U16 lány sajtótájékoztató: Piros-fehér-zöld körömmel a remélt sikerek felé

Csütörtökön a Hódosban (Szerbia ellen), pénteken az Oláh Gáboron (Horvátország ellen), majd szombaton ismét a Hódosban (Spanyolország ellen) meccselnek a magyar lányok az U16-os „A” divíziós Európa-bajnokság csoportkörében. Minden összecsapásuk 18.15-kor kezdődik. A találkozók megtekintése ingyenes. Ezek mellett még számos érdekességet tudtunk meg a szerdai sajtótájékoztatón, amelyet egy nappal az Eb-rajt előtt tartottak Debrecenben, ahol a magyar válogatott egy nehéz csoportból készül a továbbjutásra.

Tévés közvetítés egyelőre nem lesz, maximum az Eb utolsó négy meccséről (bárki is játszik azokon), viszont a neten nagyon jól lehet követni majd a meccsek statisztikájának alakulását a FIBA európai honlapján. Illetve természetesen a Kezdő5-ön is!

Pajna Zoltán, Debrecen alpolgármestere elmondta, ez már a harmadik ilyen jellegű nemzetközi kosaras utánpótlástorna a városban, ami azt mutatja szerinte, hogy az MKOSZ meg van elégedve Debrecennel, mint helyszínnel. Ráadásul az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban történtek fejlesztések is az Eb-hez kötődve (klimatizálták, ami eddig nagyon hiányzott onnan), vagyis áttételesen a város így is profitál a sporteseményből. Az alpolgármester szerint fontos az is, hogy minél nagyobb terhelést kapjanak fiatal sportolóink, ami az ilyen világeseményeken fokozottan megtörténik. Visszatérve Debrecen szerepére, Pajna kiemelte, hogy az elmúlt 15 évben több mint 25 – különböző – nemzetközi sportrendezvénynek adott otthont a cívisváros, tehát a turizmus is fellendül az idehozott rangos tornák alatt. Azt csak reméli a városvezető, hogy a debreceni kosaras utánpótlás is fejlődésnek indul ezáltal, végül pedig jelezte, győzzön a jobbik az Eb-n – de azért nem baj, ha a magyar együttes is ott lesz a legjobbak között, hiszen a hazai pálya mégiscsak előnyt jelenthet.



Bodnár Péter MKOSZ-főtitkár is kiemelte mennyire fontosak a nemzetközi sportesemények, amelyeket évek óta sikerül Magyarországra hozni. „Minden évben van egy legalább, s egyelőre a csúcsot a 2015-ös felnőtt női Eb jelenti majd, amely rendezésében Debrecen szintén szerepet kap” – tekintett tovább a volt játékvezető. Mint mondta, régen, az anyagilag szűkösebb időkben is rendeztünk már nemzetközi tornákat, ám amióta a társasági adóra épülve egyfajta támogatási rendszer épült ki, ez csak fokozódik. A szövetségi vezető kifejtette azt is, hogy a távlati cél nem is lehet más, mint hogy a magyar női kosárlabda visszakerüljön régi helyére, vagyis az európai elitbe. „Az MKOSZ most is sokat segítette a debreceni szervezőket, akik meg is tettek mindent, így ezen az Eb-n erre nem lehet fogni semmit majd” – kapott egy kis (ön)dicséretet mind az MKOSZ, mint Debrecen városa.

Alexander Faassen, a FIBA holland komisszárja is ott volt a sajtótájékoztatón. Ő legelőször is megköszönte azt a kedvességet, amivel mindig találkozik a szervezők részéről, amikor idelátogat. Azt is hozzátette, hogy meglátszik Debrecenen, nem az első ilyen rendezvénye ez, hiszen szerinte minden profin zajlik egyelőre most is. Kiemelte, hogy az ilyen komoly törődés, illetve például az, hogy maga a kupa, amit elnyerhet majd a győztes is milyen szép kivitelű, mind olyan, mint a „nagyoknál”, vagyis ezzel (is) lehet mély benyomást tenni az utánpótlás korosztályra és spannolni őket a még jobb folytatásra. Végül minden csapatnak sok sikert kívánt, de a magyaroknak (igazi diplomata) különösképpen.

Magyar Gergely a válogatott szövetségi edzője több olyan dolgot is említett, amit korábban már a Kezdő5-nek adott interjújában is. Az elvárásokhoz annyit tett hozzá, hogy az alap cél az „A” divízióban való bennmaradás. Ha ez megtörténik, akkor ugyanis hosszú idő után egyszerre mindhárom női korosztály a legmagasabb szinten lesz képviselve Európában. (Nekünk ugyebár a legjobb 8-at említette Gergely, de ezt elsősorban ők maguk a csapaton belül tűzték ki célul saját maguk elé.) Beszélt ugyanakkor arról, hogy csoportbeli ellenfeleik közül Szerbiát és Horvátországot a felkészülés során már győzték le (igaz, a horvátoktól egyszer ki is kaptak), s szeretné, ha az első két találkozó után, amelyet éppen a délszlávok ellen vív a csapat, már valamelyest megnyugodva, vagyis két sikerrel várnák a spanyolok elleni, talán legnehezebbnek ígérkező meccset. „A hazai pálya plusz erőt fog adni, s a csoport után is szükség lesz a biztatásra, ám egyelőre csakis a csoportkörre tekintünk előre” – mondta Magyar Gergely.

Studer Ágnes csapatkapitány először is – az előző napi kisebb sérülését firtató felvetésre válaszolva – jelezte: „a hátam már sokkal jobban van, a kezdésre rendben leszek”. Amúgy személyes beszélgetésünk során kiderült, a másik lány, aki a lettek ellen kedden az oldalát fájlalva sántikált le a pályáról, nem más, mint a szobatársa, Doktor Anna, vagyis az ő szobájukra lehet kiírni: „orvosi szakasz”… Persze ez csak gyenge vicc volt a tudósító részéről, ráadásul úgy tűnik, hogy teljesen értelmetlen is, hiszen Doktor is egyre jobban van szerencsére, így elvileg mindenkire ereje teljében számíthat majd az edző. Ági – akinek stílszerűen piros-fehér-zöld a körme – elmondta, hogy szerinte sok múlik azon, hogy elég kemények tudnak-e lenni a magyar lányok, mert sok esetben ez dönthet a hasonló tudású csapatok között. Mindenesetre hamiskás mosoly kíséretében kijelentette, hogy ha ez kell, akkor kemények lesznek.

Becsky Istvántól, a szervezésért felelős operatív vezetőtől kérdeztük, hogy valamelyik tévé adja-e a mérkőzések bármelyikét is.

„A hivatalos verzió szerint az Eb utolsó 4 mérkőzését – akár ott van a magyar csapat a négyben, akár nincs – kötelező rögzíteni, illetve elérhetővé tenni, ha valamelyik ország tévécsatornája bejelentkezik rá közvetítés céljából (tehát alapból nem fogja leadni ezeket senki sem - a szerk.). Jelenleg még versenytárgyalás van arra nézve is, hogy egyáltalán ki rögzíti ezeket, a Debrecen Televízió vagy más – országos – csatorna."

A Kezdő5 kedden a trénerrel, majd szerdán a csapatkapitánnyal is beszélgetett még az Eb-vel kapcsolatos témákról. Ezeket foglaljuk most össze interjú formában.

STUDER ÁGNES

- Többször látszott, hogy vagy te, vagy más hozza fel a labdát, s nem ragaszkodsz szigorúan az egyes poszthoz. Mit szeretsz jobban játszani, Ági, irányítót vagy hátvédet?

Studer Ágnes: - Kétirányítós játékunk van sok esetben, így hol én, hol más játszik egyesben. Ám, ha csak rajtam múlna, én inkább irányítóban szeretek kosarazni. Viszont ez a két karmesteres stílus azért is jó, mert ha letámad vagy csak egyszerűen agresszív az ellenfél, jól használható.

- Milyennek érezted a letteket?

SÁ: - Nagyon kemények. Igazából Geri tesztelt minket ezen a meccsen. Meg akarta nézni kitől mire számíthat ilyen ellenféllel szemben. S erre a lettek pont alkalmasak voltak.

MAGYAR GERGELY

- Arról beszélgettünk Lasztoméry András technikai vezetővel, hogy az 1-8-ba kerülni most már bravúr lenne, hogy Kiss Virág nincs a keretben. Osztod ezt a vélekedést?

Magyar Gergely: - Nagyjából igen, számunkra nagy eredmény lenne, ha beverekednénk oda magunkat. Persze sok múlik azon is, hogy ha ebből a csoportból továbbkerülünk, a másik ágról utána kiket kapunk. Ott ugye a lehetséges ellenfelek közül például az oroszok mindig erősek, a törököket viszont januárban 30-cal megvertük, de Virággal a keretben, szóval az az eredmény most nem mérvadó. Ott fog sok minden eldőlni a következő hatos csoportban, ha innen továbbjutunk. Mindenesetre, ha az 1-8 megvan, utána már bármi történhet.

- A csoporton belül kitől tartasz?

MG: - Nem mondanám, hogy tartok bárkitől is. Eléggé magabiztos, pozitív szemléletű edző vagyok, s próbálom ezt sulykolni a lányokba is. Azt gondolom, akkorát nem fogunk tudni betlizni, hogy a horvátoktól vagy a szerbektől kikapjunk. Remélem legalábbis. A spanyolok ellen pedig, bár ők - látatlanban is - mindig erősek, akármi is lehet. Mindenesetre ők a favoritok a csoportunkban.

- Van valamilyen különleges felkészülésetek a három megerőltető meccsre, illetve a hosszú folytatásra is gondolva, vagyis például pihenős-tartalékolós módban vagy úgy vágtok neki ezeknek, mintha minden találkozó az utolsó lenne?

MG: - Muszáj azért pihenni majd. Amikor még a régi lebonyolításról tudtunk, három meccses etapokban gondolkodtam az Eb-n. Ez borult, mert megváltoztatták némileg a lebonyolítást, szóval marad az, hogy ennek a három meccsnek most úgy megyünk neki, hogy nem sokat tartalékolunk, aztán talán lesz egy kis lehetőségünk variálni, pihenni a folytatásban. Azt kiemelném viszont, hogy nagyon jó helyzetben vagyok, mert ellentétben a régi időkkel most nem 6-7, hanem 12 játékosom van. Bárkit be tudok vetni és ebben is bízok, hogy a rotációnknak köszönhetően ezt a három mérkőzést átvészeljük úgy, hogy senkinek sem kell 40 percet játszania.

- Milyen edző vagy amelyik bízik minden emberében vagy aki 5-6 kosarassal akar megnyerni egy találkozót?

MG: - Nálam ez utóbbi sosem volt jellemző. Nyilván a meccs közben ez változhat, ha azt látom, valaki nem tud annyit hozzátenni, akkor nem szabad erőltetni, de alapjában véve szeretem a legtöbb játékost a pályára küldeni. Abszolút ebben gondolkozom most is, hiszen muszáj pihentetni az embereket. Ha sikerül 20-25 perc körüli átlagokat hozni, akkor végig lehet bírni egy ilyen tornát.

- Van kulcsembered? Kire támaszkodsz leginkább – még ha a csapat is az első?

MG: - Tudnék, de nem akarok kiemelni senkit. Na, jó, nyilván mindenki tudja, hogy nálam játszik Szekszárdon Studer Ági, aki Európa-bajnokságon és világbajnokságon is harmadik helyezett volt. Ő mindenképpen ennek a csapatnak az erőssége, de nem szeretnék olyan terheket rakni rá, ami túl sok. Mindenki képes pluszt adni a csapatnak, ha nem pontokban, akkor kiszolgálásban vagy lepattanóban, védekezésben. Ami talán nem annyira erős, mint lehetne, az a center posztunk, de a mezőnysorunk ütős, s erre építeni is tudunk.

- A taktika azután lett kihegyezve az alacsonyabb szerkezetre, miután a center Kiss Virág mandulaműtétje miatt lemondta a válogatottságot vagy sem? Illetve sokat kellett emiatt alakítani az eredeti elképzeléseiden?

MG: - Mivel én sejtettem, hogy ez lesz a sztori vége, tavaly november, december környékén már gondoltam arra, hogy Virág nem lesz velünk most az Eb-n (a sztorira most nem térnénk ki bővebben - a szerk.). Szóval úgy készültünk, mintha nem lenne Virág. Mert ha mégis van, akkor neki pár hét elég lett volna, hogy beépítsük. De sajnos igazam lett, viszont ez nem is befolyásolta így a taktikai felkészülésünket.

A magyar válogatott stáb minden tagjának értékes és élménygazdag Eb-t kívánunk! Hajrá, csajok!

A történéseket pedig olvasóink kövessék majd itt, a Kezdő5-ön!

Fotók: Koppányi Szabolcs
 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus