Jön! Ma Bulgária ellen kezdi az Eb-t U16-os válogatottunk!

Ma este - magyar és macedón idő szerint is - 18:45-től megkezdi Eb-szereplését az U16-os férfi válogatott, mely a tegnap vereséggel rajtoló Bulgária ellen csatlakozik be a kontinensviadal küzdelmeibe egy nulladik szünnap után. A találkozót kétféleképp is tudjuk online követni, ehhez az alábbi felvezetővel szeretnénk egy kis extra kedvet csinálni!

Farkas Dávid technikai vezető jóvoltából folyamatosan bő információval van ellátva a közvélemény, ami a csapatot és a stábot illeti, úgyhogy elsőként vegyük számba, miért és kik ellen is harcolnak most fiaink.

Az A-divízióban - a tavalyi szereplés alapján - a 16 legjobb válogatott kapott besorolást, itt a B-osztályban pedig 22 gárda küzdhet a feljutásért (két ötös és két hatos csoportba sorolva), de csak a legjobb háromnak sikerül majd mindez - értelemszerűen a három leggyengébb csapat esik ki a Lettországban párhuzamosan megrendezésre kerülő "élvonalban". Mivel csak és kizárólag 1998-as születésű játékosok szerepelnek Ferenczi Tamás keretében, ezért egy ilyen menetelés hosszútávú gyümölcsét már csak az egy évvel fiatalabbak arathatják le a rendszer sajátossága okán. Ám így is van miért küzdenie ennek a társaságnak...

Elmondható, hogy hazánkban kiemelt figyelmet kapó generáció az U16-os, melyet klubszinten a Vasas (három játékost adnak a válogatottnak) és a MAFC (egy játékost ad a válogatottnak - az újbudaiak egy fordulóra beugrottak "csupán" ebbe a sorozatba) is képviselt az EYBL, azaz a European Youth Basketball League-ben, ahol a pasarétiek egy alapszakasz-második helyezés után negyedikek lettek a rigai szuperdöntőn, a válogatott csapatkapitánya, az ebből a társaságból egyedüliként már tavaly is U16-os Európa-bajnokságon járó Rudner Gábor az idény végi All-Star ötösbe is bekerült, ráadásul a Jordan Brand Classicen is képviselhette hazánkat, illetve a válogatottat, sőt, jelenleg is az évjárat 50 legjobb kosarasa közt jegyzik őt.

Az említett nemzetközi liga erősségét jól jellemzi, hogy összesen 21 játékos került be onnan a különböző válogatottakba - a mieinket leszámítva - 19-en ráadásul az A-divízióban küzdhetnek az érmekért és a helyezésekért (8 lett, 6 litván, 4 orosz, 1 lengyel, a B-divízióban pedig egy észt és egy svéd játékos játszott az EYBL-ben).

Az előkészületi meccseken Szlovéniát, Nagy-Britanniát, Romániát és Csehországot is el tudta verni az együttes, melyet minden játékosa és vezetője képesnek tart arra, hogy kiharcolja a hőn áhított feljutást, illetve az aranyérmet, viszont mindannyian tudjuk, hogy előbb komoly csatákban kell helyt állnia a Ferenczi-legénységnek - először az ellen a Bulgária ellen, mely tegnap kétszámjegyű előnyről bukott a csehekkel szemben (54-64). (A mi ötösünk másik tegnapi összecsapásán a hollandok 74-42-re verték az íreket.)

Bár csalódottak lehetnek a bolgárok, vélhetően kellően feltüzeltek is, hiszen a tegnapi riválisuk mellett a mieinket tartják leginkább esélyesnek a továbbjutásra, melyre a csoport 1-2. helyezése jogosít csak fel, tehát ha úgy tetszik, ez már egy élet-halál meccs mai ellenfelünknek (mi csak vasárnap, zsinórban a negyedik napon játszva küzdünk majd meg a csehekkel), de számunkra is komoly téttel bír. (AZ EB LEBONYOLÍTÁSI RENDSZERE IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG)

Az öt darab minimum két méteres játékossal felálló Bulgária ellen egyértelműen a gyors játék lehet a nyerő, melyre kifejezetten alacsony szerkezetű és bő rotációval dolgozó válogatottunk alkalmas is elvben - bár azt is érdemes tudni, hogy mai riválisunk tegnap 11 embert vetett be - mindet legalább 11 játékpercre és közülük senki sem haladta meg a 10-et dobó Rusimov dobóteljesítményét, viszont a palánk alatt a majdnem dupla duplázó (9 pont, 12 lepattanó) Avramov limitálása fontos lehet, ha győzni szeretnének Doktorék.

A találkozóról élőképes közvetítés nem áll rendelkezésünkre, viszont ERRE A LINKRE KATTINTVA élő statisztika segítségével lehet követni a csatát 18:45-től, továbbá az onlajnok.com is ad szöveges tájékoztatást a mérkőzésről.

Hajrá Magyarország!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus