Ma kezdi az EYBL-t az U20-as Budapest-válogatott

Íme az utanpotlassport.hu Sárosi Bulcsú vezetőedzővel készített interjúja, illetve a ma kezdődő rigai torna programja.

Forrás: utanpotlassport.hu

"A közelmúltban elfogadott Budapest-program első lépéseként létrejött az U20-as férfi Budapest-válogatott, amely Sárosi Bulcsú vezetésével részt vesz a legrangosabb korosztályos nemzetközi versenysorozatban.

A szövetség a közelmúltban fogadta el a Budapest-programot, amelynek célja a fővárosi kosárlabdázás megerősítése. A szervezetben felismerték, hogy a budapesti egyesületekben nevelkedő fiataloknak helyben korlátozott az előrelépési lehetőségük. A program élére a fővárosi szövetség elnökét, Hajdu Pétert nevezték ki. A távlati terv, hogy öt év múlva mindkét nemben legyen egy-egy meghatározó fővárosi egyesület a magyar bajnokságban. Az akadémiák közötti együttműködésre is nagyobb súlyt fektetnek.

Első lépésként a férfi szakágban az U20-as Budapest-válogatott részt vesz az EYBL (Európai Ifjúsági Kosárlabda Bajnokság) versenyrendszerében. A válogatott huszonhárom fős keretét az öt budapesti akadémia delegálta, a tornákra utazó tizenötös szűkített keretet pedig a Sárosi Bulcsú vezette edzői stáb jelöli ki. A Vasas korosztályos csapatát is irányító szakembert kértük meg, ossza meg tapasztalatait honlapunkkal.

„A Vasassal már két éve részt veszünk az EYBL-ben, tavaly negyedikként, idén másodikként zártunk. Mivel a Budapest-válogatott gerincét a Vasas játékosai adják, kézenfekvő volt, hogy az indulási jogot felajánljuk a közös csapatnak. Eddig példaértékű az együttműködés, minden játékos az első szóra jön a közös edzésekre. Egyedül a MAFC meghatározó játékosáról, Mócsán Bálintról mondtunk le, hiszen neki az élvonalban vannak komoly feladatai.”

A válogatott tagjainak nem volt sok idejük összeszokni, hiszen hat közös edzés és három edzőmérkőzés után már Rigában szerepelnek az EYBL első U20-as fordulójában. A fővárosi gárdán kívül még egy magyar csapat, a Rátgéber László Akadémia is részt vesz a sorozatban.

„A tervezett munkát a szűkre szabott idő alatt elvégeztük. A legfontosabb az elvek egységesítése volt, amellett igyekeztünk alapszintű taktikai repertoárt kialakítani. A felkészülési mérkőzéseken hullámzó volt a teljesítményünk, az összeszokottság hiánya látszott a csapaton. Örömre adott okot ugyanakkor, hogy a gyakorolt elemeket viszontláttuk az edzőtársaimmal.”

A Budapest-válogatott rendkívül fiatal csapattal vesz részt az első, lettországi tornán. Az U20-as korosztályban az 1996. január 1. után született játékosok léphetnek pályára, de a fővárosi csapatban mindössze egy 1996-os születésű kosaras található, a többiek mind későbbi korosztályba tartoznak.

A lebonyolítás: Az U20-as versenysorozatban tizenhat csapat vesz részt, őket négy csoportba sorolták. Három torna alatt mindenki játszik mindenkivel, így tizenöt mérkőzés után vonnak mérleget. A negyedik, döntőnek beillő tornára a legjobb négy együttes utazhat el.

„A lettországi állomáson lengyel, svéd, kazah, lett és magyar csapattal mérkőzünk meg, rögtön az első tornán összecsapunk a Rátgéber Akadémiával. Edzői pályafutásom alatt kazah ellenféllel még sosem találkoztam, külön csemege lesz az ottani kosárlabda-kultúra megismerése. Mivel nem ismerjük az ellenfeleket, konkrét helyezésben nem gondolkodunk, a legfontosabb, hogy jól menedzseljük a fiatal játékosokat.”

A tizenöt fős utazó keretbe jelenleg a Vasas hét, a Honvéd négy, a MAFC három, míg az Óbudai Kaszások csapata egy játékost adott. Bérelt helyek nincsenek, a huszonhármas, bő keretből bárki bekerülhet a csapatba a novemberi és februári tornára."

A Budapest-válogatott programja:

Péntek:

12:30: Budapest-válogatott - BC Barsy (kazah)

18:30: Budapest-válogatott - BC Asseco (lengyel)

Szombat:

12:30: Budapest-válogatott - Rátgéber Akadémia (magyar)

18:30: Budapest-válogatott - BG Lulea (svéd) 

Vasárnap:

08:00: Budapest-válogatott - Luxembourg Akadémia (luxemburgi)

A TORNÁHOZ ÉLŐ STATISZTIKA LINKEKET IDE KATTINTVA TALÁLHATTOK!

Fotó: Vasas Akadémia

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus