szóval biztosan lesznek új taktikai dolgok mindegyik válogatottnál. Az látszik az eredmények alapján - például a románok a bolgárokkal szoros meccseket tudtak vívni, mi pedig kétszer magabiztosan vertük a keleti szomszédokat és harmadszorra sem forgott veszélyben a győzelmünk annak ellenére sem, hogy koncentrációban gyengébbek voltunk azon a derbin -, hogy Bulgária nem annyira erős, mint a korábbi években, viszont mivel 16 éves gyerekekről beszélünk, ezért messzemenő következtetéseket ebből levonni nem szabad, pláne, hogy két napon belül két teljesen másik arcát is mutathatja egy alakulat ilyen sorozatterhelés alatt, lebecsülni nem fogunk senkit sem.

Az írekről és a hollandokról kapott felvételek azt mutatják, hogy ellenük is esélyesként léphetünk pályára, ezzel együtt csak maximális koncentrációval és alázattal mehetünk fel a parkettre ellenük is. Azok a szlovének, akiket egyszer magabiztosan vertünk a felkészülés alatt, illetve akiktől utána hasonló különbséggel kikapunk, simán legyűrték Hollandiát kétszer is, az írekről pedig utolsó felkészülési ellenfelünk, Nagy-Britannia képviselői adtak hasznos információkat nekünk, úgyhogy viszonylag jól fel tudtuk térképezni a riválisainkat a lehetőségekhez képest.

Ezen a szinten sincs már olyan, hogy valamely csapat ne tudna semmit sem ebből a játékból, ezeknél a nemzeteknél is komoly fejlődésen megy át a sportág, évről évre lépegetnek előre, de a célunk csak az lehet, hogy mind a négy meccset megnyerve csoportelsők legyünk vagy legrosszabb esetben második helyen továbbmenjünk.

A sérüléseket, egészséget, illetve a játékosok, valamint a csapat formáját tekintve hogyan lehet értékelni ezt az felkészülési időszakot?

Hat hetet tudtunk együtt készülni, ami alatt voltak természetesen apróbb sérülések, ami miatt egy-két napos kihagyások voltak az edzőtábor alatt, de ilyen esetben sem lazsált senki sem, ha valakinek bokasérülése, térdbaja volt, akkor felsőtestre tudott tovább dolgozni vagy ha éppen más jellegű gondja volt, attól még lábra tudott edzeni, tehát amit terveztünk, azt hellyel-közzel meg is tudtuk valósítani. Nyilván ha maximalisták vagyunk, akkor azt mondhatjuk, hogy még lett volna mivel foglalkozni, de az idő rövidsége miatt ezen már agyalnunk nem szabad.

Fizikálisan és mentálisan is felkészülve utazik ki a csapat hétfőn Macedóniába, ezen felül azokat a védekezési, illetve támadásbeli stratégiákat, melyeket meg akartunk tanítani a srácoknak, azokat ők el is sajátították. Azt pedig meglátjuk, mentálisan hogyan bírjuk majd ezt a terhelést.

Az arculatot, illetve a játékstílust tekintve mik lesznek ennek a válogatottnak a legfőbb ismertetőjelei, erősségei?

A fő erőssége az, hogy van 12 közel egyforma képességű játékosa, az atletikusságot illetően jól állunk, s szeretnénk 40 perc alatt komoly nyomás alatt tartani védekezésben az összes ellenfelünket. Hol hibákra kényszerítve, hol pedig lassító jellegű védekezéssel fogunk majd operálni, szerzett labdákból, lepattanók után minél gyorsabban akarunk támadni és kosarakat szerezni, az emberelőnyös helyzeteket, valamint az emberelőnyös helyzeteket pedig jó százalékkal kell kihasználnunk.

Olyan játékot szeretnénk játszani, ahol a mélységi játék is hangsúlyt kap, illetve a kiosztásokból üres helyzeteket alakíthatunk ki jelentős számban, így lehetünk igazán eredményesek. Természetesen felállt védelem ellen is olyan magabiztossággal kell fellépnünk, hogy legyen ritmusa a játékunknak és csapatként harcoljunk.

Hogyan alakul a válogatott programja a csütörtöki első mérkőzést megelőzően?

Hétfőn reggel ötkor jön értünk a transzfer, Budapestről Bécsbe repülünk, majd onnan tovább Szkopjébe, végül egy két és fél órás buszút vezet el minket Strumicáig. Kedden este biztosított számunka a termi edzés lehetősége, ezen felül fogunk videózni, hiszen a saját britek elleni találkozónkat, továbbá az ellenfeleink felvételeit is áttekintjük, szerdán is lesz edzésünk, illetve ha kedden késne valamelyik csapat és lenne lehetőségünk még egyet tréningezni, akkor azt ki fogjuk használni.

Köszönjük az interjút és sok sikert kívánunk a csapatnak!


Az Eb-re utazó 12-es keret:
Chester Lewis (Vasas Akadémia)
Bordács Soma (Vasas Akadémia)
Rudner Gábor (Vasas Akadémia)
Doktor Péter (Egis Körmend)
Németh Ákos (Egis Körmend)
Molnár Levente (Egis Körmend)
Laczó Levente (Egis Körmend)
Pápai Máté (MAFC)
Durázi Krisztofer (Szombathely)
Kucsora Csaba (Rátgéber Akadémia - Pécs)
Fülöp Bence (Alba Fehérvár)
Kerpel-Fronius Gáspár (Honvéd - Budapest)

A szakmai stáb:
Vezetőedző: Ferenczi Tamás
Edző: Érsek István, Székely Norbert
Gyúró: Mészáros Miklós
Technikai vezető: Farkas Dávid

A magyar válogatott csoportbeli programja (Strumica, Macedónia, augusztus 20-30.)
08. 21. 18:45: Magyarország - Bulgária
08. 22. 16:30: Magyarország - Írország
08. 23. 21:00: Magyarország - Hollandia
08. 24. 16:30: Magyarország - Csehország

Az Európa-bajnokság alatt minden nap jelentkezünk majd a mieink mérkőzésének rövid felvezetőjével, az adott meccshez tartozó élő statisztika linkjével, edzői nyilatkozatokkal, valamint a meccsek részletes beszámolóival és a magyar válogatottat érintő minden lényeges információval!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus