Perl Zoltán: az igazi MVP

Perl az Eb pontkirálya és All-Star is lett, de az MVP-cím máshova került - íme néhány bizonyíték, hogy a mi MVP-nk akkor is ő.

Tegnap előtt ért véget a székesfehérvári B-divíziós Európa-bajnokság, melyen Perl Zoltán végig sziporkázott.

Az előzetesen célként kitűzött eredményt elérte az U20-as férfi válogatott, s feljutást érő helyen végzett a hazai rendezésű, B-divíziós Európa-bajnokságon. Ám a megváltást jelentő eredmény eléréséig nehéz út, számos kemény akadály állt a magyar játékosok előtt, melyet csapatként játszva, hatalmas lelkesedéssel küzdve szinte kivétel nélkül maguk mögé utasítottak. Egy játékost viszont ki kell emelni, nem csak a mi válogatottunkból, hanem a teljes mezőnyből, Perl Zoltánt.

25,1-es pontátlaggal lett a B-divíziós Európa-bajnokság pontkirálya, ő dobta a legtöbb kosarat (9,3 meccsenként), ő értékesítette a legtöbb kétpontost (8,3 meccsenként) és tette mindezt a legjobb százalékkal (63,5% kétpontosokból). Összességében is brutális, 56,1%-os hatékonysággal dobott mezőnyből, emellé 4,1 lepattanó és 3,9 gólpassz is felkerült átlagosan a statisztikai lapjára. A büntetők is nagy erősségének számítottak, hiszen ő harcolta ki a második legtöbb faultot, ő dobta rá a harmadik legtöbb büntetőt és ő értékesítette a második legtöbbet - átlagban. Ezzel a teljesítményével természetesen bekerült az All-Star csapatba, ahol rajta kívül a két döntős csapat (Finnország és Svédország) adott két-két játékost.

Ezeket az adatokat látva joggal tehetjük fel a kérdést. Ki is az Európa-bajnokság legértékesebb játékosa?

Természetesen az MVP díjat megkapó, aranyérmet nyerő finn magasember, Ozan Odabasi rászolgált az elismerésre, hiszen négy dupla-duplája mellett átlagban 17,7 pontot és 9,4 lepattanót átlagolt. A magyar csapat ellen remekelt, akkor nyújtotta legjobb játékát, de a döntőben is fontos szerepet vállat a finnek diadalából.

Viszont nézzük csak meg, hogy mit tett az asztalra a magyar válogatott kilencese.

Moldávia ellen még nem szükségeltetett kiugró teljesítmény tőle, így az sem hatott nagy problémaként, hogy középtávoli dobásai, triplái nem ültek. Így is alig 18 perc alatt 8-ból 7 közelit értékesített, 3 szerzett labdát és 4 kiharcolt faultot jegyzett. A svédek nagyon felkészültek a mieink vezéregyéniségéből és limitálták játékát, ám ennek ellenére is egyedüliként jutott tíz pont fölé (17) a magyar csapatból, 6 lepattanót, 3 gólpasszt, 2 blokkot ért el. Az albánok elleni javítás alkalmával a második félidőben indult be igazán, egyaránt négy-négy mezőnykosarat szerzett a harmadik és negyedik negyedben, ráadásul az utolsó tíz percben dobást sem hibázott. 28 perc alatt 28 pont (15-ből 10 mezőnyből), 8 lepattanó, 3 gólpassz és 7 kiharcolt fault került a statisztikájába. Szlovákia ellen drámai körülmények között mentette hosszabbításra a mérkőzést a magyar együttes, mindezt Perl vezetésével, aki 35 másodperc alatt 13 pontot szórt a rendes játékidő végén. Összességében egészen parádés teljesítménnyel, 44 ponttal (23ból, 15 mezőnyből, 13-ból 12 büntető), 13 kiharcolt faulttal zárta a mérkőzést.

A macedónok is megsínylették Perl játékát, aki nem lassított, 30 perc alatt 26 pontot termelt, tette mindezt jó hatékonysággal (14-ből 8 mezőnyből, 8-ból 8 büntető), valamint kiosztott 4 gólpasszt, kiharcolt 8 faultot. A fehéroroszok ellen erős negyedik negyedre volt szüksége a válogatottnak, hogy kiharcolja a legjobb négy közé jutást. Ekkor ugyan nem Perl bizonyult a legeredményesebb játékosnak, de így is kitett magáért a záró tíz percben, 8 pontot, 6 gólpasszt tett a közösbe, összességében 18 pontos, 11 gólpasszos dupla-duplát jegyzett. A nemzeti együttes pedig sokat faragott tetemes hátrányából, s bejutott a legjobb négy közé.

Az elődöntőben a későbbi aranyérmes finn együttes került szembe fiainkkal. Perl ismét ponterős játékkal tolta előre a magyar csapatot, 20 egységig jutott, de a sikerhez az ő produkciója sem volt elegendő. Jött viszont a torna utolsó mérkőzése számunkra, az utolsó feljutó helyről döntő csata Montenegró ellen. Nemzeti együttesünkből ismételten egyedül Perl érte el a tíz pontos határt, ám ő bőségesen túlszárnyalta, meg sem állt 32 pontig. Hiába kerültünk nagy hátrányba, a magyar fiúk védekezése hihetetlenül jól zárt a bronzcsata utolsó negyedében, Perl pedig sziporkázott, 15 egységet termelt a negyedik tíz percben, ráadásul sorozatban szerzett 11 ponttal terhelte meg a montenegrói gyűrűt, hiába őrizték keményen együttesünk legjobbját. Stílszerűen az ő kosara állította be a végeredményt, s tette biztossá a feljutást az A-divízióba.

Mindezek alapján kijelenthető, hogy Perl Zoltán legalább olyan mértékben szolgált rá a legértékesebb játékosnak járó címre, mint Odabasi. Persze a tény, hogy az A-divízióba repítette nemzeti együttesünket, biztosan vigasztalja Perlt az egyéni elismerés hiányában. Különösen azon tény tükrében, hogy a jövő évi U20-as Európa-bajnokságon nem lesz ott például Oroszország, Horvátország, Görögország válogatottja sem.

Perl nemcsak korosztályában tette le névjegyét ismételten, hanem egyértelműen jelezte új klubja számára is, hogy lehet bízni rá feladatot bőséggel, ő bírni fogja a terhelést. Végezetül pedig egy nagyon fontos tény hétfői cikkünkből: „… az elismerés szavain túl Peppe Sindoni, az Orlandina Basket általános igazgatója azt is kijelentette néhány napja, hogy bár klubja több fiatal tehetséges kosarast is megszerzett, de közülük jelenleg csak Perl az, akiről biztosan kijelenthető, hogy tagja lesz az Orlandina Basket 12-es profi keretének az előttünk álló szezonban!” 

Gratulálunk az U20-as magyar válogatottnak a feljutáshoz, Perl Zoltánnak a remek egyéni teljesítményhez, s emellett sok sikert kívánunk neki Szicíliában.

fotó: FIBA Europe

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus