U16-os lányok: másodjára már kikaptunk a lettektől

Nem sikerült másodszor is legyőznie Lettországot válogatottunknak, a szoros vereséget követően pedig holnap a 7. helyért mérkőzhet.

U16-os leány Európa-bajnokság, A-divízió, 5-8. helyért

Lettország - Magyarország 71-68 (21-18, 19-27, 13-9, 18-14)

Magyarország: Boros 10, Czukor 6, Mérész -, Gereben 5/3, Juhász 10/3
cserék: Lelik 19/15, Foitl -, Barhács -, Pusztai 6, Soós 3, Radócz 2, Bernáth 7/6

Sok pontot várhattunk a találkozón és ehhez az első percben meg is adták az alaphangot a csapatok, hiszen előbb Mote, majd Juhász süllyesztett el egy triplát. Itt kicsit megakadtak a Lelik Réka nélkül kezdő mieink és előbb 8-3-ról, majd 12-5-ről próbáltak meg visszakapaszkodni - a lettek egészen parádés támadójátékkal nyitották az összecsapást. A negyed derekán sikerült úrrá lenni lányainknak a helyzeten és felzárkóztak két pontra, de az agresszíven és gyorsan kosarazó lettek erre egy 8-0-s etappal feleltek - így már tíz pontra nőtt a különbség, nagyon kapaszkodni kellett Gerebenéknek. Ez a negyed hajrájában sikerült is, sorozatban hat támadást védekeztek is, így 21-18-cal, vállalható hátránnyal zárták az első tíz percet.

A második negyed is hasonlóan indult, bár Lelik gyors öt pontjával emlékeztette rá a letteket, hogy mi is történt az előző találkozón. Huzamosabb ideig azonban válogatottunk nem tudott gátat vetni ellenfelünk rohamainak, így a különbség folyamatosan öt-hét pont közül mozgott - a mieinknél Lelik ismét parádézott, újabb két triplát juttatott a gyűrűbe és szinte egymaga tartotta meccsben a lányokat. A félidő utolsó két percében aztán fordult a kocka: Bernáth is betalált kintről, majd az utolsó percben Gereben hármasával már mi jártunk előrébb - a kegyelemdöfést ismét egy Lelik-tripla adta meg, így parádés hajrát követően 45-40-es előnnyel mehettünk nagyszünetre. A fordulat alapja természetesen az említett Lelik Réka volt, aki ebben a negyedben egymaga 14 (!) pontot rámolt be.

A fordulást követően az első öt támadásból nem született pont  és ez után is inkább a lettek akarata érvényesült - igaz szűk négy percig tartott, de 47-47-nél kiegyenlítettek. A mieink dobószázaléka 40% alá esett, Juhász és Czukor három-három faulttak ült a padon, de igazán egyik fél sem sziporkázott ebben az időszakban - a vezetést végül Gereben közelijével szereztük vissza. A hajrában mindkét csapat hadilábon állt a büntetőkkel, így sem mi, sem a lettek nem tudtak meglépni - az utolsó szó nyolc tizeddel a vége előtt Juhász Dorkáé lett, így 54-53-as magyar előnyről indult a záró tíz perc.

Az utolsó negyedben jó ritmusban kezdtünk támadóoldalon, szép kosarakkal próbáltuk növelni az előnyt, de a lettek is tartották a lépést. Több szabad labda után Lelik és Klavina váltottak triplát, ugyanakkor a nagy sebességnek több hiba és elrontott könnyű lehetőség lett a vége. Septe büntetőire egy szép középtávolival tudott még válaszolni Boros, de Gulbe hármasa után 67-65-ös lett vezetésnél kellett időt kérnie Magyar Gergelynek. Ez azonban nem segített, támadásban tanácstalannak tűntek mieink, senki nem akarta elvállani a dobást, hátul pedig elveszítettük az 50-50-es párharcokat - majd az utolsó percben már a könnyű helyzeteket is elhibázták a lányok. Több alkalommal is inkább a hármast szerették volna elsüllyeszteni, ezek azonban nem ültek - ezek eredményeként már nem tudtak fordítani, maradt a szoros vereség. A parádésan induló tornán így holnap a 7. helyért vívhatnak Juhászék, ezzel a találkozóval zárják az Eb-t.

fotó, slide: FIBA Europe

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus