Parádés győzelmet arattak az U16-os lányok!

Juhász Dorkáék végig vezetve, 21 ponttal verték a spanyol válogatottat az A-divíziós Eb-n, így szinte biztosan megnyerik a csoportjukat.

U16-os leány Európa-bajnokság, A-divízió, csoportkör, 1. mérkőzés

Spanyolország - Magyarország 60-81 (17-20, 16-20, 15-19, 12-22)

Magyarország: Lelik 21/9, Boros 3, Gereben 8/3, Soós 8, Juhász 27/3
cserék: Mérész 2, Radócz 4, Czukor 8

Gereben révén magyar kosárral indult a találkozó, sőt, Soós 2+1-es játékával 5-1-es etappal rajtoltak lányaink. Itt azért összekapták magukat a spanyolok, négy perc után utolérték a mieinket és Vasquez leindítás utáni kettesével át is vették a vezetést. Mindkét csapat jó ritmusban kosarazott, pontra pont volt a válasz, egy egységgel tartósan a hispánok jártak előrébb. A negyed utolsó percébe érve aztán Gereben pörkölt be egy triplát és 20-17-re sikerült meglépnünk, ezt pedig már csak folyamatos rontott dobások (közte éppen Gereben büntetőivel) követték, így előnnyel zárhattuk az első játékrészt.

A második negyed Ayuso Bagur hármasával indult, így azonnal egyenlített Spanyolország. Radócz és az ezúttal a kispadról beszálló Czukor válaszolt, de ellenfelünk ismét kintről talált be, majd sorozatban három eladott labdát vétettek a csapatok. Ekkor vette kézbe a dolgokat a tegnap parádézó Lelik Réka, beemelt egy szép triplát, majd tíz másodperc múlva labdát lopott és kosárral fejezte be a leindítást - időt kellett kérniük a hispánoknak. Ez sem segített, a negyed közepén ismét Lelik, majd Juhász talált be, az előnyünk tíz pontra hízott - ezen sokat nem tudott már faragni ellenfelünk a nagyszünetig, Juhász átlépte a tíz pontot, végül 33-40-gyel mehettek a felek pihenni.

A fordulást követően mindkét csapat hozta a pontokat, a spanyol rohamokra tudtak felelni lányaink. Aztán Galeron Alvarez két kosarával négy pontig zárkózott a hispán együttes, de aggodalomra ekkor sem lehetett okunk, Czukor labdaszerzése és Juhász kosara után ellenfelünknek kellett időt kérni. Juhász Dorka egyébként folyamatosan kapta a labdákat és kőkeményen megizzasztotta Arribasékat, sorra támadta a gyűrűt és szórta is a pontokat. A spanyoloknál a negyed közepén már hárman is három faulttal ültek, ezt pedig kihasználta csapatunk: lányaink gyors támadásokból növelték előnyüket, bő három perccel a negyed vége előtt már 16 pontra nőtt a fór. Ugyan ebből sikerült faragniuk Rodriguezéknek, a negyedik negyedet így is 59-48-as előnyből kezdhettük.

A záró etap elején Lelik egy újabb hármassal, Juhász pedig egy újabb duplával próbálta végleg megtörni a spanyol ellenállást, de erre csak a játékrész második felében került sor, addig tartotta kicsivel több mint tíz pontos hátrányát Spanyolország. Ekkor azonban két perc alatt Lelik öt, Juhász négy pontot tett a közösbe, a két lány parádés játékával pedig kereken húsz ponttal jártunk előrébb - eldőlt a mérkőzés. Érdemi változás nem is történt már a hátralévő időben, így lányaink nagyszerű győzelmet aratva mosták le csoport talán legnehezebb ellenfelét, Spanyolországot - holnap önbizalomtól duzzadva, a B-divízióból fejutott angolok ellen nyerhetik meg csoportjukat. 

fotó, slide: FIBA Europe

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus