Kezdésnek 20 pontos diadal az ukránok ellen

A vártnál jóval (maga)biztosabb győzelemmel kezdte szereplését U18-as leány válogatottunk a romániai B-divíziós Európa-bajnokságon. A csehországi U17-es vb-bronzérmes csapat játékosainak vezérletével a második negyed elején és a harmadik végén bemutatott "erődemonstráció", no meg a remek védekezés révén lányaink kerek 20 pontos vereséget mértek Ukrajna legjobbjaira.

Magyarország-Ukrajna 62-42 (7-11, 26-10, 12-4, 17-17)

Magyarország: Horváth B. 8/3, AHO 13, DUBEI 13, Nagy D. 10/6, Tóth T. 3. Cs: KUTTOR 7, Weninger, BÖRÖNDY 6, Kaposi, Solymosi 2, Király, Gereben.

Több mint 2 percet kellett várni az első kosárra, s ezt bár a 193 centis Kristina Karp révén az ukránok szerezték, erre Dubei Debóra vezérletével gyorsan 7 ponttal feleltek lányaink. 7-2-nél azonban leblokkolt a társaság, egymást követték a rossz dobások, eladott labdák - kapkodtak a lányok. Nagy Dorottya az 5. perc közepén dobta a negyed utolsó magyar kosarát, 5 és fél percen át nem találtak lányaink az ukrán gyűrűbe. Ezalatt ellenfelünknél egy tripla is beesett, s egy 9-0-s futással fordított Ukrajna.

A második negyedet aztán úgy kezdték lányaink, ahogy egy olyan csapathoz illik, amely vb-bronzérmes játékosokra épül.  Igaz, ebben a szakaszban is több mint 2 percet kellett várni az első kosárra - egészen pontosan 7 és fél percen át nem szereztek pontot lányaink - de Dubei újabb találata egy lehengerlő 15-0-s magyar "teniszroham" kezdetét jelentette. Szerzett kosarat Böröndy Dominika, Nagy triplát dobott, Aho Nina büntetőből és akcióból is eredményes volt. A jó védekezéssel fiataljaink több eladott labdába hajszolták bele ellenfelüket, könnyű kosarakat is szereztek, s ezt a 15-0-t egy egészen szédületes 3 és fél perc alatt "repesztették". A félidő hajrájában kiegyenlített volt a játék, szünetben 33-21-re vezettek lányaink.

A második félidő Kuttor Enikő sikeres büntetőivel kezdődött, s nagy küzdelem, s kevés kosár mellett ekkor az ő eredményessége révén tartották a lányok 10 és 15 pont közötti előnyüket. A negyed első 7 percét 4-4-re "adta" a két csapat. A negyed végén aztán Böröndy mellett Tóth Tímea is megvillant, a vb-t a közvetlen előtte diagnosztizált szívproblémák miatt kihagyó kosaras önbizalmának nagyon kellett a találat. A szakasz végét a Böröndy-Tóth kettős eredményessége révén 8-0-lal hozta a csapat, s kerek 20 ponttal vezetett a záró negyed előtt.

A záró szakasz ugyan 4 ukrán ponttal indult, de Aho a 4. perc elején nyugtató hatású duplát dobott. Dubei is villant, újra visszaállt a 20 pontos különbség. A kegyelemdöfést az ukránoknak a záró szakasz közepén Horváth Bernadett triplája adta meg.

A győzelem elsősorban a szervezett, hatékony védekezésnek volt köszönhető, amelynek eredményeként fiataljaink 22 labda eladásába hajszolták bele Ukrajna legjobbjait, miközben a mieinknél csupán 8 eladott labdát regisztrál(hat)tak.

Érdekességként említjük, hogy a tavaly, Miskolcon a 71-61-es ukrán győzelem alkalmával 31 pontot szerző Vita Gorobec ezúttal 2/18-as (!!) mezőnymutatóval és 2 büntetőt értékesítve mindössze 6 pontig jutott. Ezen a meccsen nem volt nagy Vita...

A csoport másik mérkőzésén: Montenegró-Románia 63-45

Foto, Slide - wbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus