U16 lány: A franciák ellen vezet a magyarok útja az érem felé

Öt siker után kikaptak a mieink az Európa-bajnokság papíron legerősebbnek tűnő csapatától, Oroszországtól. Az egyenes kieséses szakaszba lépve azonban nincs mese, újra fel kell venni a kesztyűt, hiszen pénteken a francia válogatott ellen a legjobb négybe kerülhetünk. Hajrá, magyarok! Debrecen pedig szurkoljon szépen! Mert megérdemlik ezek az ifjú hölgyek - akárcsak a válogatottunk teljes stábja.

A FRANCIÁK

A magyar csapat pénteken a szokásos 18.15-ös kezdés mellett azzal a Franciaországgal csap össze a négy közé jutásért az Oláh Gábor utcában, amely alakulat az alapcsoportjában két szorosabb siker (Szlovákia és Belgium ellen) mellett kikapott a lettektől. Bár egy edzőmeccs eredménye sokat nem ér, de jegyezzük meg, hogy a magyarok az Eb előtt legyűrték a letteket. A gallok azonban itt az Eb-n nem, igazából nagyon sima vereség lett belőle (végül csak 11 ponttal maradtak alul, de a félidőben már 18, a harmadik negyed után pedig 22 ponttal mentek ellenük a baltiak).

A középcsoportban aztán egy sokáig szoros derbin elkalapálták az olaszokat, aztán viszont úgy kaptak ki a csehektől, hogy pedig az első negyedet 21-9-re hozták a franciák. Az utolsó körben egy számukra nem sok vizet zavaró mérkőzésen azért legyűrték a svédeket (ha kikaptak volna a svédek akkor sem jutnak a legjobb nyolcba, s a franciák akkor sem kerülnek lejjebb a harmadik helytől, ahol végeztek - ráadásul előre sem léphettek).

A MAGYAROK

A magyar csapat ugyebár végig nyerte mind a három alapcsoportbeli meccsét és utána még két középcsoportban megvívott találkozóját. Ezek közül a spanyolok megverése volt a legnagyobb tett, illetve a horvátok utolsó dudaszavas legyőzése is kirakatba való a hatalmas szív és hit miatt, ami a mieinkben munkált. A szerbekkel szemben viszonylag uraltuk a meccset végig, a görögöket pedig a középcsoportban leléptük. A törökök ellen rezgett a léc egy cseppet, de ez is zsebbe került a legnagyobb kihívás, az oroszok elleni derbi előtt.

Az eddigi utolsó találkozónk aztán elég fapadosra sikeredett. Oroszország (a mi ellenünk játszott meccset is belevéve) átlagban 78 pontot dobott és csak 43-at kapott az Eb meccsein. Vezet egy rakás csapatstatisztikát, úgy mint a legtöbb dobott pont, a legtöbb lepattanó, a legtöbb assziszt átlagban. A torna toronymagas favoritja a régóta együtt készülő kerettel rendelkező szbornaja. Nos, mi sem tudtuk megnehezíteni a dolgukat Vadeeváéknak, és egy hatalmas vereségbe szaladtunk bele.

Ami mégis jó ebben, hogy olyan sokat talán nem számít a fiaskó (a mértéke meg még annyira sem - inkább csak a lelkünknek fáj picit, na, meg reméljük, nem töri meg a csajok addigi remek lendületét). Persze nem lehet egy kézlegyintéssel elintézni a nagy zakót, de sokat rágódni sem érdemes rajta. A franciákat kaptuk a legjobb nyolc között, ami nem könnyű feladat lesz, de nem is kivitelezhetetlen – mármint a továbblépés ellenük.

MI DÖNTHET?

A leginkább a csapatjátékban erős magyar alakulat a szintén több lábon álló gallok ellen összetettebb játékában, a hazai pálya nyújtotta lelki pluszban, na, meg abban bízhat, hogy a hozzánk hasonlóan nem túl sok kosarat dobó franciákat kipasszolgatják. Érdekes azonban, hogy több dologban hasonló a két gárda. Egyformán jól szedik a lepattanókat, a védekezés kulcsfontosságú itt is, ott is (a kevés szerzett kosárról már beszéltünk), emellett viszont a kidolgozott, csapat szintű támadójátékban a magyaroknak kellene elvileg dominálniuk a viszont talán atletikusabb gallokkal szemben.

Az edzők között nem tudni milyen különbség van (ha van), azt viszont nagyon is ismerjük, hogy Magyar Gergely képes volt eddig a kulcsembereket is kevésbé leterhelni (mégis jöttek az eredmények), ami sokat érhet az Európa-bajnokság hajrájába lépve. Ez - ahogy többször is megfogalmazta már a fiatal tréner - több szempontból is üdvözítő lehet. Az alapemberek nem zsigerelődnek ki annyira, emellett viszont mindenki játékba kerül, vagyis megfelelő üzemi hőfokon játszhat bárki akit pályára küld, s ez a sorozatterhelések idején nagyon nem mindegy.

Pénteken tehát oda kerülhetnek U16-os lányaink az "A" divíziós Eb-n, ahová vágynak: Európa közvetlen elitjébe, a legjobb négybe, ahonnan már csak egy lépés lenne a dobogó valamelyik foka. Ehhez azonban jobbnak kell lenni Franciaország hozzánk hasonló erősségű gárdájánál.

A debreceni Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban augusztus 8-án este negyed héttől szurkolni ér!

/Ha kikap csapatunk a franciák ellen, akkor szombaton 16 órától a cseh - török meccs vesztesével csap össze az Oláh Gáboron (tét: az 5-8. hely), ha viszont lenyomjuk a gallokat pénteken, akkor szombaton (ugyancsak az Oláh Gáboron) 20.30-tól a cseh - török derbi győztesével futunk össze, hogy az elődöntőben kiverekedjük a fináléba jutást. A másik ágon egyébként orosz - belga és lett - spanyol mérkőzéseket rendeznek a legjobb nyolc között pénteken./

Fotók: Rébay Viktor (fibaeurope.com)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus