U16-os Eb: A hetedik helyért játszunk

Kikapott Belgiumtól az U16-os válogatott a macedóniai B-divíziós Eb-n, így holnap ismét Ausztria ellen a hetedik helyért szállhat ringbe Ferenczi Tamás együttese. Rudnerék a harmadik negyedben szinte képtelenek voltak pontot szerezni, és bár egy nagy hajrával visszajöttek a meccsbe a legvégén, ez már kevésnek bizonyult.

Magyarország – Belgium 56-60 (10-12, 19-15, 6-15, 21-18)

U16-os férfi B-divíziós Európa-bajnokság, 5-8. helyért
Strumica, Macedónia

Magyarország: Doktor 14/12, Lewis 6/6, Rudner 10, Bordács 2, Pápai 1.
Cserék: Durázi 5, Kerpel-Fronius -, Fülöp 12, Németh -, Molnár -, Kucsora 6.

Belgium legjobb dobói: Lambrecht 20, D’Hauterive 11/9, Snyers 12.

Számunkra rosszul kezdődött a találkozó, hiszen D’Hauterive két triplát is betermelt rögtön az elején, mi pedig több, mint három percig nem szereztünk kosarat, így 6-0-val indítottak a belgák. Ezt követően Rudner szerzett egy kettest Pápai támadópattanója után, majd Doktor is elsüllyesztett egy hármast, ezzel stabilizálódtunk. Ez sem indította be azonban az ágyúinkat, de legalább a belgák lendületét megtörte, a negyed második felében mindkét csapat lehúzta a rolót, ellenfelünknek is volt egy bő háromperces pont nélküli időszaka és összességében csupán egyetlen kosarat tudtak ezután szerezni. Mi sem sziporkáztunk támadásban, Durázi tett vissza egy támadópattanót (ezt egész jól csináltuk a fizikai hátrányunk ellenére), így egy pontszegény első negyedet követően 12-10-es belga vezetéssel zártak a felek.

Ezt a negyedet parádésan kezdtük, gyorsan szereztünk két labdát és mindkettőből könnyű kosarat tudtunk dobni – ráadásul Kucsora egy tempót is beemelt, 6-0-s rohanásunkkal azonnal megfordítottuk a találkozót. Nem tartott azonban ez sokáig, váltottak a belgák, most ők szereztek labdákat és előbb egy hármassal visszavették a vezetést, majd összességében egy 9-0-s vágtával öt pontnyira el is tudtak lépni a negyed derekán. Potyogtak a pontok, most nem volt olyan kemény védekezés, amit ne küzdöttek volna le a felek. Fülöp Bence parádéjával (nyolc pont tőle zsinórban!) tartottuk magunkat, majd Lewis hármasával ismét mi vezettünk, az utolsó másfél percben pedig már nem született kosár, így egy fordulatos második tíz percet követően kétpontos fórral mehettünk a nagyszünetre.

A harmadik játékrészt is jól kezdtük, De D’Hauterive újabb triplájával közel maradt Belgium. Ezt követően kicsit belassult a játék, kemény mezőnyfaultok, jó védekezések, nehéz, kimaradó dobások tarkították a mérkőzést. Ebből a belgák jöttek ki jobban, Lambrecht hármasa is behullott, majd Nsoky kettese után négy ponttal vezettek is – Ferenczi Tamás időt kért. Nem mentünk vele sokra, mintha bedeszkázták volna a belga gyűrűt, majdnem hét percig nem tudtunk beletalálni – ez idő alatt pedig Lambrecht kedvére dobálta a pontokat, így rettenetesen kikaptunk ebben a játékrészben (6-15). Az ilyen (hosszú) rövidzárlatok eddig sem fértek bele, pláne nem a belgák ellen, így nehéz helyzetből várhattuk az utolsó etapot (35-42).

Itt egy perc alatt kaptunk két kosarat és tíz pont fölé nőtt a hátrányunk, érezni lehetett, hogy fölénk nőttek a belgák. Nem tudtunk mit kezdeni támadóoldalon, tanácstalanok voltunk, nem estek be a bravúrkosarak sem. Nem véletlenül tartották ezt a belga csapatot kőkemény védőgárdának és nem véletlenül kapták ők a legkevesebb pontot – teljesen leszedték a pályáról Lewist és Bordácsot is. A negyed derekán aztán előbb Lewis majd Doktor is elsüllyesztett egy-egy triplát, amivel még visszajöttünk látótávolságon belülre és felcsillant a remény a szoros hajrára. Sőt, Rudner közelije után már csak öt pont volt a nemrég bőven tíz felett járó hátrány. Még eggyel közelebb araszoltuk, de képesek voltak válaszolni ellenfeleink, az utolsó percekben pedig lerohanásokból és a vonalról is büntettek. A legvégén Doktor Peti bevágott még két triplát, de ezek már csak kozmetikázásra voltak jók, így holnap a két napja megvert Ausztria ellen játszhatunk a hetedik helyért.

fotó, Slide - Farkas Dávid /MKOSZ

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus