Oda a veretlenség, de nyolc között az U16

Kiutéses vereséget szenvedett a magyar U16-os női válogatott Oroszország ellen a Debrecenben zajló A-divíziós Európa-bajnokságon. A lányok az első pillanattól kezdve alárendelt szerepet játszottak és nagyon simán kikaptak, így a torna során első vereségüket szenvedték el - ennek ellenére ott vannak a legjobb nyolcban.

A-divíziós női Európa-bajnokság, U16, Középcsoport

Magyarország – Oroszország 37-87  (8-21, 5-24, 11-19,13-23

MAGYARORSZÁG: Studer 2, Doktor 2, Lelik 2, Soós 2, Mérész 4, cserék: Czukor -, Török 6, Pusztai 4, Foitl -, Szeli 4, Gereben 9, Radócz 2

Az oroszok legjobb dobói: Musina 19/3, Vadeeva 16, Kurilchuk 12/6

Kipontozódott: Doktor 

Bő másfél percnyi kosárcsenddel kezdődött a találkozó, zsinórban hét dobást rontottak el a felek – ezek kizárólag tempók voltak, vagy középtávoli, vagy tripla, a festékbe senki nem tudott bejutni. Sharova révén az oroszok találtak be először, ami rögtön hármat ért, majd Studer büntetőire ráduplázott kintről. Sőt, ezt követően is az oroszok játszottak fölényben, így a negyed felénél 10-2-re vezettek – a magyar lányok támadójátéka kimerült a tempókban és képtelen voltunk betalálni. Vadeeva tempójával elérte a különbség a tízet, itt kezdtünk el stabilizálódni és két kosárral közelebb araszoltunk. Ez azonban kevés volt, az utolsó két percre fordulva Mushina büntetőzhetett (négyet is, mivel technikait fújtak ellenünk) és nem tudott rontani, majd gyakorlatilag azonnal szereztek két közelit is – kevesebb, mint ötven másodperc alatt nyolc (!) pontot kaptunk és 21-6-ra meglépett Oroszország. Bár Pusztai középtávolija beakadt végszóként, így is elég demoralizálóan sikerült az első negyed.

Ez sem indult jobban a mieink számára, ugyanis továbbra sem működött a támadójáték, semmi nem jött össze (Lelik két büntetőt is elrontott), az oroszok viszont betaláltak távolabbról is, így szűk három perc alatt egy újabb 7-0-s rohanással toldották meg az előnyüket. Nem sikerült váltanunk, gyakorlatilag sikeres támadás nélkül kosárlabdáztak a lányok, az oroszok viszont 45% körül céloztak, így az olló tovább nyílt, előbb huszonöt, majd harminc egységig hízott a különbség, Magyar Gergely időt kért; hiába. Doktor Anna már itt kipontozódott (nem kellett egy félidő sem neki), egészen elképesztő 5/31-es (16,1%!) mezőnymutatót produkáltunk, brutálisan 34-16-ra veszítettük el a lepattanócsatát, több, mint kétszer annyi faultot ütöttünk be és ennyivel többször is állhattak a vonalra az oroszok. A második negyedben mindössze négy pontot tudtunk hozzátenni, így egy teljesen kaotikus első félidőt követően 45-13-ra vezetett Oroszország. 

A harmadik negyed is orosz pontokkal kezdődött, de Gereben egy szép 2+1-es játékkal jelezte, hogy ha csak villanásokra is, de a magyar csapat is a pályán van. Gereben Lívia ezután is hasznosan játszott támadásban, de nem tudta minden büntetőjét értékesíteni - ennek ellenére is üde színfolt volt az eddigieket követően. Musina aztán szintén egy faulttal együtt szerzett kosárral válaszolt, nálunk pedig inkább már a cserék voltak a pályán. A hajrában már az oroszoknál is a tartalékoké volt a főszerep, ennek megfelelően rontottak a dobószázalékukon, de Kurilchuk két triplát is betermelt egymás után, így a különbség kicsit sem csökkent, sőt. Musina bepörkölt egy hármast a végén, így egy 13-4-es etappal megvolt a közte negyven is, ezzel fordultak rá a felek a záró tíz percre (24-64).

Itt sem történt változás, bár viszonylag hamar lepörgött az idő, egyik fél sem variálta túl a dolgokat. Vadeeva még kozmetikázta kicsit az amúgy is brutális statisztikáit (16 pont, 16 lepattanónál állt meg), Nuritdinova triplájával pedig a következő szintet, az ötven pontot is átlépte az orosz előny. Óriási vereség lett belőle, így a két eddig százszázalékos csapat találkozója után Oroszország örülhetett és jutott első helyen a legjobb nyolc közé.

A vereségtől függetlenül mi is ott vagyunk, az F-középcsoport harmadik helyezettjével játszunk pénteken - ez jelen pillanatban Olaszország, de ha a franciák este megverik a középcsoportban eddig nyeretlen svédeket, akkor ők lesznek a magyar lányok ellenfelei.

Részletes statisztikákat ITT találtok!

fotó: FIBA

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus