Világbajnoki bronzérmesekkel az A-divízióért

Ma délelőtt elindult Temesvárra, az U18-as B-divíziós Európa-bajnokságra a magyar korosztályos válogatott, amely a bő egy hete vb-bronzérmet szerző U17-es csapatra épül. Az együttes szakvezetőjével, Mészárosné Kovács Andreával többek között az együttes feljutási esélyeiről beszélgettünk.

- Nem kis szakmai feladat lehet két héten belül újra csúcsformába hozni, vagy a csúcson tartani az együttest, hiszen az U18-as csapat gerincét az U17-es vb-bronzérmes együttes alkotja...

- Még mielőtt bármit is mondanék ezzel kapcsolatban, szeretnék gratulálni az U20-as válogatott remek bulgáriai szerepléséhez és az A-divízióba való feljutásához, próbáljuk követni őket. Tény, hogy a horvátok elleni első edzőmeccsen nem nagyon lehetett ráismerni a vb-bronzérmes csapatra, akkor nagyon gyengén, szétesően játszottunk. Ezt követően aztán talán ráébredtek a lányok, hogy nincs megállás, jön az új feladat, arra kell koncentrálni. Az is igaz persze, hogy vannak olyan játékosok, akik a vb-re nem edzettek velünk, és ez a pár nap, amit a múlt héten együtt készülhettünk, meg az a két edzés, ami a torna előtt a helyszínen lesz, bizony elég kevés ahhoz, hogy igazán összeszokjanak a  bronzérmesekkel. De ez van, így kell megpróbálni kiharcolni a feljutást. Amiben bízhatunk, az a játékosok elszántsága. Úgy látom, a három idősebb játékost nagyon feldobta s elszánttá tette az, hogy egy sikercsapatba csöppent bele. Tóth Timi is ott lesz, aki, mint az köztudott, egy egészségügyi probléma, egy rendellenesség miatt nem játszhatott a vb-n, ő is nagyon eltökélt. A Csehországban bronzérmet szerző lányoknak pedig azt magyarázom, hogy a vb-bronz úgy lesz igazán értékes, ha Romániában kiharcoljuk az A-divízióba való feljutást. Vb-bronzérem ide vagy oda, abban egészen biztos vagyok, hogy a motivációval ezúttal sem lesz gond.

- Az új cél elérése nem ígérkezik könnyűnek, már csak azért sem, mert a magyar csapat játékosainak jelentős része egy évvel fiatalabb, mint a vélhetően a riválisoknál szereplő kosaras lányok nagy része. Mennyit számíthat ez az év különbség?

- Számíthat, s nyilván nem a mi javunkra, de megpróbáljuk ellensúlyozni. Két dolog miatt jelenthet előnyt ellenfeleinknek, hogy játékosaik idősebbek, egyrészt erőben, fizikumban, másrészt pedig az egy évvel több nemzetközi rutinban, tapasztalatban. Ezt próbáljuk majd kiegyenlíteni talán a vb-szereplés okán meglévő egészséges önbizalommal, összeszokottsággal, kreativitással.

- Felnőtt szintre átvetítve úgy tűnik, a miénk a legnehezebb csoport...

- Igen, ahogy a vb-n, megint kifogtuk a hazaiakat. A D-csoportban a házigazda román válogatottal, valamint Montenegróval és Ukrajnával vagyunk egy négyesben. Ez utóbbi ellen kezdünk, és a tavalyi csapatuk - amely Miskolcon megverte a mi válogatottunkat - jó néhány játékosa, köztük több kulcsember a mostani keretükben is ott van. Például a tavaly 18 pont fölött átlagoló Gorobec és a 9 lepattanó fölött átlagoló Jacskovec, és tagja a bő keretnek egy 198 centis lány is... Horváth Bernadett és Dubei Debóra talán emlékeznek majd néhányukra, ők is benne voltak a tavalyi miskolci csapatban. Úgy hírlik, nagyon erőszakos, kemény a stílusuk. A montenegróiakról a horvát csapat szakmai stábjától kaptunk információkat a két edzőmeccs kapcsán. Montenegró, ahogyan mi is, egyszer nyert és egyszer vesztett a horvátok ellen, annyit derítettünk ki róluk, hogy van egy kiemelkedő képességű centerük és egy extra mezőny emberük. A román csapat pedig odahaza játszik majd, nyilván nagyon elszántan, szintén a feljutást megcélozva. Szóval tényleg úgy tűnik, hogy nagyon nehéz a csoport, de ez van, innen kell továbblépnünk.

- Mi a lebonyolítás rendje?

- Ahhoz, hogy reményünk legyen felkerülni, a csoportban mindenképpen az első két hely valamelyikén kell végezni, tehát egyértelmű, hogy most csak a csoportmeccsekre koncentrálunk, ott kell minél jobb eredményt elérni. A folytatásban a C-csoport csapataival kerülünk egy ágra. Ott öt csapat szerepel, Dánia, Izland, Izrael, Nagy-Britannia és Svájc - de ennél egyelőre ne is menjünk tovább.

- Klatovyhoz és Plzenhez hasonlóan Temesvár sincs túl messze...

- Így van, s reméljük, a szülők közül néhányuknak most is lesz módjuk elutazni s biztatni majd a lányokat - szüksége lesz a  csapatnak a buzdításra, elkél majd a segítség a lelátóról a lányoknak.
 

A magyar U18-as válogatott csoportmeccsei:

Július 17., csütörtök, 20.15: Magyarország-Ukrajna

Július 19., szombat, 13.30: Magyarország-Montenegró

Július 21., hétfő, 18.00: Románia-Magyarország

 

fotó és slide: wbasket.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus