Megizzasztottuk Litvániát az U20-as Eb-n

A Krétán zajló U20-as A-divíziós Európa-bajnokságon Váradi Attila tanítványai szoros és jó meccset játszottak az eddig veretlen litván válogatott ellen. A végeredmény csalóka, szűk három perccel a vége előtt még csak öt pont volt a különbség.

Magyarország – Litvánia 62-76 (16-24, 17-16, 13-16, 16-20)

A-divíziós Európa-bajnokság, U20

Magyarország: Simon 11/9, Váradi 14, Perl 12/3, Bognár 12, Molnár -, cserék: Bakk 4, Bazsó 6, Bán 3/3, Garamvölgyi -, Török -, Csákvári -, Sinkovits

A litvánok legjobb dobói: Tarolis 20, Grigonis 13/3, Dimsa 12

fotó: fibaeurope.com

Nyilván jóval esélyesebb volt a találkozó előtt a litván csapat, de ennek ellenére jól kezdtük a találkozót, a magyar csapat meccsein szokatlan módon pontzáporral indult a meccs. Kosárra kosárral válaszoltak egymásnak a felek, négy perc elteltével Bognár tempójával átvettük a vezetést, majd Simon büntetőivel növelni is tudtuk az előnyt. Egy perccel később Bognár is betalált büntetőből, az erőcsatár máris hét pontnál tartott, válogatottunk pedig 14-9-re vezetett. Itt azonban beállt Tarolis, aki egymaga megfordította az összecsapás menetét, a gyűrű alatt dolgozva egymaga hat pontot szerzett zsinórban, ebből pedig nem tudtunk kijönni, Tamulis faulttal együtt dobott kosarat és a negyed végéig egy 15-2-es rohanást produkált Litvánia.

A rövid szünet után megkezdtük a felzárkózást, Simon triplájával visszaszálltunk a meccsbe és bár a festékben gyakorlatilag korlátlan úr volt Litvánia, szép lassan faragtuk a hátrányt. Bognár, Simon és Váradi is remekül játszott, így 28-28-nál utolértük őket, szűk hét perc alatt mindössze négy pontot engedélyeztünk a torna egyik legjobb csapatának. Ebben nagy segítségünkre volt, hogy eddig a pontig már tíz labdát is elszórtak, miközben mi nagyon vigyáztunk a játékszerre, így hiába dobtak bőven 50% felett, ezzel sikerült kompenzálni. A negyed végén azonban ismét jött egy őrült litván rohanás Tarolis vezetésével, zsinórban szerzett kilenc pontjukkal újfent tetemes előnyt építettek ki. A végén Simon második triplájával közelebb férkőztünk, így összességében egy ponttal megnyertük a negyedet, de továbbra is Litvánia vezetett.

20-6 volt a kispadról érkező pontok aránya, nagyon meglátszott a mély keretük előnye. Bognár kosaraival (Perl is besegített) rögtön egy szép futással indítottuk a második félidőt, felzárkóztunk öt pontra, de ezúttal középtávolról is betaláltak a litvánok, így pillanatok alatt hízott megint tízre a különbség, sőt, a torna során először kétszámjegyű hátrányból kellett kosaraznunk. Mielőtt végleg leszakadtunk volna, Váradi egy 2+1-es játékkal hozta vissza a meccsbe a csapatot, de itt már érezni lehetett, hogy jobb erőkből áll az ellenfél.

A záró etap elején rögtön el is léptek, bő húsz százalékkal céloztak jobban (58, ill. 36), így tizenhárom pontos fórt építettek ki. Nem adtuk azonban fel, a negyed közepén újra megkezdtük a felzárkózást, előbb Váradi értékesített három büntetőt, majd Perl szólt hozzá a meccshez. Válaszolni sem hagytuk őket, Bán is betalált kintről, egy 12-4-es rohammal felzárkóztunk öt pontnyira 02:40-nel a vége előtt. Itt azonban kifulladt a csapat, Tarolis gyors négy ponttal válaszolt és Lekavicius is hozzátett egy büntetőt, miközben mi nem tudtunk betalálni, az utolsó percben pedig úgy szereztek kosarat, ahogy akartak (volt alley-oop is), így a végeredmény soknak tűnik, de ennél szorosabb volt a találkozó.

Három meccs után tehát egy győzelemmel és két vereséggel áll a magyar válogatott az A-divíziós Európa-bajnokságon, de szégyenkezésre nincs okunk, a görögöktől két ponttal kaptunk, Litvánia ellen is helyt álltunk, holnap 18:00-kor jöhetnek a sereghajtó lettek! A csoport másik meccsén Nagy-Britannia megverte Görögországot, így a hellének 2-2-vel zárták a csoportot és a partvonalról figyelhetik az utolsó fordulót, ahol egy esetleges nagyarányú győzelemmel óriási sikert érhetünk el.

Váradi Attila vezetőedző:
Nagyszerűen játszott a csapatunk egy az Európa élvonalához tartozó válogatott ellen. Egyetlen percig sem volt alárendelt szerepben együttesünk, sőt több rutinnal, több ilyen szintű ellenféllel játszott mérkőzéssel a háta mögött meglepetést is okozhatott volna.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus