Magabiztos győzelemmel, csoportelsőként jutott 8 közé az U18

Nagyjából egy negyed alatt eldöntötte a románok elleni mérkőzést a magyar fiú U18-as válogatott a Szófiában zajló korosztályos, B divíziós Európa-bajnokság csoportmeccseinek zárónapján. A kitűnő csapatjátékot bemutató magyarok 10 perc után 15, félidőben pedig már 22 ponttal vezettek. A fordulás után kicsit megrázta magát Románia, de nem veszélyeztette válogatottunk sikerét - Horváth Imre fiai 75-53 arányban diadalmaskodtak. Ezzel az eredménnyel a magyar csapat 3-1-gyel, első helyen zárta a B jelű ötöst, így bekerültek a legjobb 8 közé.

U18-as B divíziós Európa-bajnokság, Szófia, Első csoportkör, 4. forduló
Magyarország - Románia 75-53 (23-8, 16-9, 19-22, 17-14)

Magyarország: Kovács 6, Hódi 12/6, Antóni 7/3, Andrássy 5/3, Bagó 12.
Csere: Pongó 4, Peringer 7, Szabó 10/6, Popgyákunik 4, Filipovity 6/3, Krivacsevics 2.

Románia: Gheorghe 6/3, Onea 5, Kuti 6, Nicolescu 8, Cate 16.
Csere: Cheorghe -, Brosser -, Uta 2, Covrig 4, Barbasi -, Popa 3/3, Iliescu 3/3

A teljes statisztikát ezen a linken eléritek!

Az első percek nem úgy indultak, hogy ez egy könnyed, hátradőlős mérkőzés lesz, hiszen a románok jól tartották magukat, szinte minden kosarunkra volt válaszuk. A mérkőzés első pontját büntetőből Andrássy Géza szerezte, majd Antóni Csanád 5, illetve Hódi Patrik 4 pontjának köszönhetően vezettünk négy perc játék elteltével (10-6). Kifejezzen gyenge periódus következett az összecsapáson, nagyon sok volt az eladott labda, és a dobások sem mentek egyik oldalon sem. A román időkérés csak gyengített ellenfelünk játékán, ugyanis az utolsó három percben beindult a magyarok támadójátéka, Szabó Domokos, Popgyákunik Balázs, Peringer Balázs és Pongó Marcell is betaláltak, így megnyugtató, 15 pontos előnyre tettünk szert az első negyed végére (23-8).

A második felvonásban sem sok minden változott, Hódi és Bagó Martin pontjaival tovább növeltük előnyünket. Egyedül a románok centerével, Emanuel Catéval akadtak gondjaink, ő tartotta egyedül ellenfelünket - már amennyire tudta, hiszen újabb két kosara is csak annyit jelentett, hogy visszaállt a 15 pontos differencia a 13. perc végére (27-12). Ellenfelünk megint nem tudott mit kezdeni támadásban a negyed közepén, ezúttal négy percig maradtak kosárképtelenek, mialatt nálunk Popgyákunik, Pongó, Andrássy és Antóni is betaláltak, így a 17. perc kezdetén úgy tűnt, el is dőlt a meccs, hiszen 24 pontos fórban voltunk már (36-12). A félidő végén Peringer és Kuti Nándor válaszolgattak egymásnak, de így is a magyarok álltak jobban a nagyszünetben, méghozzá 22 egységgel (39-17).

Mintha el is hittük volna kicsit, hogy ez a meccs és így a továbbjutás is megvan, ugyanis a fordulást követően két és fél perc alatt kaptunk 10 pontot az újra Cate által vezetett románoktól, nálunk csak Kovács Bence volt eredményes, így Horváth Imre időt is kért (41-27). A játékmegszakítás meg is nyugtatta válogatottunkat, Bagó duplája után Hódi és Szabó kintről voltak eredményesek, gyorsan beállt újra a 15-20 pont közötti különbség, a románok nem tudtak közelebb férkőzni. Bagó és az ellenfél irányítója, Tudor Gheorghe kezdtek dobópárbajba, ami megint nekünk kedvezett, a negyed utolsó percében pedig Mircea Onea 2+1-ét Filipovity Márkó egyenlítette ki egy triplával, így 19 ponttal továbbra is jobban álltunk, és már csak 10 perc volt hátra a találkozóból (58-39).

A záró játékrész elején is megmaradt előnyünk, ugyanis Bagó, Kovács és Peringer kosaraira Kuti, Cate és Covrig válaszolt, de ahogyan az első negyedben, a felvonás közepe megint gyengébb színvonalúra sikeredett mindkét gárdánál, hiszen utóbbi duplája volt az egyetlen kosár három percen keresztül. Szerencsére mi törtük meg a csendet, Hódi és Filipovity 3-3, míg Kovács 2 pontot szerzett, mialatt a románoktól csak egy dupla érkezett, így 25-re nőtt fórunk két és fél perccel a lefújás előtt (72-47). Ellenfelünk két hármassal még visszaküzdette magát 20-on belülre, de nem tudta ott tartani az eredményt: Horváth Imre legénysége végeredményben 75-53 arányban diadalmaskodott.

Győzelmünk azt jelenti, hogy 3-1-gyel a B csoport élén végeztünk, így jutottunk be a legjobb 8 közé, ahol az E jelű négyesben folytatjuk tovább. A dolog érdekessége az, hogy rosszabb pozícióból várhatjuk a folytatást, mint a mögöttünk csak kosárarány miatt továbbjutó svédek, ellenük ugyanis pont kikaptunk, így ők egy győzelmet, mi pedig egy vereséget viszünk tovább - még további érdekesség, hogy a svédek például kikaptak azoktól a románoktól, akiket mi ma mondhatni kiütöttünk. Az A csoport első két helyezettjéhez csatlakozunk majd, akik a mai eredményektől függetlenül az ukránok és a portugálok lesznek.

Foto, Slide - fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus