Megszerezték első győzelmüket az U18-as fiúk

Megvan a magyar válogatott első sikere a B-divíziós Eb-n - nagy csatában sikerült legyőzni Fehéroroszországot. 

U18-as Európa-bajnokság, B-divízió, csoprtkör

Magyarország - Fehéroroszország 91-85 (21-30, 27-6, 21-22, 22-27)

Magyarország: Katona 9, Somogyi 19/12, Dancsecs 18/12, Werner 9/3, Rátvay 6
cserék: Polgárdy 8/6, Tóth B. -, Mokánszki -, Mucza 5, Kucsera 8, Oroszi 9/9

Ütésváltással kezdődött a mérkőzés, az első negyed első felében végig fej-fej mellett haladtak a csapatok, aztán megrázták magukat a fehéroroszok és produkáltak egy 9-0-s rohamot - ezzel sikerült meglépniük. Erre érkezett ugyan Dancsecs második triplája, de a vérzést nem tudták elállítani a mieink, kilencpontos hátránnyal kezdtük a második játékrészt, amely viszont óriási fordulatot hozott. Rögtön egy 11-0-s etappal kezdtek Wernerék, ültek a kinti dobások, megvolt a ritmus és a védekezés is működött, így öt perc alatt sikerült fordítani, majd a nagyszünetig állva is hagyta ellenfelét válogatottunk. Gyakorlatilag az Eb eddigi legjobb negyedét hozta a magyar csapat, nagyon komoly tűzerővel operált a gárda és ebben a tíz percben összesen hat pontot (!) engedélyezett Fehéroroszországnak - a nagyszünetben tizenkét pont volt a különbség a mieink javára, köszönhetően a fehéroroszok utolsó másodperces triplájának.

A fordulás után kiegyenlítettebb lett a játék, de a különbség megmaradt, mindenre válaszoltak Somogyiék - a hátvéd teljesítménye külön is kiemelendő, nem tudtak vele mit kezdeni Odiah-ék. Ugyan a harmadik negyed zárásaként ismét jött egy fehérorosz tripla az utolsó pillanatban, de ez sem zökkentette ki csapatunkat, legalábbis néhány percig. A záró etap közepén viszont jött egy hullámvölgy, eladott labda, beütött fault, a magabiztos előny pedig pillanatok alatt eltűnt, hat pontra közelített Fehérorszország. Ebből a gödörből Katona támadópattanója és Somogyi triplája igyekezett kihúzni a válogatottat, de ez nem igazán sikerült, sőt, másfél perccel a vége előtt egyetlen labdára csökkent a távolság. Ekkor azonban Tóth szedett le egy kulcsfontosságú támadópattanót, amelyből Kucsera dobott duplát, majd Werner labdaszerzését egy újabb Dancsecs-tripla koronázta meg, ez pedig eldöntötte a győztes kilétét: megszerezte első Eb-győzelmét a magyar válogatott!

Külön öröm az, hogy azon a téren sikerült megverni a fehéroroszokat, ahol papíron a legnagyobb hátrányban volt csapatunk a meccs előtt, nevezetesen a lepattanózásban: kritikus pillanatokban sikerült begyűjteni a lecsorgókat és összességében 42-40-re múlták felül ellenfelüket Rátvayék. 

fotó, slide: FIBA.com

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus