Megint megverték magukat lányaink

Pár napja a hollandok ellen 13, ma a litvánok ellen 20 (!)  pontos vezetésről kapott ki U18-as leány válogatottunk az Eb-n. 

 

Magyarország-Litvánia 68-72  (19-16, 26-16, 11-20, 12-20)

Izgulhatunk tovább, a hátralévő 2 meccset  meg kell nyerni ahhoz, hogy az U18-as leány csapat jövőre is A-divíziós legyen. Tudni lehetett: az augusztus 7-i, pénteki találkozó lehet a vízválasztó a szlovéniai Eb-n. Eredetileg abban bíztunk, hogy e napon a kontinens legjobb 4 csapata közé jutásért lépnek majd pályára U18-as fiataljaink. 

Ehelyett - biztosíthatták volna a bentmaradást. Mészárosné Kovács Andrea csapatának négy meghatározó játékosa 3 napot pihenhetett erre az összecsapásra. Bár mi vezettük az első támadást, Kiss Virág labdát vesztett, s 17 másodperccel a kezdés után lerohanásból ellenfelünk szerzett vezetést. Kiss, majd Dubei Debóra találatával fordítottunk, majd a negyedik percben dobták első kosarukat felállt védelemmel szemben az 5-5 ellen tanácstalannak tűnő baltiak - a kiosztás után dobott kosár 3 pontot ért. Szerencsére Dubei visszalépésből dobott egy válasz-triplát. Igazi alsóházi meccs volt, a negyed második felében mindkét fél hibát hibára halmozott. Magassági fölényben lévő csapatunk próbálta bejuttatni a labdát a palánk alá, ám belül játszó lányaink vagy kihagyták a ziccert, vagy kiejtették a játékszert. Szerencsére a szakasz hajrájában kintről érkezett segítség, Böröndy Dominika triplája két és fél perces magyar kosárcsendnek vetett véget. A szakasz végén Weininger Virág is beemelt egy hármast, de a litvánok mindenre feleltek, így 3 pont előnnyel zárta csapatunk az első 10 percet. 

Böröndy korábban is dobott a támadóidő végét jelző dudaszóra palánkos triplát, a második negyed elején már, mint e szakterület avatott mestere ismételte ezt meg. László Borókát vetette be a szakvezetés - jól tette. A győri center harcosan szerzett lepattanót a litván palánk alatt, majd biztos kézzel értékekesítette a  szabálytalanságért járó büntetőket, 7-0-lal indítva a szakaszt 10 ponttal elléptek lányaink. Hiába kért időt a litván szakvezető, Dubei újra villant, majd Aho Nina is "beköszönt". A letámadással is sikerült zavart okozni riválisunknál, László szép szereléssel is észrevétette magát, a lepattanóknál érvényesült a magyar magassági fölény. A szakasz első felét 16-4-re nyerve a negyed közepén 35-20-ra vezettek fiataljaink. Megnyugiodtak, felszabadultakká váltak a lányok, élvezték a játékot, s a 17. percben, Dubei újabb triplája után 20 pontosra nőtt az előny (43-23). Meglepő módon ettől a második  negyedben addig sziporkázó lányaink zavarodtak meg, "túlpörgött" a csapat, kapkodni kezdtek a lányok, sorra adták el a labdákat. A bizonytalankodást büntették a litvánok, zsinórban 9 pontot dobva a 10 pontos lélektani határ közelébe küzdötték fel magukat. A lepattanókért harcosabban mentek, többet a mi palánkunk alatt is megkaparintottak. A félidő Weninger 2 jó büntetőjével, s 13 pontos magyar vezetéssel zárult. 

A második pedig litván triplával indult, majd ügyes akció végén újra László villant. Egy lepattanónál két játékosunk kezéből is kikapták a labdát a roppant elszánt litván lányok. Grundkosárlabda következett, mindkét oldalon sok hibával. Tartotta 10 és 15 pont közötti előnyét csapatunk. A 27. perc végén egy triplával 10 ponton belülre került Litvánia, majd vérszemet kapva egy 9-2-es futással 7 pontra zárkózott fel. Jól jött Dubei triplája, ám a belelendülő litvánokat egy ítélet is segítette: Studer Agnes ellen ítéletk technikait, noha a litván lány nekiszaladt, s felborította. A záró szakasz előtt 4 pontra zsugorodott az előny, amely a második negyedben még 20 pont is volt...

A 4. negyed litván kosárral kezdődött, egyetlen dupla maradt... Böröndy labdaszerzését követően sportszerűtlenül állították meg a litvánok. Előbb bedobta, majd az akció végén kihagyta a büntetőket. Aho villanása után triplával 3 pontra jöttek vissza a litvánok, akik sokkal harcosabban mentek a szabad labdákért, egy demoralizáló dudaszós triplával ki is egyenlítettek (60-60). Válaszul - szépen végigjátszott támadás végén Aho is triplát dobott, majd rendezetlen védelem ellen Kuttor ziccerével 65-60-ra "mentünk". Nem lankadt Litvánia, az újabb balti hármasra a 30 pontot ostromló vezér, Dubei felelt. Két és fél peccel a vége előtt 1 pontra csökkent előnyünk. Aho 1 büntetőt dobott be, majd azonnal egyenlítettek a litvánok, s a második félidőre totálisan elbizonytalanodó csapatunk ellen győztek is. 

Hiába nyerték meg a lányok 46-37-re a lepattanó harcot, s dobták több, mint kétszer olyan hatékonyan a triplákat (8/17, 47% ill. 7/32, 22%), mint a litvánok, nem kevesebb, mint 25 labdát adtak el, s ez megpecsételte sorsulat, Izgulhatunk tovább a bentmaradásért. 

Magyarország: Studer, Aho 8/3, Dubei 28/9, Tóth T., Kiss V 4.
Cs: Böröndy 10/6, Kuttor 4, Weninger 8/6, László 6. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus