U16 lány: Lehet ezt még fokozni? - A spanyolokat is legyűrtük

Magyarország címvédőt vert az utolsó csoportmeccsén Debrecenben! Az U16-os lányok fantasztikusan rajtoltak, majd később, amikor átvette a vezetést a Junio húzta ellenfél, volt tartásuk és hitük a mieinknek, s ez diadalra vitte őket. A meglehetősen érzelmektől dús találkozón volt minden (még sérülés is sajnos az ellenfélnél), de ami a lényeg, hatalmas bravúrral rukkolt ki a Magyar Gergely edzette magyar együttes. BRAVÓ!

A csoportelsőségről döntő meccsen a két veretlen, Spanyolország (nem mellékesen a címvédő) és Magyarország találkozott egymással. A mieink továbbjutása a következő csoportkörbe (ahol már csak tizenketten lesznek két hatos csoportban) megvolt bőven, de nem mindegy hány pontot viszünk magunkkal oda, meg egyébként is: ha netán meg lehet verni az aktuális Európa-bajnokot, miért ne tennénk meg?

U16-os női kosárlabda Európa-bajnokság „A” divízió, 3. csoportmeccs
2014. augusztus 02. Debrecen (Hódos Imre Rendezvénycsarnok), 400 néző


Magyarország – Spanyolország 63-56 (21-9, 14-19, 12-13, 16-15)

Magyarország: Studer 8, Pusztai 4, Lelik 7/3, Soós 3, Mérész 12.
Csere: Czukor 3, Doktor 9/3, Foitl 8, Török, Radócz 4, Gereben 5, Szeli. Vezetőedző: Magyar Gergely.

Spanyolország: Alonso 3/3, Echarrí 9/3, Junio 15, Caseres-Martell 4, Diallo 4.
Csere: Iparragirre 1, Gonzalez, Millán 13/3, Hernandez 3/3, Ginzo, Solé 4. Vezetőedző: Andreu Bou.

Kipontozódott: -.

Magyar Gergely: – Hatalmas szívvel, lélekkel küzdött mindenki. Mindenkinek - a szurkolókat is beleértve - hatalmas köszönet jár ezért az estéért és az elmúlt napokért. Érezze mindenki magáénak ezt a győzelmet, a csoportelsőséget!

STATISZTIKA



ELSŐ NEGYED

A spanyolok gyakorlatilag négy erőcsatárral kezdtek és egy irányítóval… Mi lesz itt… (A mieink amúgy változtattak két helyen az előző napi kezdőhöz képest.)

Ideges rajt során kétszer indulás ott, lépéshiba itt, s 2-2 miután Echarrí és Soós is betalált. A két csapat kinézete is a spanyoloknak kedvezett. Na, nem a külcsínről szólva, inkább a magasságra és a testtömegre gondolva. Bizony, itt fel kell kötnie a gatyáját a mieinknek, ez látszott. Mégis, a Studer mellett óriásnak tetsző Diallo és társai megszenvedtek minden palánk alatti akcióért, s szűk 5 perc elteltével még csak 4-4 volt az állás, ami inkább ránk nézve volt hízelgő.

Aztán jött egy spanyol tripla, majd egy magyar időkérés. Studer Ági szerencsére egy dudaszavas távolit ismét „átmentett” előző napról, kár, hogy ez nem győzelmet ért még, s végül csak kettesnek adták meg. Ám röviddel ezután Czukor Dalma már a vezetést is megszerezte nekünk egy kosár jó plusz büntető is jó (végre!) akcióval (9-7).



Kérem, hiába ijedtünk meg (én legalábbis bevallom ezt tettem) a spanyoloktól, a magyar csajok futkározós, küzdős játéka bevált egyelőre (13-9). Zavarták, molesztálták ellenfelüket a mieink, s bár látszott, komoly csapat a spanyol, de ha állandóan ott dönögnek köröttük az nem tetszik nekik. A spanyoloknál amúgy egyelőre csak Echarrí volt elemében (már 7-nél járt), a többiekkel tudtunk mit kezdeni.

Sőt, amikor Lelik Réka (szintén remekelt az előző napon) bevágott egy triplát is, már egy régi képernyő arányát olvashattuk le a tábláról: 16:9… Bocs…

A spanyol edző tombolva kért időt hamarosan (már 18-9 volt ide), s a zsűriasztalnál toporzékolt, vagyis nem csak sajátjai játéka, de a bíráskodás sem tetszett neki. Őszintén: pedig nem volt mi miatt háborognia utóbbira. A vége mégis a miénk lett (eddig is a miénk volt, de jó ezt leírni), hiszen kivédekeztünk egy támadást, majd az utolsó másodperceket végigjátszottuk, s Doktor egy szerencsés, de számunkra szép hármassal 21-9-re módosította az állást. Ilyet! Ezt szerintem senki sem remélte előzetesen…

MÁSODIK NEGYED

Az álom folytatódott. Studer vagy éppen Foitl kézből szedte ki a labdát, Lelik egyszerűen remek volt ismét, és ha az egyes számú sablont (én annak neveztem el) nem tudta megjátszani Spanyolország, akkor bajban volt.

A negyed felénél már 27-13-ra vezettünk, s bár a spanyolok is mentek ahogy tudtak, a mieink mintha valahol „máshol” lennének tojtak mindenre, csak játszottak, futottak, védekeztek, s ha kellett csíptek és haraptak (utóbbit szerencsére nem szó szerint – még mielőtt a foci-vébén érezné magát valaki…).

Azt azért ismerjük el, volt olyan szituáció, amikor a spanyol trénernek tán igaza lehetett, hiszen egy ízben sportszerűtlen hiba kinézetű faultot engedtek el a sporik (illetve csak simának fújták be), de na…

A lepattanóharcot kérem tisztelettel egyelőre 21-12-re nyertük (?!), és megtörtént az, amire végképp nem gondolt senki előtte: kétszer annyi pontunk volt egy pillanatig (32-16), mint a spanyoloknak…

Lelik (7 pont), Studer, Foitl és Gereben (4-4 pont) voltak a legeredményesebbjeink ekkoriban. Odaát Echarrí megállt 7-nél, mellé igyekezett Junio 4-gyel.

A hangulatra nem lehetett panasz ezúttal sem, amiről részben a közönség „tehetett”, részben a spanyolok, akik folyamatosan hergelték magukat. Mindenesetre amikor két érdekes és egy szép kosárral közeledtek a hispánok, időt kért Magyar Gergely, még bő két perccel a félidő előtt (32-22).

A mediterrán együttes azonban tovább zárkózott, miután erőteljesen kihasználta fizikális fölényét (34-28), és a csapatban lévő dinamikusabb kosarasok rugóit. Jött is vissza Lelik Réka. Mindenesetre az figyelmeztető jel volt, hogy nem csak pontokban, de lepattanókban is hirtelen ott loholt már a nyakunkban Spanyolország. Jókor jött a nagyszünet…

HARMADIK NEGYED

Czukor (3) és Studer (2) a magyaroknál, míg Alonso (3), Diallo (2) és Junio (2) a spanyoloknál rendelkezett két vagy három faulttal ekkor.

No, nem sokáig, hiszen sajnos Studer két faultot is beszedett hamar (ez nem volt okos dolog), de egy darabig még maradt a pályán. A spanyolok amúgy is nagyon bekezdtek, és 37-34-nél rezgett a léc nálunk erősen. Ám jött Pusztai Petra, aki úgy verte meg egy az egyben védőjét, s ment be a sűrűbe, de a végén tiszta ziccer helyzetbe, mint a huzat! Bravó! Ugyanő nem sokkal ezután hórihorgas emberéről dobott tempót vagy 5 méterről (41-34). Jópofák, ezek a lányok...

A spanyolok viszont megintcsak jöttek fel, s amikor a négy faultos Studer visszatért, majd a palánk alatt kissé lecsapták, s csak sima faultot fújtak a sporik, Magyar Gergely majd szétrobbant (kapott is egy technikait). Először tehát Studer, majd odaát a francia lány dobott büntetőket. A végső pont Gerebené volt (szintén büntetőből). Még vezettünk... (47-41). Hú, de nehéz pite ez...

NEGYEDIK NEGYED

A spanyolok jöttek ki jobban erre a negyedre. Felzárkóztak 47-46-ra, majd büntetőkhöz jutottak. Magyar Gergely időt kért... Ez sem zavarta meg Millánt, aki két értékesített büntetővel vezetést szerzett. Majd ugyancsak ő indításból növelte azt (jött a bíztatás a nézőtérről). Sajnos egy szépen kijátszott palánk alatti helyzetünk kimaradt ezt követően, de nem adták fel lányaink. Doktor próbált ütemet diktálni, de ekkor minden bejött ellenfelünknek (takarót adtak nekünk, s még a labda is rólunk pattant ki).

A majdnem négyperces kosárcsöndet Doktor Anna törte meg, de Junio válaszolt erre szinte rögtön (a spanyolok kispadja leordította még a debreceni közönséget is örömében - 49-53). Persze még 5 és fél perc hátra volt, menni kellett előre.

Studer betöréssel törte fel a reteszt, s kiosztása után Mérész remek tempóból talált be. Majd ugyancsak ő ismételte meg ugyanezt, de maga vállalta a befejezést. Faultolták, jöhettek a büntetők. Egy bement (52-53). Sőt, Mérész kiváló befejezéssel ismét Magyarországot juttatta előnyhöz!

Ekkor a spanyol trénernél szakadt el a cérna, de csak figyelmeztették (előtte szerinte leütötték emberét, ehhez képest Lelik Rékát kellett "felmosni" a padlóról...). Időkérés, vissza bő három perc. Ismét mi vezetünk (54-53).

Éééés kapartak tovább a magyar lányok! Nem volt mese! Mérész ihletetten kosarazott, ahogyan a többiek is, nem volt elveszett labda, volt viszont még pár magyar kosár! Másfél perccel a vége előtt: 59-53! Spanyol időkérés!

A szpíker ekkor megfogalmazta cikkünk címét is: "Lehet ezt még fokozni?" Kölcsönvettem, köszi Feri!

Utolsó perc... Igen! Doktor duplája bemegy! Igaz, odaát egy tripla is (61-56, most a mieink kértek időt), vissza 25 másodperc.

A magyarok kijátszották a hátralévő másodperceket, majd a szabadon maradó Foitl Emi bedobta, kész! Sajnos egy spanyol, Hernandez közben megsérült, percekig ápolták, de ez erősen keresztszalag-szakadás gyanús volt (végül kiderült más volt a gond - a palánk szélébe verte be vélhetően a térdét nagyon szerencsétlenül...).

A mieink nyertek, aztán először örültek egy kicsit maguknak, majd (lám, ez a sportszerűség) az egész magyar csapat odaszaladt a spanyol kislányhoz, aki a pad mellett feküdt erős fájdalmak között, s megpaskolták... Az edzőjük ezalatt a mi trénerünk vállát bökdöste (nem barátságból)... Elvitték onnan.

Ez egy ilyen meccs volt. Magyarország csoportgyőztes és megverte a címvédő spanyolokat. Hogy hogyan? Jó sok szívvel!





A csoport másik meccsén a horvátok három ponttal legyőzték a szerbeket, így ők jutottak még tovább a legjobb 12-be a magyarok és a spanyolok mellett.

Fotó: Koppányi

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus