U16 lány: Újra elkalapáltuk a törököket

Ezúttal más meccset vívott egymással a török és a magyar gárda, de a vége ugyanaz lett. Ezzel a győzelemmel elérték a mieink, hogy vasárnap az 5. helyért kosarazhatnak Debrecenben a lettek ellen.

Egy hete sincs, hogy a törökökkel már összeröffent a magyar válogatott. Akkor nagy csatában nyertek a mieink. Ezúttal is ez volt a cél a tegnapi fájó kétpontos fiaskó után. Pedig, ha valahogy leküzdik Törökék a franciákat, akkor a dobogóért is játszhatna ma csapatunk, de ezen nem volt idő keseregni, hiszen a törökök ellen ismét csak nagy munkával lehetett esély a sikerre.

U16-os női kosárlabda Európa-bajnokság „A” divízió, helyosztó (5-8.)
2014. augusztus 09. Debrecen (Oláh Gábor utcai Sportcsarnok)

Törökország – Magyarország 50-63 (13-16, 13-9, 13-17, 11-21)

Törökország: Tutsak 5/3, Ari 7, Kurtulmus 2, Kepenc 17/6, Güclü 6.

Cs: Portakal 6, Yildizhan 2, Maden, Cukurluo, Güner 2, Dalkiran 3  Vezetőedző: Halil Demirbilek.

Magyarország: Studer 6, Doktor 5, Török 2, Gereben 9, Soós 9.

Cs: Pusztai 9, Czukor 8, Foitl 2, Szeli, Mérész 1, Gereben, Lelik 12/9. Vezetőedző: Magyar Gergely.

Kipontozódott: -.

STATISZTIKA

ELSŐ NEGYED

Studer Ágnes vezérletével kellemesen kinéző előnyt építgetett a magyar alakulat (3-7). Most – igazából az egész első félidőben – a kétméteres Güclü sem tudott olyan hatékony lenni centerben, mint a két együttes előző meccsén (bár a lepattanók azért többnyire az ő kezében landoltak). Nem is ő, hanem Kepenc volt elemében. A szintén nem alacsony erőcsatár a társak kiszolgálásában és a kosárszerzésben is jeleskedett, így Törökország elég gyorsan a nyakunkra szaladt – sőt, 10-9-nél a vezetést is átvette.

Czukor Dalma lépett ekkor seregeink élére, és a negyed utolsó két percében behintett 6 pontot, ami nagyon sokat lendített a mieinken.

MÁSODIK NEGYED

A törökök momentumaival kezdődött ez a játékrész, és Kepenc, aki már 7 pontnál járt egalizált. Magyar Gergely cserékkel rázta fel csapatát, ám 21-17-re, majd 26-21-re is mentek már a törökök, akiknél Ari sorra kapta a büntetődobási lehetőségeket, és többnyire élt is ezekkel.

Pusztai és Mérész is megszerezte a hajrában első pontjait, amire nem tudott felelni Törökország. A nagyszünetre azonban még egy pontnyi előnnyel mehetett pihenni ellenfelünk

HARMADIK NEGYED

Ezt a szakaszt sikerült ismét jobban megnyomnia a magyaroknak. Pedig nem úgy indult az egész, hogy a végén már mosolygósabbak lesznek lányaink. 37-33-nál például még bőven a törökök vezettek. Ám ezután beindult a gépezet. Studer adta a jó passzokat, Pusztai meg bevágott két duplát – Soós pedig egyet. Így lett a fejfájásból esély a sikerre.

Ami külön kis érdekesség, hogy a török csapat mindhárom negyedben stabilan 13-13 pontot szerzett, míg a magyarok hol ennél többet, hol jóval kevesebbet. A lényeg azonban a mieink vezetése volt.

NEGYEDIK NEGYED

Itt aztán végképp a magunk javára fordítottuk a találkozót. A végén már egyaránt 4-4 személyi hibával játszó Doktor és Lelik is eredményes volt, ahogyan Pusztai és Soós is. Az ezen a meccsen a törökök vezérévé előlépő Kepenc majdnem hat perc után szerzett török pontot, de akkor már 39-51 volt az állás.

Nagyon úgy tűnt, hogy ellenfelünk elfáradt, míg a magyar hölgyek rejtett erőtartalékokat mozgósítva egyre jobban kosaraztak. Nem volt veszélyben a tíz pont körül fórunk, bár még „hátha jobb lesz tőle” alapon a török tréner időt kért bő két perccel a lefújás előtt.

A sikert azonban nem lehetett elvenni már a magyar lányoktól. Ahogyan a középcsopotban, úgy most az egyenes kieséses szakaszban is legyűrték Szeliék a török csapatot.

Ezen a derbin Török személyében egy kiváló lepattanózója is volt a magyar válogatottnak. Az ő kétszámjegyű lepattanói is nagyon kellettek. Studer és Lelik a gólpasszokban jeleskedett, míg utóbbi lány ráadásul mindhárom triplakísérletéből betalált.

Vasárnap az 5. helyért játszik a magyar együttes 16 órakor az Oláh Gábor utcában a lettekkel, akik a mi meccsünkkel egy időben hosszabbításban múlták felül Belgiumot.

Hajrá, magyarok!

Fotó: rébay Viktor, fibaeurope.com

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus