Playoff-percek: fejétől bűzlött a dallasi hal

Luka Doncic csak árnyéka volt önmagának az OKC-védekezés ellen - labdákat és támadópattanókat szerzett a Thunder - Mark Daigneault eszköztára szélesebb volt - legutóbb is gyengén kezdett a Mavs - támadásban kevés a Cavs - a bostoni kispad elég, Jarrett Allen hiányzik - ez eddig nem Jayson Tatum playoffja.

Fejétől bűzlött a dallasi hal

Nem kell sokáig keresni az okokat, hogy mi volt a gond a Mavericks játékával, Luka Doncic csak árnyéka volt önmagának, és ebben láthatóan szerepet játszott az egészségügyi állapota, illetve a Thunder védekezése is. Doncic nem kezdett rosszul, ugyanakkor az kizökkentette, hogy a második negyedben elkezdték őt agresszívabban beduplázni, és itt annyira elveszítette a fonalat, hogy egy idő után már egy-egyben is tartani tudta őt a Thunder védekezése, bár az is segített nekik, hogy a szlovénnak volt egy csúnya esése, ami után lelassult.

Luguentz Dort ellen a meccs elején még tudott villogni, viszont fokozatosan romlottak a számai vele szemben is, végül 4/9 dobását süllyesztette el olyankor, amikor Dort fogta, miközben mellőle a 3 gólpasszára jutott 3 eladott labda is. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy Jalen Williams, Cason Wallace és Chet Holmgren ellen is 0/3 volt a mutatója, viszont ezekben a számokban benne van az is, amikor úgy dobott Doncic, hogy egynél több ember fogta őt, a Second Spectrum némelyik rontásáért egynél több embernek is megadta a kreditet.

Az gyakorlatilag az egész rájátszásra igaz, hogy Doncic erőltetett triplái nem nagyon érnek célba, a Clippers ellen sorrendben 4/12, 5/14, 3/14, 1/9, 2/8 és 1/10 hármasa esett be, és ebbe remekül illeszkedik a Thunder elleni 1/8 is. Sokszor úgy áll bele ezekbe a dobásokba, hogy nincs energiája megindulni befelé, viszont a különböző tényezők zavarják őt annyira, hogy ezekből is nagyrészt téglákat gyártson.

A Mavericksnek egy agresszívabb, többször befelé meginduló Doncicra lenne szüksége, viszont nem biztos, hogy van ehhez megfelelő állapotban, és ha ez tényleg így van, akkor számukra csúnya véget is érhet ez a párharc. Az is árulkodó, hogy a Clippers ellen mindig 24-26 rádobása volt, viszont a Thunder ellen megállt 19-nél, bár ebben az is benne volt, hogy a negyedik negyed végét már a kispadról nézte a Mavericks alapcsapata.

 

Labdák mellett támadópattanókat is szerzett a Thunder

Már a párharcot megelőző felvezetőnkben is kitértünk arra, hogy egy labdára vigyázni képes csapat találkozik egy olyannal, amelyiknek nagy erőssége az, hogy eladott labdákat eszközöljön ki, és az első meccsen a Thunder akarata érvényesült, 16 eladott labdába hajszolták bele az ellenfelüket, noha a Clippers ellen csak átlagosan 11,5 alkalommal veszítették el azt. A Thunder rohanni ugyan nem tudott ezekkel, a Mavericks többnyire jól zárt vissza ezekből a helyzetekből is, így csak 9-8-ra nyert gyorsindításokból a hazai csapat, viszont az ilyen támadásoknál könnyebben alakultak ki a Thundernek kedvező párosítások a pályán.

A Thunder egy meglepő fegyvert is elő tudott venni, 16 támadólepattanót kaparintottak meg, amikből 25 pontot szereztek. Az első körben a Pelicans ellen 7,5 támadót átlagoltak csak, míg előtte az alapszakaszban 29. helyen zártak a ligában 8,8-es átlagukkal. A Thundernek általánosságban sem volt erőssége a lepattanózás az alapszakaszban, ezúttal viszont 52-39-re húzták be ezt a kategóriát, Shai Gilgeous-Alexander mellett Jaylin Williams is 9 lecsorgót gyűjtött be.

 

Daigneault eszköztára szélesebb volt

Jason Kidd helyzetét nehezítette Maxi Kleber hiánya, és ugyan Tim Hardaway Jr. felépült a sérüléséből, az ő játékában sem volt sok köszönet, 17 perc alatt 2 pontot és 2 lepattanót hozott 0/4-es triplázással. Dante Exum sem volt sokkal hasznosabb, neki 9 perc is elég volt ahhoz, hogy 1/5-ig jusson mezőnyből, miközben pontokon kívül semmi más nem került a jegyzőkönyvben a neve mellé. Az első negyedben úgy tűnt, hogy Josh Greenben talált egy jó cserét Kidd, hamar betett a közösbe két triplát, illetve egy támadólepattanót, de ahogy elkezdtek kimaradozni a dobásai, úgy vált egyre kevésbé hasznossá. Összességében mégis ő volt az egyetlen, akiben volt spiritusz, 11 pontot, 4 lepattanót és 3 gólpasszt ért el, emellett többször is jól maradt ott Gilgeous-Alexander mellett, viszont 25 perc alatt -20-ban zárt vele a Mavericks.

Mark Daigneault eközben hamar szembesült azzal, hogy a Mavericks azt akarja látni, hogy Josh Giddey kezében legyen a labda, emiatt a meccs korai szakaszában Gilgeous-Alexander, illetve Jalen Williams sem kapta meg a megfelelő érintéseket. A Pelicans elleni párharccal ellentétben most nem estek Giddey dobásai, de nem is nagyon erőltették őt, 17 percet töltött csak a pályán, viszont róla sem feltétlenül kell még lemondani, az előző párharcban is egy gyenge első meccs után hozott három jót.

A Thundernél jól éreztek rá arra, hogy mikor kire van szükség a padról Isaiah Joe, Aaron Wiggins és Cason Wallace hármasa közül, és mindhárman jól szálltak be. Daigneault azt is jól érezte, hogy mikor kell Chet Holmgren helyére Jaylin Willimast bedobni, és a cseremagas maximálisan meghálálta a bizalmat, 11 pontot és 9 lepattanót tett be 17 perc alatt, miközben Holmgren is hasznos és agresszív volt az első ötös tagjaként. A párharc előtt félő volt, hogy mennyire tudják felvenni a versenyt a masszívabb Gafford-Lively duóval szemben, viszont a Mavericks két centere elsőre 6/15-öt hozott össze mezőnyből, és ez önmagában is sokat elárul arról, hogy mennyire jó munkát végzett Holmgren és Williams.

 

Legutóbb is gyengén kezdett a Mavericks

A vészharangokat még nem feltétlenül kell megkongatni Dallasban, a Clippers elleni párharcot is egy meglehetősen sima vereséggel kezdték. Noha ott a végén csak 12 pont volt a csapatok között, a negyedik negyedet 22 pontos hátrányból indították, és volt azon a meccsen 29 pont is a hátrányuk, miközben egy pillanatig sem vezettek.

 

Ide elég ez a bostoni kispad

Amúgy sem túl hosszú a Celtics rotációja, Kristaps Porzingis nélkül pedig tovább rövidült, de a Cavs ellen ez is bőven elég: a teljes ohiói cseresor 15 pontot szerzett, ezt Payton Pritchard egymaga túldobta 16-tal, Luke Kornet 10 lepattanót szerzett, Sam Hauser 17 hasznos perce már ráadás volt a hazaiak részéről.

Elsőre a Cavsnek jobban hiányzott a maga sérült magasembere, mint a Bostonnak Porzingis: Jarrett Allen nélkül 55-38-ra bukták el a lepattanózást és 11 pontot kaptak második esélyből, ami nem nagyon férhet bele a folytatásban. Evan Mobley dupla-duplázott, de ebben a szerkezetben fizikálisan nem elegendőek az olajozott bostoni gépezettel szemben, és bár a két magasukkal lehetne fölényük a festékben, amivel más területekre is több figyelem juthatna, de amíg Allen nincs, addig a legfontosabb előnyük nem áll rendelkezésre - és így JB Bickersetaff eléggé eszköztelennek tűnik.

 

Támadásban kevés a Cavs

Kicsit ugyanaz a helyzet a Clevelandnél, mint a Boston első körében a Heat esetében: támadásban nincs elég tűzerő ebben a keretben. Donovan Mitchell és Evan Mobley együtt 20/37-et dobott mezőnyből, a többiek viszont összesen 17/53-at, Darius Garland 6/15-öt szenvedett össze Jrue Holidayékkel szemben, Max Strus két mezőnykosárral hozta le a meccset, Caris LeVert ugyanennyit tett hozzá, Sam Merrill 0/4 triplát lövöldözött el. Nyilván elő lehetne még húzni többször (a mostani négy percnél legalábbis többször) Georges Niangot, vagy akár Marcus Morrist, de ez a Cavs egyszerűen nem tud elég jól támadni playoff-védekezés ellen - az alapszakaszban isaac Okoro, majd Mobley feljavulásával úgy tűnt, hogy rátaláltak a játékukra, de azt ezen a szinten könnyedén lebontják és lelassítják az ellenfelek, nem jönnek ki a jó triplák, nincs meg a kellő lendület. 

Ebben a playoffban eddig ez volt a negyedik idegenbeli mérkőzésük és negyedszer is 100 dobott pont alatt maradtak - nem véletlen, hogy 0-4 a mérlegük vendégként. Nem mellesleg a négy győztes meccsükön is 100 pont alatt maradtak kétszer, egyszer sikerült 104-103-ra, egyszer pedig 106-94-re nyerni - egy Celtics ellen ez a támadógépezet biztosan nem lesz elég, talán még meccsnyeréshez sem.

 

Jayson Tatum még mindig nem az igazi

Egyelőre sehova sem számít, mert az ellenfelek nem tudnak elég komolyak lenni ahhoz, hogy érdemben kelljen erről beszélni, de így a második kör első meccs után rögzítsük: ez eddig nem Jayson Tatum rájátszása.

A Boston papíron első opciónak számító játékosa a Heat elleni első körben 41,9%-kal dobott mezőnyből és 30% alatt távolról, most pedig 7/19-cel mezőnyözött és 0/5-tel triplázott, így kapart össze 18 pontot. Viszont ahogy az első körben, úgy most is rendben volt a mezőnymunkája, a Heat ellen ötből négy dupla-duplával 10,4 lepattanót és 5,4 gólpasszt átlagolt, és most is 11 lepattanóval, 5 assziszttal, valamint 3 kiosztott blokkal zárt. De eljöhet majd az a pont, amikor ez kevés lesz, és feljebb kell kapcsolnia dobásban is - talán nem ebben a párharcban.

 

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus