U18: Nem bírtunk a svéd szálfákkal

Elvesztette első mérkőzését a Szófiában zajló B-divíziós Európa-bajnokságon az U18-as fiú válogatott. A magyar válogatott két és fél negyeden keresztül nagyon jól tartotta magát a magassági fölényben játszó északiak ellen, akik a záró játékrészben döntötték el a győzelem sorsát.

U18-as fiú Európa-bajnokság, B-divízió, B-csoport, 1. játéknap - 2014. július 24.

Svédország (1-0) - Magyarország (0-1) 62-50  (11-10, 14-15, 19-12, 18-13)

Svédország: Drammeh 8, Johnasson 18/6, Lightner 2, Häglund 2, Markusson 15.

Csere: Berkelund 7/3, Sjöberg 2, Ehrnvall 6, von Uthmann 0, Kobylak Berglund 0, Sjölin 2 Vezetőedző: Dennis Pihl.

Magyarország: Kovács 6, Antóni 11/9, Hódi 8/3, Andrássy 2, Bagó 5/3.

Csere: Popgyákunik 4, Pongó 4, Filipovics 0, Szabó 6/3, Peringer 2, Krivacsevics 2 Vezetőedző: Horváth Imre.

Mindkét fél hiányos kerettel vágott neki a mérkőzésnek. A magyaroknál Mészáros Bence térde bevizesedett, ezért nem vállalhatta a játékot, a svédeknél pedig a két évvel ez előtti U16-os, B-divízió Eb legértékesebb játékosa, Ludvig Hakanson ki sem utazott a tornára.

Magas szerkezettel kezdtek az északiak, Häglund 204, Markusson pedig 216 centijével védte a svéd gyűrűt. Nem is jöttek be sajnos a szigorított területen belüli pontszerzési kísérleteink. Mégis mi álltunk jobban lepattanózásban a negyed felénél, viszont pontszerzés tekintetében az ellenfél járt előrébb. (9-7) Jobbára a védekezés dominált az első tíz perc második felében, ugyanis mindösszesen egy pontszerzést jegyezhettünk fel egészen az utolsó másodpercekig. Bagó hárompontosa ugyanis több mint öt percen át tartó magyar pontcsendet tört meg, tapadtunk a svédekre. (11-10)

Antóni hárompontosa nyitotta a második negyedet, s örömmel tapasztaltuk, hogy javítottak fiaink a dobásbeli hatékonyságukon, mérsékelték az eladott labdák számát. Sajnos azonban ellenfelünk is pontosabban támadott, így nem tudtak ellépni a magyar legények. (19-19) Az ellenfél megpróbáltak kihasználni rövid ideig tartó bizonytalanságunkat, azonban ebben az időpontban nagyon jól zárt a magyarok védekezése. Ahogy az első játékrészben, úgy ebben is miénk volt a végszó, Hódi duplájának köszönhetően döntetlennel vonulhattak pihenőre a felek. (25-25)

A fordulás után 31-31-ig tartottuk a lépést a svédekkel, Antóni és Szabó hárompontosainak köszönhetően. Sajnos azonban ellenfelünk egy 9-0-ás rohammal, addig meg nem tapasztalt előnyre tett szert, mely időkérésre késztette Horváth Imrét. (40-31) Úgy tűnt, hogy nem tudunk felzárkózni, de akkor jött az addig pont nélkül álló Kovács. Ziccerrel nyitotta meg pontjai sorát, majd további két sikeres büntetővel hozta fel öt pontos közelségbe csapatunkat. (42-37) A negyed végéig már csak két svéd pont érkezett, így bár nehéznek ígérkezett a záró játékrész, nem kellett ideje korán lemondani a győzelemről.

Markussonnal alaposan meggyűlt a bajunk, aki már nem csak a gyűrű közvetlen közeléből dolgozott hatékonyan. A negyed elején villámgyorsan 13 ponttal húztak el a svédek. (50-37) Horváth Imre időkéréshez folyamodott. A pontatlan játékot, eladott labdáinkat kegyetlenül megbüntették az északiak, s az a tény sem növelte győzelmi reményeinket, hogy öt perc alatt mindössze egy Hódi duplát írtak fel az eredményjelzőre, a különbség már a húsz pontot ostromolta. Az utolsó percekben már csak az volt a kérdés, hogy belül tudunk-e kerülni a húsz egységnyi differencián.

Ellenfelünk nagyon jól kamatoztatta magassági főlényét, különösen a mérkőzés utolsó harmadában, melynek köszönhetően nagy különbségű győzelmet arattak.

A magyar csapat holnap 15 órától azzal a Luxemburggal mérkőzik, mely ma a csoport nyitómérkőzésén magabiztosan fektette két vállra Hollandia legjobbjait.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus