U18: Továbbjutás küszöbén a fiú válogatott

A tegnap délutáni siker után újabb győzelmet könyvelhetett el az U18-as fiú válogatott a szófiai B-divíziós Európa-bajnokságon. A magyar csapat jó dobóteljesítményének és védekezésének köszönhette, hogy legyőzte a lepattanózásban nagy főlényt mutató holland együttest.

U18-as fiú Európa-bajnokság, B-divízió, B-csoport, 3. játéknap - 2014. július 26.

Hollandia (0-2)Magyarország (2-1) 62-66 (16-17, 11-20, 18-16, 17-13)

Magyarország: Kovács 6, Antóni 8, Hódi 6/6, Andrássy 7, Bagó 4.

Csere: Pongó 13/3, Szabó 5/3, Filipovics 8/3, Popgyákunik 9, Peringer 0, Krivacsevics 0   Vezetőedző: Horváth Imre.

Hollandia legjobb dobói: van Haeren 15, Liem 9/3, Butter 9.

A találkozó részletes statisztikája erre a linkre kattintva megtekinthető.

Sajnos ma sem tudta vállalni a játékot a Mészáros Bence, így nélküle vágott neki a csapat a hollandok elleni mérkőzésnek. Ellenfelünk az első napon vereséget szenvedett az általunk tegnap legyőzött Luxemburgtól, pénteken pedig szünnaposok voltak a narancs mezesek.

A kezdeti döcögős támadójáték után hamar magához tért válogatottunk. 6-1-es holland vezetés után 6-0-ás rohanással vettük át a vezetést. Öt perc leforgása alatt hat eladott labdába kergettük ellenfelünket, de nem tudtunk ellépni, ugyanis a mi oldalunkra négyet jegyeztek fel a statisztikusok ebből a negatív mutatóból. A lepattanózásban nagy fölényt alakítottak ki a hollandok, elvétve jutottunk csak dobás utáni lecsorgó labdához, ők pedig rendre összeszedték őket a mi palánkunknál. Ám Pongó az utolsó másfél percben egy-egy duplát és hárompontost is elhelyezett a holland gyűrűben, egy pontos magyar vezetéssel zárult az első negyed. (16-17)

Ponterősen kezdte a magyar csapat a második tíz percet. A negyeden elején csak pillanatokra tudták átvenni a hollandok a vezetést, hátvédjeink, Szabó és Kovács feladták a leckét a narancs mezeseknek. Pontjaiknak révén az addigi legnagyobb különbséggel, öt ponttal vezetett válogatottunk. (20-25) Nagyon jól zárt a védelmünk, sorra jöttek a labdaszerzések, több mint három percen át nem szerzett pontot az ellenfél. Andrássy mindkét oldalon hatékonyan szerepelt. Előbb egy tempót süllyesztett el, majd másodpercek alatt két blokkot osztott ki. A hollandok rendületlenül zárkóztak, de Popgyákunik duplája után ismét ők kértek időt. (25-32) Nagy dobópárbaj alakult ki a félidőhöz közeledve, melyből a mieink jöttek ki jobban, Hódi triplája után már elérte a tíz pontot a két együttes közti differencia. 

Örömteli, hogy 50%-os pontossággal céloztunk mezőnyből, továbbá 13 eladott labdához "segítettük" a hollandokat. Kevésbé jó hírként hatott, hogy fele annyi lepattanót szedtünk, mint az Oranje (9-18), továbbá két magasemberünk, Bagó és Andrássy is három személyi hibával állt a félidőben. A kispadunk ismét kitett magáért, ugyanis 21 pontot tettek a közösbe a cserejátékosok két negyed alatt, szemben a holland pad 6 egységével.

A fordulás utáni első alig másfél percben három holland eladott labdát és három magyar kosár született. Az első pontjait megszerző Antóni duplája után újfent ellenfelünk kért időt. (27-43) Az utolsó hét percben egyedül van Haerentől érkezett pont a hollandoknál, az ő hegemóniáját törte meg Liem egy két ziccerrel, időt kért Horváth Imre, mivel 13 pontra jöttek fel a narancs mezesek. (33-46) Több hibával játszott csapatunk, amit jól mutatott az eladott labdák, kimaradó dobások számának növekedése. Bagó megkapta 4. személyi hibáját, a hollandok pedig egy 8-0-ás rohammal bejöttek tíz pontot belülre. (41-49) Filipovics büntetőivel közel öt perces pont nélküli időszaknak vetett véget részünkről. Szükségünk is volt rájuk, mivel van Bree hárompontosával alaposan ránk ijesztett.

Nehezen indult számunkra a záró játékrész. Három támadás zártunk úgy, hogy nem jutottunk dobóhelyzethez. A kedélyeket Hódi hárompontosa nyugtatta meg, s ezzel visszavetette a hollandok felzárkózási kísérletét, Bagó és Pongó duplái pedig növelték előnyünket, visszaállították a tíz egységnyi különbséget. (50-60) Alig két perc alatt egy 7-0-ás etapot kivágva ismét visszajöttek a nyakunkra a hollandok, Horváth Imre időt kért. (57-62) Nagy csata dúlt a parketten, három percen keresztül egyik csapat sem talált a gyűrűbe. Majd érkezett Popgyákunik, aki középtávolijával megtörte a pontcsendet és eldöntötte a találkozó sorsát. Kevebb, mint 20 óra leforgása alatt második győzelmét aratta nemzeti együttesünk.

Holnap szabadnapos lesz a magyar válogatott, hétfőn, 12 óra 45 perctől lépnek ismét pályára Románia legjobbjai ellen. Ha győznek azon a találkozón is, akkor akár még a csoportelsőség is elérhető lenne.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus