U18: Felőröltek bennünket a fehéroroszok

Keményen helytállt a B-divíziós Eb nyitányán az U18-as fiú válogatott, de nem jött össze a győzelem a fehéroroszok ellen.

U18-as fiú B-divíziós Európa-bajnokság, B-csoport, 1. forduló

Fehéroroszország - Magyarország 70-62 (21-19, 9-15, 21-14, 19-14)

Magyarország: Pongó 10/3, Mócsán 7, Demeter -, Rudner 9/3, Pápai 2.
Csere: Durázi 6, Doktor -, Kucsora 5/3, Fülöp 4, Horváth 19/6, Kiss -, Krnjajski -.
Szövetségi kapitány: Ferenczi Tamás.

Mócsán Bálint büntetőből szerezte meg a magyar válogatott első pontját az Európa-bajnokságon, majd jött az első hárompontos is Pongótól, így hamar 4-0-s előnyre tett szert csapatunk. Ezt követően jó ideig, egészen pontosan három percen át nem találtak gyűrűbe fiaink, egyenlített az ellenfél, viszont hiába torpantunk meg támadásban, a fehéroroszok nem tudtak fordítani, ellépni. Rudner triplája törte meg a kosárcsendet, de válaszként jött két gyors kosár, Ferenczi mester pedig időt kért. (8-7) Ahogy várható volt, a fehéroroszok uralták a festéket, kizárólag a gyűrű közvetlen közeléből szerezték pontjaikat, s szilárdították meg vezetésüket, igaz bőven látótávolságon belül voltak Rudnerék, hiszen érkeztek pontok cserejátékosainktól is. Horváth például hat másodperc alatt írt négy pontot az eredményjelzőre. (21-19) 

Bár az első fehérorosz középtávoli nyitotta a második negyedet a magyar csapat egy cseppet sem illetődött meg, határozott védekezéssel és lendületes támadójátékkal ragadta magához a találkozó irányítását, mely egy 7-0-s rohamban csúcsosodott ki, érkezett az időkérés a másik oldalon. (23-26) Bár a dobáspontosságunk hagyott kívánnivalót maga után, az ebből és a lepattanózásból fakadó hátrányt kemény védekezéssel kompenzálták fiaink. Több mint négy percen át hatástalanítottuk a fehéroroszok támadójátékát, Horváth hármasa után pedig már hat pontos magyar előnyt mutatott az eredményjelző, mely a féldőhöz érve négy csökkent. (30-34)

A Ferenczi-legénység nagyon feljavult a palánk alatti védekezésben a második negyedben, mindössze két kosarat kaptak csak Rudnerék a festékből, s hiába szedett több lepattanót az ellenfél, 12 eladott labdába kergették a fehéroroszokat, melyből 9-et megszereztek. Érdekesség, hogy második esélyből 7 pontot szereztek a magyarok szemben az ellen négy egységével. 

A padról visszatérő Liutych révén új lendületet vett az ellenfél a harmadik negyed kezdetén, de Pongó, Rudner, majd a remek dobóformát mutató Horváth újra és újra visszatette az előnyt a magyar oldalra. Liutych tarthatatlannak bizonyult számunkra, kizárólag benne rejlett a fehérorosz válogatott eredményességének kulcsa, 11-0-s rohamot szenvedtünk el, melynek következtében hat pontos hátrányba kerültünk. (49-43) Ferenczi Tamás időkérése után nem állt le a fehérorosz henger, de nagyon jókor érkezett Kucsora hárompontosa, és Durázi záró másodpercekben szerzett duplája, így ahelyett, hogy masszív hátrányt kellett volna ledolgozni a záró negyedben, nyílttá tették a fiúk a mérkőzést. (51-48)

Az utolsó tíz perc kezdetén tapadtunk az ellenfélre, de Stabrouski egy kosár jó, plusz büntetős akcióval, valamint egy hárompontossal átbillentette a momentumot a fehérorosz oldalra, akik a negyed közepén már tíz pontos előnnyel bírtak, Ferenczi mester időt kért. (66-56) A folytatásban lényegesen közelebb már sajnos nem tudott kerülni válogatottunk, így hiába tett sokat a győzelemért és küzdött keményen a nemzeti együttesünk, alulmaradt az Európa-bajnokság nyitómérkőzésén.

A javításra holnap lesz lehetőség, 15 óra 45 perctől, Belgium ellen.

Slide és Fotó - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus