Vereséggel búcsúztunk az Eb-től és az A-divíziótól

Kikapott Svédországtól a magyar U20-as válogatott a Krétán zajló A-divíziós Európa-bajnokság (számunkra) utolsó meccsén, ezzel vereséggel zárta a tornát. A remek első negyed után fokozatosan billent át a mérleg nyelve a skandinávok oldalára, az utolsó játékrészben fordítottak és fiaink erre már nem tudtak válaszolni. Az már korábban eldőlt, hogy a válogatott kiesett a B-divízióba. 

A-divíziós Európa-bajnokság, U20, 19-20. helyért
Görögország, Kréta, Heraklion

Magyarország – Svédország 54-58 (16-8, 13-12, 11-15, 14-23)

MAGYARORSZÁG: Sinkovits 9/6, PERL 19/3, Bakk -, Bognár -, MOLNÁR 8 cserék: Török 4, Bazsó 2, BÁN 9/9, Csákvári 3, Garamvölgyi -

A svédek legjobb dobói: Löfberg 15, Spires 14, Eliasson 10

Remek formában kezdtük a találkozót Simon és Váradi nélkül is, hiszen rögtön két szép kosárral nyitottunk az első bő egy percben, majd ezt megtoldottuk egy Sinkovits-triplával. Eközben a festékünkből kizártuk a svéd válogatottat, gyakorlatilag csak tempókat engedtünk nekik, így már bő három perc után 9-2-re vezettünk. A negyed felénél, 11-2-es állásnál kértek időt a svédek, eddig a pontig 1/8-as mezőnymutatót sikerült összehozniuk – ebben a nyolcban négy tripla és két középtávoli is volt. A negyed vége előtt három perccel Bán triplájával elérte a különbség a tízet, majd ez Perl kettesével még tovább hízott. Innentől azonban nem szereztünk pontot, a svédek pedig kétszer is betaláltak (ezzel lett 3/18 a mezőnymutatójuk…), így végül 16-8-ra hoztuk ezt a játékrészt.

A második negyed rögtön Sinkovits hármasával indult és hiába lett kiegyenlítettebb a játék, a svéd felzárkózási kísérleteket Bán is egy triplával akasztotta meg. Ennek ellenére határozottan összekapta magát a skandináv alakulat, a negyed közepére hat pontig zárkóztak, ekkor Csákvári 2+1-es játéka révén sikerült ismét egérutat nyernünk. Az első tíz percben látott dominanciánk eltűnt, de mivel három sikeres támadásból kilenc pontot tudtunk szerezni, a különbség lényegesen nem változott. Svédország ugyan továbbra sem talált be kintről, egyre többször jutottak el a gyűrűig, innen pedig értelemszerűen jobb százalékban fejezték be kosárral az akciókat, mi pedig közel sem voltunk már olyan hatékonyak, mint a találkozó elején. Az utolsó percben aztán kétszer is sikerült leindítanunk a svédeket, Török mindkettőt kosárral fejezte be, így 29-20-ra vezettünk a nagyszünetben.

A harmadik játékrész elején sorra potyogtak a pontok, előbb Molnár zsákolta be Bognár szép passzát, majd Spires büntetőire Perl felelt szintén a vonalról, de Löfberg is dobott egy ziccert egy betörés után – mindez kevesebb, mint két perc alatt játszódott le. Ismaili hármasával aztán ismét tízen belülre értek a svédek, de a következő három és fél percben mi csupán egy Sinkovits-büntetőt, a skandinávok pedig egy Schüber-középtávolit tudtak felmutatni, így kicsit elapadt a pontpatak. A negyed hajrájában Löfberg kosaraival feljebb zárkóztak a svédek, bár Bazsó és Perl pontjai révén igazán közel nem kerültek, kilenc másodperccel a vége előtt Löfberg ziccerével már csak öt pont volt az előny, ami mindenképpen szoros és izgalmas utolsó negyedet ígért.

Itt viszont alig öt másodperc alatt egylabdás meccs lett belőle, Eliasson két büntetőjével egy triplányi közelségbe kerültek a svédek. Sőt, a skandináv roham folytatódott, ennek pedig sem Bán harmadik triplája, sem Perl középtávolija nem tudott gátat vetni, Löfberg újabb jó tempója után pedig időt kellett kérnie Váradi Attilának. Ez sem segített, Schüberg hármasával a találkozó során először már Svédország vezetett, így futottak neki a felek az utolsó öt percnek. Innentől felváltva vezettek a csapatok, kosárra kosár jött válaszként, Perl négy pontot is szerzett, de Schüberg újfent betalált kintről, így két perccel a vége előtt 53-51-re vezettek a svédek. Ezután bő fél perc alatt három dobást is elrontottunk, így Spires kettesével egy labdán kívülre kerültek a skandinávok 37 mp-cel a végső dudaszó előtt. Az időkérés után aztán Bán triplája kimaradt, itt pedig már lehetett érezni, hogy vereséggel búcsúzunk az Európa-bajnokságtól. Tíz másodperccel a vége előtt Perl még okozott némi izgalmat egy triplával, amivel újfent egy labdára kerültünk, de Löfberg bedobott egy büntetőt, ezzel pedig az utolsó remény is elszállt. 

Váradi Attila vezetőedző:
Gratulálok a csapatnak a hozzáálláshoz, küzdéshez. Sajnos a végére elfogyott az erőnk, pontatlanná váltunk és ellenfelünk fokozatosan felzárkózott, majd a vezetést is át tudta venni, ezzel eldőlt, hogy a 20. helyen végeztünk. Nagy dolog volt hogy idejutottunk, nagy dolog volt hogy mindenkivel partiban tudtunk maradni, nüanszokon múlt hogy nem sikerült kiharcolni a bent maradást.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus