Parádé: U17-es válogatottunk vb-bronzérmes

Hihetetlen mélységből felkapaszkodva, katasztrofális első negyed után óriási lelkierőről tanúbizonyságot téve, elsősorban a két káprázatosan kosarazó magas játékosa, az egyetlen lepattanó híján dupla-duplát elérő Nagy Dorottya és a végjátékban a büntetőket hidegvérrel értékesítő, 21 pontos és 10 lepattanós dupla-dupláig jutó Kiss Virág vezérletével a világbajnoki bronzmeccsen már a rendes játékidőben legyőzte U17-es válogatottunk a hazai közönség által buzdított cseh csapatot, így bronzérmes lett a világbajnokságon!

Magyarország-Csehország 67-61 (13-25, 23-12, 15-11, 16-13)

Magyarország: Aho 1, Böröndy 5/3, Dubei 9/6, NAGY D. 18, KISS V. 21. Cs: Studer 4, Weninger, Kuttor 3, HORVÁTH 6. 

Sipová triplájával indult a bronzcsata. A következő cseh akció végén Holesinská is "bevert" egy hármast. Nagyon "élesek" voltak a csehek, lányaink viszont nem találták a ritmust. 8-0-s hazai vezetés után Nagy Dorottya közel 2 perc elteltével egy gyönyörű betörés után megszerezte az első magyar pontokat. Szerencsére az első percek hazai kosáresője után már nem találtak be oly hatékonysággal a csehek, mint az elején, ráadásul Reisingerová, az egyik legjobb cseh játékos a 4. perc elején beszedte második hibáját. Kezdetben két magas játékosunk, Nagy és Kiss Virág révén kezdtünk fölzárkózni, nagyon rosszkor jött Sipová újabb triplája. Sajnos amellett, hogy eredményesen játszott, Nagy rendre csak egyet értékesített 2 büntetője közül. A szakasz közepén Kiss is megkapta második hibáját, Kuttor Enikő érkezett a helyére, aki szinte rögtön a büntető vonalra állhatott, de ő is csak egyet dobott be. Dubei Debórára nagyon vigyáztak a csehek, 15-9-es vezetésüknél időt kért Mészárosné Kovács Andrea. Sajnos a csehek egy a mi palánkunk alatt visszaszerzett lepattanó után újabb - immáron a negyedik - triplát dobtak - sajnos a mieink távoli kísérletei rendre leperdültek, a hazai gyűrű ellenfelünket segítette. A 8. perc végén Nagy mindkét büntetőjét értékesítette, majd Kiss saját rossz dobása után a lepattanót visszaszerezve talált be. Amikor igazán szorossá tehették volna lányaink a meccset, jött egy cseh villanás, egy kis magyar kapkodás és egy Weninger Virág ellen fölöttébb szigorúan megítélt sportszerűtlen hiba, ráadásul a vendéglátók a mi palánkunk alatt erőszakosabbak, határozottabbak voltak, sok lepattanót visszaszereztek, s megérdemelten vezettek 12 ponttal. Ha nagyon "matekozni" akarnánk, a különbséget az a 4 tripla jelentette, amit ellenfelünk dobott, míg a mieink nem találtak be távolról.

A második szakasz cseh kosárral kezdődött, egyértelműen úgy tűnt, a mi lányainkból jóval többet kivett az amerikai elődöntő, mint a csehekből a korábban játszott spanyolok elleni. Aho Nina is csak egy büntetőt dobott be. Jobban "haraptak" a hazaiak, Nagy már megszerzett egy védő pattanót, de kimarták a kezéből a hazaiak, a 12. perc végén sajnos 15-30-as tenisz állást mutatott a tábla, s ha így nézzünk, mi "adogattunk". A büntetőket továbbra is egyesével értékesítették lányaink, s kintről, mezőnyből nem érkezett túl sok segítség támadásban a Kiss-Nagy kettősnek. Görcsösen, erőlködve játszott külső sorunk, Dubei Debóra a második negyed közepén szerezte első pontját, egy értékesített büntetőből. Horváth Krisztina beállása lendületet adott a csapatnak, labdát, lepattanókat szerzett, s egy meglehetősen kaotikus akció végén Dubeinek adott remek labdát, amelyből csapatunk kapitánya első mezőnykosarát megszerezve 10 ponton belülre hozta a csapatot. A 6-0-s roham után újabb labdát szereztek a mieink, de "túlpörögtek", eladott labda lett a lerohanás vége, a csehek pedig visszaindítottak, így lett 31-23 helyett 32-21. De "éledeztünk". Az apró termetű Studer Ágnes saját rossz dobása után visszaszerezve a lepattanót talált be. Már a mieink is vissza-visszaszereztek pár támadópattanót, ám nem kimondottan stabil egyensúlyi helyzetből azonnal újra kosarat akartak dobni - többnyire sikertelenül. A szakasz hajrájában Reisingerová megkapta a 3. hibáját, Kiss pedig értékesítette mindkét büntetőjét, 7 pontra jöttek fel lányaink. Ekkor azonban Holesinská távoli dupláját "szippantotta be" a plzeni gyűrű. A túloldalon Horváth villant, a védekezés pedig kezdett összeállni. Nagy egy remek alapvonali bedobás figura után 5 pontra hozta fel a mieinket, sajnos a bónusz büntető kimaradt. A pattanót azonban visszaszerezték lányaink, s az akció végén újra Nagy állhatott a vonalra - egy bement, s 2 perccel a félidő vége előtt 4-re küzdötték fel - illetve le - magukat fiataljaink. Sőt, Böröndy triplája után csupán 1 pont volt a különbség, ám triplára tripla volt a válasz. De a félidő utolsó percében a hazaiak által szigorúan őrzött, s erőlködve játszó vezér, Dubei, bevágott egy triplát, nagyon mélyről jött vissza 1 pontra a szünetig csapatunk, méghozzá úgy, hogy elég gyengén (12/21, 57%) büntetőzött.

A második félidő elején igen hosszan támadhattak lányaink, köszönhetően annak, hogy többször is visszaszerezték a támadópattanót. Horváth révén át is vette a vezetést a magyar együttes. A folytatásban váltott vezetéssel haladtak a csapatok. Holesinská triplájával újra elléptek 4 ponttal a hazaiak, időt kért Mészárosné Kovács Andrea. Nagy beemelt két büntetőt, majd centersorunk révén indításból egyenlített csapatunk, Nagy szerzett labdát, előretört, s az induló Kisst hozta remekül helyzetbe, aki nem hibázott. A szakasz közepén mindkét csapat elkövetett néhány olyan hibát, amelyek egyértelműen a tétnek, az idegességnek voltak betudhatók. A döntetlen állásról Reisingerová támadópattanó utáni kosarával a csehek mozdultak el, majd indításból újra 4-gyel "mentek". Újabb időkérés után Dubei Debóra szenzációs, visszalépéses triplával 1-re hozta fel a mieinket, s zónával sikerült labdát szerezni - de sajnos "vissza is adták" a lányok a cseheknek. Aztán Böröndy két büntetőjével átvették a vezetést lányaink. Hihetetlen ideges, feszült légkörű volt a negyed végjátéka, mindkét csapattól több eladott labdával. Az utolsó szó egy pazar, rendezetlen védelem elleni akció formájában a mi fiataljainké volt, Kiss szépen játszott a második hullámban érkező Kuttor elé, akinek találatával 3 pontos előnnyel várhatták a magyarok a záró szakaszt.

Sajnos nem úgy folytatódott a negyedik negyed, ahogy a harmadik befejeződött, bár egy ügyes 2-2 után Kuttornak megvolt a tiszta helyzete, az kimaradt. A túloldalon viszont kosarat kaptunk. A visszatérő Nagy három cseh gyűrűjéből talált a cseh gyűrűbe. Kiss pedig a büntetőit értékesítette, 5 ponttal vezettek fiataljaink. Egy bravúros támadópattanó után Sipová hozta közelebb a vendéglátókat csapatunkhoz. Zónára álltak át a csehek is, szépen megjáratták a lányok a labdát, s a káprázatosan játszó Nagy középtávolról nem hibázott. A hazaiaknak kellett futni a mieink s az eredmény után, nagy sietségükben többször is eladták a labdát. Kiss is betalált középtávolról, a negyed közepén 7 ponttal vezettek lányaink. A cseh csapat motorja, Malecková két jó büntetője után Dubei két rosszat dobott. Támadásban mindkét csapaton érződött a tét s mérkőzéssorozat okozta fáradtság. Holesinská büntetőivel 3 perccel a vége előtt 3 pontra jöttek fel a hazaiak, sajnos közel 6 perce nem találtak be  Mészárosné Kovács Andre tanítványai a negyed középső szakaszában. Nem egészen 2 perccel a vége előtt Kiss keze nem remegett meg a büntető vonalon. Cseh időkérés után az a fránya hazai óra nem akart elindulni a hazai támadásnál... és másodszor sem, a játékvezető azonban résen volt. Reinsingerová betalált, ám a túloldalon Studer szerzett bravúros kosarat. Aztán egy kivédekezett cseh támadás után, már az utolsó percben kihagyott 2 büntetőt. A túloldalon Reisingerová egyet, bő fél perccel a vége előtt. A második után Kiss szerezte meg a lepattanót, aki viszont újfent hibátlanul "büntetett". 4 másodperccel a vége előtt Sipová ugyan betalált, de időkérésünk után a csehek újra Kisst "találták meg" szabálytalanságukkal, aki újabb két büntetőjével feltette a koronát saját és a magyar csapat káprázatos csehországi teljesítményére.

A magyar U17-es válogatott világbajnoki bronzérmet szerzett, a tavalyi, U16-os Eb-n szerzett 3. hely után, kétszer is legyőzve saját pályáján a tavalyi Eb-ezüstérmes cseh csapatot

És ehhez a bronzmeccsen már túlórázni sem kellett!

Foto, Slide - fiba.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus