Nyertünk a csehek ellen, maradunk az A-divízióban?!

Egy lépésre van az A-divíziós tagság megőrzésétől az U20-as fiúválogatott, miután ma legyőzte Csehországot a Krétán zajló Európa-bajnokság alsóházában. Ugyan a meccs korai szakaszában tíz ponttal is vezettek a Slanina-Peterka páros által húzott csehek, parádés harmadik negyedet produkálva megfordította a meccset Váradi Attila csapata és bár a végére elfogyott az előny, meglett a rendkívül fontos és nagy jelentőséggel bíró győzelem!

A-divíziós Európa-bajnokság, U20-as fiúk, Görögország

Magyarország - Csehország 73-64 (17-25, 13-9, 31-10, 12-20)

MAGYARORSZÁG: Simon 9, PERL 15, VÁRADI 14/6, Bognár 6, MOLNÁR 12 cserék: Bazsó 4, Bán 7/3, Sinkovits -, Bakk 2, Csákvári 2, Török 2, Garamvölgyi -

A csehek legjobb dobói: Slanina 19, Peterka 17/6, Pumprla 9

Slanina és Váradi óriási pontpárbajával indult a találkozó, 6-2-re megléptek azonnal a csehek, de a magyar dobógép kosaraival sikerült tartani a lépést. Mindkét fél szépen kijátszott figurákból, túlnyomórészt a gyűrű közeléből szerezte a kosarait, de amíg a mi részünkről senki nem tudott fellépni Váradi mellé, addig a túloldalon Peterka is elkezdte a pontgyártást, gyorsan beszórt kilenc egységet, így a negyed második felében nagyon elhúzott Csehország. Már négy perc után 10-9 volt az állás, de innentől megint lefagyott a támadójáték, a következő bő három percben egy 10-1-es rohanást csináltak Slanináék és stabil előnyt építettek ki - kerek tíz ponttal álltak jobban. Erre ugyan szintén Váradi egy középtávolival még válaszolni tudott, de ekkorra már teljesen kiszorultunk a festékből, miközben a Slanina-Peterka páros azt csinált, amit akart - leginkább pontot szerezni, így ketten együtt 24-et termeltek 82%-os hatékonysággal. A magyar válogatott 17 pontjából 13-at Váradi Benedek szerzett, az utolsó percben elsüllyesztett hármasával pedig tíz pontot belül sikerült maradnunk (25-17).

A rövid szünet után jól kezdtük a második negyedet, Perl Zoltán az első percben kiosztott két gólpasszt és szerzett egy labdát, így két közeli kosárral visszajöttünk négy pontra - a kissé ijesztőre sikerült első játékrész után ennek nagyon nagy jelentősége volt. Slanina szép  horogdobására Molnár tudott válaszolni egy leindítás után Perl negyedik gólpasszából, sőt, egy cseh időkérés után Simon találta meg jól Bánt, aki egy behintett egy hármast, így a negyed felénél egyetlen pontra zárkóztunk. Erre már összekapták magukat a csehek és megszerezték az első olyan kosarukat, mi nem Slanina vagy Peterka nevéhez fűződött, Festr kilőtt labdáját Slechta szórta be a triplavonalon túlról. Váradi két rontott közelivel és egy eladott labdával szállt vissza a meccsbe, miután a negyed jó részét a padon töltötte, majd egy cseh időkérés után újfent hibázott kettőt - ezzel már négy percre rúgott az az idő, ami alatt nem szereztünk pontot. A rendkívül hullámzó játékrész egy lélegzetvételnyi előnyben volt Csehország (34-30), de azok után, hogy 25 pontot szereztek az első negyedben, a másodikban kibrusztolt kilenc jól nézett ki a mi szemszögünkből.

Az első félidőben Bognár Kristóf helyzeteit nem igazán sikerült megtalálni, de Perl sem szerzett pontot. Ennek megfelelően a harmadik negyed első támadásából utóbbi kiosztotta ötödik gólpasszát, Bognár pedig szépen bezsákolta a levegőből, így azonnal egy alley-ooppal adtuk meg az alaphangot. Erre Peterka azonnal válaszolt egy triplával, de a rendkívül hasznosan játszó Molnár előbb visszatette Simon rontott közelijét, majd két középtávolit is bevert, így 38-38-nál sikerült utolérni a cseheket. Sőt, ugyan Peterka közelijével újfent ők kerültek előnybe, Simon Kristóf egy 2+1-es játékkal a találkozó során először Magyarországot juttatta előnyhöz négy perccel a negyed rajtja után. Harmadikra már Bognár is kibrusztolt magának egy kosarat, a cseheknek időt kellett kérniük, hiszen Slanina dobásait elvette a magyar csapat, Peterka egyedül maradt. Ez sem segített, beindult Perl Zoltán, két perc alatt egymaga beszórt hét pontot, így egy 18-6-os rohanással teljesen állva hagytuk Csehországot - tízpontos előnybe kerültünk bő két perccel a negyed vége előtt. A durván kétpólusú csehek nem tudtak váltani, egyik sztárjuk sem tudott mit kezdeni ebben az időszakban, más pedig képtelen volt faktorrá válni. Most Perl Zoli volt a parkett ördöge, még négy büntetőt is beszórt a végén, ráadásul Bazsó is  hozzátett, így egy elképesztő harmadik negyed után 17 pontos előnnyel fordulhattunk a záró etapra.

Itt Pumprla megpróbált előlépni, gyorsan beszórt négy pontot, de az igazi felzárkózást csak később indították meg a csehek. Pumplra és Kouril révén sikerült kosárral befejezniük az akciókat, miközben a mieink sorra rontották el a helyzeteket. Lestr triplája után kezdett meleg lenni a pite, két perccel a vége előtt 69-64-ig zárkóztak fel. Itt azonban megint jött Perl, bedobott két büntetőt, majd egy leindítás után kiosztott egy asszisztot Simonnak, aki bezsákolta, így végül kilenc ponttal sikerült megnyernünk a találkozót. Váradi Benedek 14 pontos, 11 lepattanós dupla-duplát szállított, de 12 ponttal és 12 lepattanóval zárt Molnár is, a csapat legeredményesebb játékosa pedig a 15-ig jutó Perl lett.

Ezzel harmadik győzelmünket arattuk a tornán, kettőből kettőt nyertünk az alsóházban. Holnap a német válogatott ellen zárjuk ezt a kört, egy győzelemmel biztosan bennmaradunk, de a vereség sem jelent biztos lecsúszást, sok múlik majd a másik találkozón.

Váradi Attila vezetőedző:
Minden kötelező nehéz és sajnos felvettük ezt a hátizsákot. Fontos volt 
a győzelem, de hogy a csoportunkból felső ágra jussunk holnap még komoly 
feladat vár ránk.

fotó és slide: fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus