U16 lány: Most éppen Pusztai vezette sikerre a magyarokat

Négyből négy! A hibátlan első csoportkör után első középcsoportbeli meccsét is megnyerte a magyar U16-os női válogatott Debrecenben. A görögök ellen minden negyedben dominánsan kosárlabdázott a magyar együttes, amelyben ezúttal Pusztai Petra volt a vezér. Nem kell elszállni magunktól, de egyelőre dicsőséges Európa-bajnokságot futnak a mieink. Holnap a törökök, szerdán az oroszok következnek.

A magyar csapat még veretlen volt ez előtt a derbi előtt az Eb-n. Sejtettük azt is, hogy ha nem esnek össze a mieink, akkor jó eséllyel ezután a meccs után is azok maradnak. Ez azért eddig remek produkció akárhogy is nézzük. Szóval reméltük a korábbiakhoz hasonló meggyőző folytatást és csupaszív kosárlabdát ismét. Ezúttal a görög válogatott ellen.

U16-os női kosárlabda Európa-bajnokság „A” divízió, 1. középcsoportmeccs
2014. augusztus 04. Debrecen (Oláh Gábor utcai Sportcsarnok), 300 néző


Görögország – Magyarország 23-58 (8-14, 6-15, 4-12, 5-17)

Görögország: Kollatou 9/3, Vintsilaiou, Papardela 2, Gerostergiou 2, Dimitriadou.
Cs: Tzougkraki 2, Tsoukala 2, Dandoulaki 6, Stavropoulos, Alexiou, Anastasopoulou, Tsichlaki. Vezetőedző: Thanos Softsis.

Magyarország: Studer 7, Doktor 4, Gereben 9, Török 4, Mérész 3.
Cs: Pusztai 13/3, Lelik 2, Radócz 6, Soós 3, Czukor 2, Szeli 5. Vezetőedző: Magyar Gergely.

Kipontozódott: Vintsilaiou.

STATISZTIKA

ELSŐ FÉLIDŐ

Gerben Lívia szerezte a meccs első kosarát egy szép betörés után. A csapatok nem szórták meg magukat az ezt követő percekben, de annak mindenképpen örültünk, hogy a kevésből is semmit értek el a görögök. Öt perc telt el a találkozóból, és még nem találtak be a hellének, holott büntetőkhöz is jutottak négy alkalommal. A magyar védekezés tehát összeállt, s elöl – ha nem is ellenállhatatlanul, de – haladtak a mieink előre Gereben, Studer, majd Mérész és Pusztai kosaraival (0-7).

A görög válogatott első duplájára majd’ hat percet vártunk (illetve mi dehogy vártuk – ők inkább). A lepattanóharcban egyelőre jobbak voltak kicsivel Kollatouék, de amikor Pusztai Petra triplával demoralizál (2-10) ez annyira nem bánt minket.

Aztán elég volt egy-két figyelmetlenség és máris a nyakunkban lihegett a görög had (8-10). Ez kellemetlen volt, hogy gyakorlatilag egy perc alatt ismét nyílttá tették a meccset. Pusztai szerencsére biztos kezű volt ismét: támadólepattanó után értékesítette helyzetét, ám látszott, nem szabad azt hinni, hogy sétagalopp lesz ez a derbi, bármennyire is a görögök nulla sikert hoztak csoportjukból a középcsoportba, s mi kettőt. A hajrában Pusztai sokadik jó mozzanataként ismét egy remek tempóból talált be (ezt nagyon tudja a Vasas kiválósága), majd labdát szerezve hiúsította meg az utolsó görög támadást. Sőt, majdnem még egy dudaszavas triplát is beszórt (kicsit rövidre mérte Petra).

MÁSODIK NEGYED

Ezúttal görög kosárral indult a negyed, meg egy eladott magyar labdával és egy eltoporgott (lépéshiba) támadással a részünkről. Czukor Dalma állt bele szépen egy dobásba aztán, de Studer Ági ziccere kimaradt később (mondjuk mintha megpöckölték volna a kezét a dobás pillanatában a visszaérő görögök). A lepattanócsata továbbra is szorosan alakult, azt viszont nem bántuk, hogy ellenfelünk eddig 0/6-ot dobott a büntetővonalról.



Ellenben velük Pusztai remekelt – igaz, a mezőnyből. Ismét a lófarkas barna lány talált be ugyanis mondhatni a szokott helyéről, középtávolról, ami már a 11. pontja volt (kiváló)!

A mieink szekere ismét meglódult, hiszen Studer is eredményes volt (kosár jó plusz büntető – ami mondjuk kimaradt), így már 12-20-ra mentünk.

Kollatou nagyon szép palánk alatti megoldással vetett véget a görögök vesszőfutásának később, ám a magyar együttes dominált a meccs egészében. Lelik Réka is tett róla, hogy megjegyezzük ma is a nevét: kissé kisodródva dobott némileg szerencsés, ám „munkás” ziccert (14-27). Eddig minden rendben ment a mi szempontunkból.

Amikor Radócz Fanni, erőcsatárunk is leindításból talált be, kezdtük azt gondolni, ez a meccs meglehet, ha nem engednek ki lányaink (14-29, több mint kétszer annyi pontunk volt már…).

HARMADIK NEGYED

Elöljáróban a többihez azt jegyezzük meg, hogy bár a görögök csak Portugáliát verték meg csoportjukban, mind a törököktől, mind a bombaerős oroszoktól tíz körül kaptak ki (7, illetve 15 ponttal egészen pontosan), tehát nem rossz kis csapat ez.

A magyar gárda meg azért pompás, mert mindig más tudja húzni előre. Illetve vannak stabil alapemberei, de a súlypont szerencsére sokszor változik. Volt már Lelik, aztán Studer a nyerőember (vagy ők együtt), legutóbb Mérész emelkedett átvitt értelemben is a magasba, most pedig a jelek szerint Pusztai Petra volt az, aki (természetesen a csapat részeként) brillírozott támadásban. Ugyanakkor fontos tényező volt Studer Ágnes csapatkapitány is ezen a derbin, hiszen a harmadik negyed elején már 6 gólpassznál járt, valamint 3 szerzett labdánál. A másik nagy „lopkodónk” Czukor Dalma volt ugyancsak 3 elcsent lasztival.

Mindezt volt idő leírni, mivel nem változott a meccs menete. Mérész Bea kosarával például már 16-35 állt az eredményjelzőn. A görög lányok küzdöttek, elég sok labdát sikerült is ebben az időszakban visszaszerezniük harciasan, ám nem sokra mentek ezzel, hiszen távolról pontatlanul dobtak, közelre meg alig engedtük őket.

Pusztai Petra aztán úgy gondolta ideje meglódulnia ismét: kosár is lett a vége… Már húsz pont felett vezettek a mieink (16-38), s azt hiszem el lehetett lassan gondolkodni azon, hogy másnap a török csapat ellen vélhetően nehezebb dolgunk lesz.



NEGYEDIK NEGYED

Kollatou volt az a görög, aki versenyben tartotta csapatát a nagyon nagy vereség elkerülése érdekében. Csapatként és egyéni teljesítményeket nézve is azonban a magyar válogatott egyértelműen felülmúlta vetélytársát ezen a találkozón.

A zónánk továbbra is működött, hiszen a görögök 1/15-nél jártak a triplavonalon túlról, beljebb férkőzni pedig csakis vér és veríték árán tudtak - nagy ritkán. Jó ritmusban, egyúttal 15-16 éves lányokhoz képest kimondottan éretten játszott Magyar Gergely tréner gárdája. Ha nem jött be az első próbálkozás volt szíve általában a lányoknak kiszedni a bolyból a labdát és újrakezdeni egy másik figurát (vagy ugyanazt megint). Nem siettek már a meccs elején sem (csak amikor kellett, de akkor nagyon), s most már végképp nem volt rá ok, hogy kapkodva támadjanak a mieink.

Állandósult a húsz pont körüli előny (23-44), és reméltük, hogy nem sérül meg senki már az utolsó 5-6 percben sem. Ekkorra már a lepattanózásban is tízzel vezettünk (Soós és Czukor 6-6 volt a két legjobbunk ebben a műfajban bő négy perccel a lefújás előtt).

Tapsolhattunk még például Soós remek blokkjának, vagy annak, hogy a magyar lányok amikor már régen megnyerték a meccset akkor sem voltak hajlandók leállni, s mentek előre, kapartak a labdákért. Le a kalappal előttük!



A görögökre sem lehet panasz (még egy nagy drapériát is kitettek a kispadjuk mögé önmagukat bíztatandó), ám a jobbik alakulat győzött hétfőn. A mieink az eddigi 4 meccsükből mindet megnyerték és igen jól állnak ezután a középcsoportban is. Ám ettől a mai, végül igen sima győzelemtől sem szabad elalélni, hiszen ez még csak részsiker volt.

A csoportunkban további eredmények: Oroszország 73-37-re nyert a horvátok ellen, és a spanyolok is simán, 76-47-re győztek a törökök ellen.

Szép volt, csajok! Kedden ugyancsak 18.15-től ugyanitt (Oláh Gábor utca) következik egy vélhetően nagyon komoly mérkőzés Törökország gárdája ellen. Aki tud, jöjjön szurkolni!

Fotó: Koppányi

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus