Megtorpant a siker kapujában az U20

Bár egy hatpontos vereség üdvösséget ért volna, Váradi Benedek hiányát nem bírta el a magyar U20-as válogatott a Krétán zajló Európa-bajnokság A-divíziójában. A harmadik negyed végén csak három pont volt a hátrány, de az utolsó játékrészben megőrülő Thiemannra nem volt válaszunk, így bár tegnap már úgy tűnt, megvan a biztos bennmaradás, ezért még "osztályozóra" kényszerül a magyar csapat.

A-divíziós Eb, U20, alsóház, Görögország

Magyarország - Németország 53-63 (12-11, 5-18, 15-6, 21-28)

MAGYARORSZÁG: Simon 3, Bazsó 3, PERL 10, BOGNÁR 9, Molnár 6 cserék: Bakk 2, Sinkovits 3/3, Csákvári, BÁN 13/3, Török 3/3, Garamvölgyi 1

Kipontozódott: Geske

A németek legjobb dobói: Thiemann 24, Jorch 12/3, Müller 11/3

Több sérüléssel is bajlódott a magyar csapat, balszerencsére a 13,3 pontot átlagoló Váradi Benedek pedig nem is tudta vállalni a játékot. Iszonyatos pontcsenddel kezdődött a találkozó, gyakorlatilag alig-alig akadt sikeres dobás, az első negyedben a németek eladtak hat labdát, a magyar válogatott viszont csak kettőt, ennek ellenére nem sikerült betalálni, már eltelt a játékrész fele, amikor egy Müller-triplával 6-6-ra álltak a felek. A negyed vége azért pontgazdagabbra sikeredett, Ugrai triplájával 9-6-ra fordítani tudott a germán csapat, de Bán középtávolijaival visszavettük a vezetést, végül 12-11-re vezettünk a nyitó tíz perc után. A lepattanózással akadtak gondjaink, ahogy Váradi Attila szövetségi kapitány elmondta a meccs előtt, a németek jóval atletikusabbak, fizikálisan erősebbek, ez pedig a játék ezen aspektusában nagyon tetten érhető volt.

A második negyed rögtön egy Bryant-zsákolással kezdődött, mi pedig nem igazán tudtunk erre felelni, így az első három percben egy 7-0-s rohanást rendezett a német válogatott, amikor Váradi időt kért. Ez sem segített, teljesen lefagyott a támadójáték, újabb hat megválaszolatlan germán pont született, amikor (nyolc perig nem találtunk be!) Bán tempója beakadt. Erre sajnos Lockhart rögtön egy triplával felelt, Simon pedig büntetőt hibázott - már bőven tizenhárom pont is volt a hátrány. A rengeteg német eladott labdát abszolút nem sikerült kihasználni, rossz dobásokat vállaltunk belőlük, így hiába volt meg többször az esély, hogy meginduljon a felzárkózás, egészen kiábrándító negyedet produkálva 18-5-re veszítettük el, (Simon még bedobott két büntetőt a végén), így 29-17-re Németország vezetett a nagyszünetben.

A lepattanókkal továbbra sem bírtunk mit kezdeni, 24-12 volt az állás a szünetben - nem a mi javunkra - ugyanakkor a csapat legeredményesebb játékosa, Váradi Benedek iszonyatosan hiányzott. Nélküle egyetlen hármast sem dobtunk húsz perc alatt és 24%-kal céloztunk mezőnyből, ráadásul mindössze öt gólpasszt osztottunk ki.

A harmadik negyed elején rögtön betalált Bognár Kristóf egy szép horoggal, ezek voltak az első pontjai a találkozón. A vezérletével megindítottuk a felzárkózást, 29-24-ig sikerült is feljönnünk, amikor stabilizálták magukat a németek. A tripláink továbbra sem ültek, a negyed közepénél 0/10-zel álltunk ebből a fajtából. De hiába nőtt ismét tíz egységre a hátrány, Bán Tibor az utolsó két percre fordulva megtörte a triplaátkot, majd Bakk is betalált egy tempóból, így továbbra is iszonyatosan kevés pontot láthatott a közönség, de 35-32-re zárkóztunk a negyed végéig.

A mindent eldöntő záró etap nem indult jól, hiszen Thiemann már az első másfél percben szerzett hat pontot - majd a negyedik kísérletét Csákvári leblokkolta. Ennek ellenére bő négy perc alatt nyolc pontot szerzett a kiscsatár, de Sinkovits triplája nem engedte, hogy meglépjenek a németek. A különbség gyakorlatilag végig a bűvös hat pont körül táncolt, majd négy perccel a lefújás előtt jött Jorch, akit Bakk leütött tripladobás közben - mindhárom büntető elsüllyedt, újfent tíz pont volt a különbség. Erre ugyan Török válaszolt egy hármassal, de Jorch azonnal büntetett szintén kintről és bár Geske kipontozódott, a helyzet egyre kétségbeejtőbbnek tűnt. Thiemann önkívületi állapotban játszott, újabb kosárral tolta meg a németek szekerét, végül 24 ponttal zárt, amelyből 17 az utolsó negyedben született. Az utolsó két percben nem sikerült már csodát tenni, bár Bognár ziccere után még megmaradt az esély, hogy egy triplával meglegyen a hőn áhított hat pont - a hármas kimaradt, a vége pedig közte tíz lett. Sok, túl sok az üdvösséghez…

Váradi Attila vezetőedző:
Gratulálok és minden tiszteletem a CSAPATÉ, hogy minden nehézségünk ellenére az utolsó pillanatig oroszlán módjára harcolt. Nincs vége az EB-nek, sérültjeinket kezelnünk kell, fel kell állítani új rotációnkat és teljes erőbedobással készülünk a soron következő mérkőzésre.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus