Völgyi Péter lett az U18-as lány válogatott vezetőedzője

Női utánpótlásvonalon Mészárosné Kovács Andrea és Cziczás László folytathatja munkáját, az U18-as csapat élére viszont Völgyi Péter került Balogh Judit helyett.

Az utanpotlassport.hu beszámolója:

A korosztályos leány-kosárlabda-válogatottak élén két kapitány folytatja a munkát, történt azonban edzőváltás is. Mészárosné Kovács Andrea marad az U16-osok szakvezetője, Cziczás László tovább irányítja az U20-asokat, az U18-as csapatot azonban más vezeti.

Úgy tudjuk, a korosztályos válogatottat az elmúlt két évben irányító Balogh Judit (a sportág idősebb szerelmeseinek csak „Bubu”) a jövőben többet foglalkozna az oktató, tudományos tevékenységgel. Erre minden lehetősége meg is lesz, hiszen a BEAC-Újbuda NB I-es női csapatának vezetése mellett a Testnevelési Egyetemen tanít. Utóda az U18-as válogatott kispadján a Győr női együttesének trénere, Völgyi Péter lesz. Ő – két segítőjével, Iványi Dalmával és Gáspár Dáviddal – igyekszik feltérképezni és felkészíteni a játékosokat a jövő nyári U17-es világbajnokságra, valamint az azt követő U18-as Eb-re.

„Nem számítottam a megkeresésre, de nagyon örültem neki– nyilatkozta honlapunknak az újdonsült kapitány. – Egy összetartáson már túl is vagyunk a lányokkal, Székesfehérváron összességében rendkívül pozitív képet kaptam róluk még úgy is, hogy néhányan sérülés, illetve Európa–kupa-szereplés miatt hiányoztak az edzésekről. Az elkövetkező időben igyekszem minél több korosztályos meccset megnézni, és nem csak a kiemelt bajnokságokban, hiszen máshol is lehetnek rejtett kincseink.”

A segítők személye nem változott, továbbra is Iványi Dalma, a korábbi legendás pécsi irányító, valamint Gáspár Dávid, a kapitány múltbeli játékosa segédkezik a válogatottnál.

„Megválaszthattam, hogy kikkel szeretnék együtt dolgozni, de olyan edzői csapatot örököltem, amelyen eszem ágában sem volt változtatni” – dicsérte kollégáit Völgyi.

Mészáros Lajos, a szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnöke a következőket mondta a kapitányváltás kapcsán: „Völgyi kinevezése mellett szólt a komoly nemzetközi tapasztalata, és az is, hogy az ország legjobb női csapatainak egyikét irányítja Győrött. Az eredményes munkára garanciát jelent a személye mellett az is, hogy nagyszerű stábbal dolgozhat együtt, Iványi Dalma a sportág kiemelkedő hazai egyénisége, Gáspár Dávid pedig ugyancsak élvonalbeli női csapatot irányít Zalaegerszegen.”

Az új kapitány nem csak az utánpótlás-válogatottért felel, a jövőben is ellátja feladatait az Európa-kupában is érdekelt győriek kispadján. Völgyi elmondása szerint klubja teljes mértékben támogatta abban, hogy elfogadja a szövetség felkérését. A győriek partneri hozzáállását jól jelzi, hogy Fűzy András, a klub társadalmi elnöke csapatvezetőként áll majd a korosztályos válogatott szolgálatára.

A szakvezető egyébként tehetséges társaságot készíthet fel a jövő nyáron Minszkben tartandó U17-es világbajnokságra, és az azt követő (még ismeretlen helyszínen megrendezendő) U18-as Európa-bajnokságra. A társaság az idén nyáron az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál mellett az Eb-n is ezüstérmet nyert, ami mindenképpen elismerésre méltó teljesítmény.

„Minden alkalmat megragadunk a felkészülésre a sűrű nyári időszak előtt. A vébén és az Eb-n három héten át – minimális megszakítással – folyamatosan tétmeccseken kell pályára lépnünk, ezért májusban több alkalommal is három-négy napon át közösen tréningezünk majd a lányokkal. Nehéz dolgunk lesz a világversenyeken, mert az elithez tartozó nemzetek két külön csapatot delegálnak az eseményekre. Nekünk nem biztos, hogy van ekkora hátországunk, ezért most úgy gondoljuk, ugyanaz a keret készül majd az U17-es vébére és az U18-as Eb-re. De még az is lehet, hogy megőrizve a közös szakmai koncepciót, mi is kettébontjuk a keretet. Az elkövetkező összetartásokon ez is kikristályosodik majd” – vázolta fel a válogatottal kapcsolatos elképzeléseit Völgyi.

Ami biztos: legközelebb december 20–23. között Heidelbergben, barátságos tornán méretteti meg magát az együttes, majd – a karácsonyi szünetben– ismét együtt készül a keret néhány napig.

Forrás - utanpotlassport.hu
Foto, Slide - gyorikosar.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus