Kiizzadták a sikert az U16-os fiúk!

Bár szinte végig vezettek, az utolsó negyedben nagyon kikaptak Katonáék a csehek ellen - a hajrát azonban sikerült kivédekezniük. 

U16-os Európa-bajnokság, B-divízió, 13-16. helyért

Magyarország - Csehország 55-54 (18-6, 13-18, 18-16, 6-14)

Magyarország: Kiss 12, Katona 9, Fazekas Cs. 6, Füzi 9. Fazekas M. 4
cserék: Somogyi 4/3, Németh 6, Oroszi, 2 Zsebe 1, Werner 2

Kipontozódott: Fazekas Cs.

Jól kezdték a meccset a mieink, hiszen Füzi és Fazekas Máté is hamar betalált, az első cseh pontra pedog több mint három percet kellett várni - igaz, ekkor Havlik egy triplát süllyesztett el. Füzi nagyon elemében érezte magát, de az első negyedben finoman szólva sem potyogtak a kosarak, soakt hibázott mindkét fél. A játékrész második felébe érve aztán két leindításból dobtunk öt pontot, majd ismét betalált Füzi egy támadópattanót követően, így hamar tíz pont fölé nőtt az előny - ugyan az utolsó percben Farsky is bevágott egy hármast, 18-6-ra (!) megnyerték az első negyedet Váradi Attila tanítványai.

A második játékrész elején a mieink támadójátéka is akadozott, sőt: négy perc alatt összesen két pontot tudtunk feltenni a táblára, így közelebb tudott zárkózni Csehország. Mráz és Havlik révén megpróbáltak még közelebb férkőzni, de azért a negyed második felében már Katonáék is be-betaláltak, így az előny nagy részét sikerült megtartani. A csehek dobóteljesítménye viszont nagyon feljavult, kintről is eredményesek voltak és ekkor mindenre tudtak válaszolni, így a nagyszünetre 31-24-es magyar vezetéssel mehettek a felek.

A fordulást követően Vycha és Kiss váltottak kosarat, majd Havlik újabb hármasával négy pontra közelítettek a csehek. Érezni lehetett, hogy kisebb gödörbe kerültek a mieink, ebből Kiss egy 2+1-es játékkal, Katona pedig egy gyors duplával igyekezett kirángatni a csapatot, majd Somogyi 13 mp-cel beállta után elsüllyesztett egy nagyon fontos triplát. Innentől sikerült tartani a tíz pont körüli előnyt, bár egy-egy kosárral azért be tudott ez alá férkőzni a cseh válogatott, de 31%-os mezőnymutatójukra ők sem lehetettek büszkék. A fordulatos játékrészt követően 49-40-ről indulhatott a negyedik negyed.

A záró etap elején Fazekas Csaba zsákolt nagyot egy leindítás végén, a következő percben azonban kipontozódott. Ezt a csehek nem igazán tudták kihasználni, jól pótolták a társak Fazekast, négy perc után még mindig nyolc pont volt a magyar előnyt - igaz, ekkor Mikyska révén sikerült közelebb zárkózniuk. Itt azért már ismét érződött, hogy gödörbe került a magyar csapat, de megmentő nem igazán akadt - már a csehek vezettek egy ponttal, amikor Katona Bence megtörte a jeget szűk három perccel a vége előtt. Sorra rontotta el a dobásokat mindkét fél, még a büntetők sem mentek már, nagyon érződött a fáradtság a csapatokon - az utolsó percben sem tudott betalálni egyik oldal sem. 28 másodperccel a vége előtt kapták meg a labdát a csehek, de elrontották a dobást, Katonáé lett a lepattanó, akinek odaütöttek - büntetők már nem következtek, öt másodperccel a vége előtt gyakorlatilag feladta ellenfelünk, így a 13. helyért játszhatnak fiaink holnap. 

Váradi Attila vezetőedző: 
Gratulálok a csapatnak, ameddig erővel bírtuk, kontrolláltuk és kézben tartottuk a mérkőzést egy jó erőkből álló cseh válogatott ellen, sajnos a negyedik negyedben már nagyon sok hibát vétettünk, nem tudtuk olyan fegyelmezetten megoldani sem támadó sem védő feladatainkat, mint azt a mérkőzés első felében tettük. Küzdésből azonban ismét jól vizsgáztunk, gratulálok a csapatnak.

fotó, slide: U-16 Magyar kosárlabda válogatott

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus