U16: Szeretnénk magunkat pozícionálni Európa térképén

Rajtol az U16-os Eb, Váradi Attila szövetségi edző beszélt a kulcsfontosságú dolgokról, a csapat állapotáról és a várakozásokról.

- Próbáltunk erős ellenfeleket keresni és Európa nagy kosárlabda-kultúrával rendelkező országaival szemben igyekeztünk edzőmérkőzéseket játszani. Úgy vélem, hogy ahogy haladtunk előre, a meccseken meglátszott, hogy egy kicsit mindig jobb lett a teljesítményünk és úgy érzem, hogy nagyon sokat fejlődtünk, a fiúk szépen dolgoztak, de az kérdés, hogy a sorozatterhelésre (öt mérkőzéssel fogunk nyitni) hogyan fognak reagálni. Ez persze minden más csapatnál is kérdés, nagyon kemény sorozat lesz, fiatalok a játékosok, első komoly Európa-bajnokság nekik, erőviszonyok persze vannak, de hogy ki milyen formában van, arról az elején nagyon nehéz lesz még beszélni. Belépő korosztály vagyunk, szeretnénk magunkat pozícionálni Európa térképén, méghozzá úgy, hogy nem vagyunk leírhatók. Úgy indulunk neki a tornának, hogy minden meccsen a legjobbunkat szeretnénk nyújtani, mérkőzésről mérkőzésre fogunk készülni, aztán a végén fel szeretnénk nézni és büszkének lenni arra, amit elértünk – kezdte gondolatait Váradi Attila szövetségi edző.

Váradi szerint még nagyon sok mindentől függ, hogy ebben a korosztályban ki hogy fog teljesíteni.

- Azt hiszem, hogy teljesítőképes tudással nem biztos, hogy valakinek 16 éves korban már rendelkeznie kell. Ebben a korosztályban nagyon nagyok a formaingadozások, az edzőmeccseken is ez látszott, szinte bármi megtörténhet, nincsenek még stabil játékosok sem mentálisan, sem játéktudásban, így nem lehet megmondani, hogy ki mit fog teljesíteni az adott mérkőzésen.

- Mentálisan nagyon együtt van a társaság, ahhoz képest ahogy kezdtünk, erősek vagyunk, de majd megnézzük, hogy az ellenfelekhez képest hol tartunk. Fizikálisan nem tudtunk olyan szintről kezdeni, mint ahonnan szerettem volna, de amit tudtunk, pótoltunk és remélem, hogy az Eb nagy sorozatát végig tudjuk csinálni úgy, hogy nem lesz nagy törés a teljesítményben. Igyekeztünk minél szélesebb rotációt kialakítani, hogy bárki bármikor felküldhető legyen és tudjon hozzátenni az adott mérkőzéshez, de a 12 fős keret nem tekinthető nagyon bőnek, elég ha egy-két játékos nem tud pályára lépni, már jelentősen borulhat a rotáció – beszélt  szakember az együttes állapotáról.

- Eljutottunk egy szintig a felkészülésben, de azt nem tudjuk még, hogy a játékosok hogyan reagálnak a sorozatterhelésre, annyit nem dolgoztunk még együtt. Jelen pillanatban jónak tűnik a csapat, de sajnos megtörténhet, hogy egy „letörés” jelentősen befolyásolja a teljesítményt, erre kell elsősorban figyelnünk, hogy ne legyenek nagy hullámvölgyeink csapatszinten. Fontos a védekezés, de ott sajnos nagy hiányosságaink vannak, én mindig nagy hangsúlyt fektetek erre és a kreatív támadásra, utóbbiban viszonylag jól haladtunk, de a védekezésünk Európa élmezőnyéhez képest hagy kívánnivalót maga után. Tanult mindenki védekezni, de ez sokkal inkább mentalitás kérdése, ha úgy tudunk odaállni, hogy minden meccsen akarunk, akkor jók lehetünk, hiszen eddig meccsen belül is voltak olyan periódusok, amikor nagyon jól védekeztünk, aztán jöttek olyanok, amikor borzalmasan. Kérdés, hogy mennyire tudjuk ott a jobbik énünket hozni, hiszen amikor ez jól ment, jobban tudtunk támadni is – fejtegette a kulcsfontosságú kérdéseket Váradi Attila.

- Azt, hogy mivel lennék elégedett, nehéz megfogalmazni. Nem számszerűen tudom ezt megmondani, a játék képével tudok elégedett lenni, ha az edzőmeccsek alatt látott tendencia (minden meccsen jobban tudtunk játszani, a fiúk jól reagáltak a munkára) folytatódik az Eb-n, akkor én már elégedett leszek helyezéstől függetlenül. Azt hiszem azért, hogy ha ezt tudjuk folytatni, akkor valahol a középmezőny élére odakerülhetünk, de ez rengeteg dologtól függ, hogyan rajtolunk, valami nem sikerül vagy éppen sikerül, milyen hatással lesz ez a csapatra, szóval nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni. Ha a feladatainkat jól oldjuk meg, akkor valószínűleg jó eredményt fogunk elérni, de ha nem tudjuk jól megoldani, akkor lehet, hogy éppen győztünk, de az számunkra nem fog igazi győzelmet jelenteni – zárta gondolatait a csapat szövetségi edzője.

fotó: U16 fiú kosárlabda válogatott szurkolói oldala

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus