U16: pakli ász nélkül

Hetek óta készül az idei legnagyobb hazai kosaras viadalra U16-os leány válogatottunk Magyar Gergely vezérletével. A Szekszárddal remek bajnoki szereplést bemutató, az 5. helyen záró tolnai társulat vezetőedzője a debreceni A-divíziós Eb-re készülő együttes szakvezetője. A csapat sajnos az egyik legnagyobb magyar reménység nélkül áll majd ki a hazai kontinensviadalon.

A társaság bő egy hónapja kezdte meg a közvetlen felkészülést a debreceni A-divíziós Eb-re. Először Győrben edzett a csapat, majd Zalakarosra tette át a székhelyét. Az első felkészülési mérkőzéseit Horvátországban játszotta az együttes, majd a múlt héten Miskolcra tette át székhelyét, ahol a román csapat ellen játszott két edzőmeccset.

Nem túl hálás a feladata Magyar Gergelynek, hiszen ebben a korosztályban tavaly bronzérmes lett a magyar korosztályos válogatott. A bronzérmes együttes gerince feljebb ment egy évvel, s az U17-es világbajnokságon bravúros bronzérmet szerzett. A vb-bronzérmes csapat gerince jelenleg az U18-as B-divíziós Eb-n küzd a feljutásért. A csoportját veretlenül megnyerte.

A vb-bronzérmesek közül két játékos erősíthetné a hazai, A-divíziós Eb-re készülő csapatot, azaz kettejüknek adódhatna meg a lehetőség arra, hogy remek nemzetközi szereplés után hazai közönség előtt is bizonyíthassa tudását, ám közülük csupán egyikül jelent meg, Studer Ágnes. A vb All Star csapatába beválasztott Kiss Virág nem.

A két lány - érthetően - kapott némi, úgy másfél hét pihenőt a világbajnokságot követően, s a múlt hét közepén, Miskolcon kellett volna jelentkezniük az U16-os csapatnál. Studer ott volt, Kiss nem. Magyar Gergely ezzel kapcsolatban annyit mondott, kapott egy telefonhívást a múlt hét elején Kiss édesanyjától, aki közölte: a játékos július 21-én mandulaműtéten esik át...

Magyar Gergely honlapunknak elmondta, ő most ezzel a csapattal dolgozik, ebből a keretből próbálja Debrecenben a lehető legjobb eredmény elérni, a lehető legtöbbet kihozni. Nyilván egy, az egy évvel idősebbek világbajnokságán All Star játékos rengeteget tudna segíteni, de ő nincs.

A jó eredmény elérése több okból sem ígérkezik egyszerűnek. A keret tagjainak kétharmada az U16 fiatalabb évjáratához tartozik, azaz a most befejeződött szezonban még serdülő korú volt, ahol nem lehetett zónázni, a taktika gyakorlásánál tehát ezt az alapoktól kellett kezdeni. A csoport ráadásul - felnőtt mezőnyre átvetítve - félelmetes, hiszen a mieink a szerb, a spanyol és a horvát válogatottal kerültek egy négyesbe. A szerbekkel korábban, a horvátokkal pedig a náluk rendezett felkészülési mérkőzéseken találkozott Magyar Gergely együttese. Előbbit korábban még Kiss Virággal a soraiban győzte le a csapat, a horvátok elleni meccsek viszont nem mérvadóak, hiszen mivel a két együttes egy csoportban lesz Debrecenben, érthetően egyik sem mutatta meg a teljes taktikai arzenálját.

Szóval egy ász hiányozni fog a "Magyar-pakliból", de mint a fiatal szakember elmondta, akkor így próbálja meg kihozni a maximumot a csapatból. Sok sikert hozzá, kíváncsian várjuk.

Egy mandulaműtét margójára

Kiss Virág nagyon nagy értéke lehet - sőt már az is - a magyar női kosárlabdázásnak. Ilyen center tehetség ha évtizedenként bukkan fel egy kis hazánkban. Káprázatos volt, amit a világbajnokságon a nála egy évvel idősebbek között művelt. Főleg a vb végjátékában. Remekelt az amerikaiak ellen, a bronzmeccsen pedig a kiélezett végjátékban rutinos profikhoz méltó higgadtsággal értékesítette a büntetőket.

Az egészsége ugyanúgy nagy érték, mint a játéka. Vigyázni kell rá. Csakhogy erről a mandulaműtétről az U17-es vb alatt még szó sem volt... Az időzítés kissé furcsának tűnhet.

A tisztánlátás céljából megkerestük Mészáros Zalánt, Virág klubjának, a PEAC-Pécsnek az ügyvezetőjét. A korábbi kitűnő kosarasból lett sportvezető érdeklődésünkre elmondta, Kiss Virág már a szezon közben is többször volt beteg és ez esetekben torok vagy/és mandulagyulladása volt. A VB-re is nem teljesen egészségesen utazott ki, a mandula problémája fennállt, s az orvosi szakvélemény javasolta a mielőbbi operációt, amelyet a mai napon végeznek el rajta. Mészáros Zalán elmondta, hogy bár Ő szorgalmazta, az operáció tényét a család "csak" a vb után jelezte az MKOSZ irányába. Ennek oka az volt, hogy nem akarták, hogy ennek kapcsán olyan megnyilvánulások lássanak napvilágot, amelyek befolyásolhatják a játékos és ezáltal a csapat szereplését a világbajnokságon. Hogy ez jó döntés volt, azt Virág All Star csapattagsága bizonyítja.

Mészáros hozzátette: a klub részéről ő nem akart belefolyni e valóban kényes ügybe - amelynek kapcsán a döntéseket a sportoló, s családja hozta meg. A szövetség szabályzata szerint a játékost azóta egy ún. FIBA szakorvos által kijelölt szakember is megvizsgálta, amely vizsgálat egyértelműen visszaigazolta a műtét mielőbbi szükségességét.

Foto, Slide - kscszekszard.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus