U16 lány: A szerbek elleni rengeteg lepattanó győzelmet hozott

Az első negyed megadta az alaphangot a magyar-szerb meccsen, amely a mieink első csoportmérkőzése volt a debreceni U16-os Eb-n. Lányaink bírták a szerbek agresszív harcmodorát, és mivel sokkal ötletesebben és agilisabban támadtak, még a meglévő hibáik ellenére is magabiztosan nyertek. Holnap, pénteken azok a horvátok következnek, akik ma csúnyán kikaptak Spanyolországtól.

A magyarok akár meg is nézhették – ha akarták – a kora délutáni horvát-spanyol meccset, amely a másik két csoportellenfelet vonultatta fel. Ezen a végig meggyőző hispánok egy pont híján harminccal verték meg riválisukat (60-89), ami azt támasztja alá, amit Magyar Gergely is jövendölt: a spanyol armada a mi csoportunk favoritja.

A magyarok és a szerbek – bennünket sokkal jobban érdeklő – ütközetére negyed héttől került sor.

U16-os női kosárlabda Európa-bajnokság „A” divízió, 1. csoportmeccs
2014. július 31. Debrecen (Hódos Imre Rendezvénycsarnok), 300 néző


Szerbia – Magyarország 33-44 (4-14, 9-12, 8-8, 12-10)

Szerbia: Katanics 4, Marinkovics, Naumcev, Bojovics 2, Sztojlikovics 4.
Csere: Ilics 6, Zseljkovics, Vuckovics 8, Djokics 2, Jovancevics 1, Turudics 4, Djordjevics 2. Vezetőedző: Jovan Gorec.

Magyarország: Studer 5, Doktor 2, Gereben 7, Foitl 4, Mérész 7.
Csere: Czukor 4, Török 4, Pusztai 4, Soós 6, Szeli, Lelik 1. Vezetőedző: Magyar Gergely.

Kipontozódott: -.

Magyar Gergely: - Tudtuk, hogy kemény meccs lesz, éppen ezért tartottunk is egy kicsit a szerbektől. Januárban már legyőztük őket, de az a meccs sem volt egyszerű, s most ez sem. A lányok azonban elszántak voltak nagyon. Jó dolgokat produkáltunk elöl és hátul is ma, ám régóta visszatérő fájó problémánk a büntetőzés, ami ma sem ment túlzottan (10/23 volt a mérlegünk - a szerk.). (Kérdésre válaszolva.) Igen, Studer Ági nem csak a rotációnk miatt volt kevesebbet a pályán ma, hanem a lettek elleni edzőmeccsen történt ütközés miatti sérülése miatt, ami javul, de még nem tökéletes az állapota.

STATISZTIKA

ELSŐ NEGYED

Majdnem kétperces idegeskedés után Foitl Emília kosarával törtük meg a kosárcsendet, aki erre rá is kontrázott hamarosan (0-4). A szerbek erőlködtek, de a kemény magyar védekezés nem ízlett nekik, s egy indítás és egy pontos befejezés után már 8-0-ra vezettek a Magyar-leányok.

Mintegy 5 perc telt el az első szerb kosárig – azért is megszenvedett Stojliljkovics (többet nem írom le a nevét…). A mieink is megtorpantak egy kicsit az agresszív harcmodor hatására, ám ellenfelünk sem tudott újítani. Távoli dobásai lejöttek a gyűrűről a betöréseket pedig többnyire lábon kivédekezte a magyar csapat (4-12). Ami külön érdekesség volt, hogy a jó palánk alatti kizárásainknak köszönhetően a valamivel magasabb szerbek ellen az első negyedben kétszer annyi lepattanót szedtek a magyar csajok (ugye, mennyit számít az akarás).

MÁSODIK NEGYED

A lendület maradt, s a magyarok tízpontos vezetése is. A szerbek pontatlan dobásaiba belejátszott az is, hogy a mieink megnehezítették egyáltalán a helyzetbe kerülést is, aztán már nem maradt sok erő a kivitelezésre. Persze mi ezt nem bántuk. A magyar gárda ugyanakkor amikor tudott indult, s vagy ebből, vagy középtávoli dobásokból egyre növelte fórját (6-20).



A meccs sportszerű volt, a kevés fault csak néhány büntetőt eredményezett (ekkor még), ám távolról egyik csapat sem brillírozott. Ami a mieink felé billentette egyértelműen a mérleg nyelvét, az a duplák sokkal pontosabb dobása. Na, meg az, hogy míg a kimondhatatlan nevű 8-as lány (amúgy centernek nézném) sorozatos triplakísérleteire akart építeni Szerbia (egy se ment be), addig a mieink sokkal kreatívabban támadtak (például amikor Studer elviharzott a bal szélen, s belépve a palánk alá volt szíve áttenni jobbra, Pusztai pedig tanítanivaló mozdulattal tempózott 3-4 méterről). Mindenesetre a szerbek a második negyed végén még azért hajtottak, hogy elérjék a 10 pontot (sikerült két gyors kosárral), míg a mieink, ha nem is működött minden tökéletesen, de uralták a mérkőzést.

HARMADIK NEGYED

A magyarok nem óhajtották, hogy tovább zárkózzon a nagyszünet előtt kissé magára találó szerb csapat, s kimentek letámadásra. Be is jött, hiszen lassan a húsz felé közelített a különbség hamarosan (13-32).

Az is örömteli volt, hogy miként vezetőedzőnk, Magyar Gergely ígérte, hacsak nem ég a ház (s bizony nem égett), nem fogja kizsigerelni játékosait, s valóban, a harmadik negyed hajrájába érve még senki sem játszott 18 percnél többet – viszont Radócz kivételével már mindenki pályára került (17-34).

A mieink pontjai sem gyűltek azonban ekkortájt, hiszen Szerbia is komolyan védekezett, ám a vezetés nem forgott veszélyben. Magyar Gergely mégis időt kért (előtte meg ordibált egy sort), vagyis volt, ami nem tetszett neki, s ezt rövidesen meg is osztotta a lányokkal a kispadnál. A negyed végéig még Doktor Anna beszedte negyedik személyijét is (legalábbis a tábla szerint, a statban ugyanis még csak három szerepelt), viszont ellenfelünk nem tudott lényegesen közelebb kerülni (21-34).



NEGYEDIK NEGYED

Tovább robogtak a magyarok, s a győzelem már régen nem volt kérdéses. A szerbek megtettek mindent becsülettel (mondjuk a 0/17-es tripladobásukra nem lehetnek büszkék), ám a pirosmezesek ellen ez kevés volt ezen a napon. Az volt a legjobb az egészben, hogy mindenki kivette a részét a sikerből magyar oldalon. Senki sem szórta meg magát nagyon, ám a csapat a találkozó jó részében szépen muzsikált. Nyitómeccsnek mindenképpen megfelelt ez a mai. Talán még több is volt annál...

Szép volt, lányok!

Fotók: Koppányi (a slide és az első archiv, a többi aktuális)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus