U18-as, A-divíziós lány Eb-t rendez jövőre Magyarország

Magyarország újabb korosztályos kosárlabda Európa-bajnokságot rendezhet. Júliusban az A divízióban érdekelt U18-as leányok szerepelhetnek  hazai közönség előtt. A helyszínről januárban dönt a szövetség.

Az utanpotlassport.hu beszámolója:

Az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) legutóbbi ülésén döntött a 2016-os korosztályos kontinenstornák helyszínéről és időpontjáról. Magyarország az U18-as A divíziós leány Európa-bajnokságot rendezheti meg július 23-31. között.

Az ülésen elhangzott, hogy a 2015-ös esztendő a korosztályos bajnokságokat figyelembe véve minden rekordot megdöntött. A férfi és a női mezőnyben egyedülálló módon nem kevesebb, mint 241 nemzeti válogatott versengett, és a különböző viadalokon összesen 52 nemzeti szövetség képviseltette magát.

Magyarország – 2010 óta megszakítás nélkül – ismét tornát rendezhet. Ezúttal ráadásul a legmagasabb divízió csapatait láthatjuk vendégül. Az U18-as leányok hazai pályán szerepelhetnek, ami nagy lehetőség a korosztálynak.

„Az Eb-rendezés egyrészt azért fontos, mert a szövetség erősíteni tudja a sportdiplomáciai helyzetét. Fontos, hogy megmutassuk, kivesszük a részünket a munkából, és lehet ránk számítani – mondja holnapunknak Bodnár Péter főtitkár. – Másrészt azért is, hogy a fiatalok hazai közönség előtt tudjanak a lehető legjobban szerepelni. Az idei székesfehérvári U20-as férfi Eb-n is láthattuk, hogy a szurkolók mekkora segítséget adnak. Évről évre egyre több a pályázó, de folyamatosan házigazdái tudunk lenni korosztályos Európa-bajnokságnak.”

A helyszín egyelőre nem ismert, január második-harmadik hetében érkezik a FIBA delegációja, amely végigjárja az új létesítményeket, többek között a soproni Novomatic Arénát. Eddig Miskolcon, Debrecenben és Székesfehérváron rendeztek korosztályos Eb-t, a végleges döntést a delegáció látogatása után hozzák meg.

Az U18-as válogatottat alkotó leányok idén EYOF-bronzéremig és Európa-bajnoki hetedik helyig jutottak az U16-osok között, azzal ők teljesítettek a legjobban a korosztályos csapatok közül. Ősszel változás történt az élen, Magyar Gergelyt Balogh Judit váltotta a szövetségi edzői poszton.

Az U20-as férfiválogatott az A divízióban szerepel, az Eb-t július 16-27-ig rendezik meg Helsinkiben. Az U18-as és U16-os fiúcsapat a B divízióban érdekelt, előbbi július 29-től augusztus 7-ig játszik Szkopjéban, utóbbi augusztus 11-től 20-ig lép pályára Szófiában.

Az U20-as női válogatott a B divízióból próbál visszakapaszkodni a legjobbak közé, amit július 9-17-ig kísérelhet meg Podgoricában. Az U18-as leányok – ahogy már írtuk – hazai pályán szerepelhetnek az A divízióban július 23-31-ig, míg az U16-osok – szintén az A divízióban – augusztus 6-14-ig játszanak Udinében.


Forrás - utanpotlassport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus