Hírmorzsák 2022-11-06 (10:30)

Cam Johnson meniszkusza elszakadhatott. Gobert protokoll alatt, Chris Duarte 4-6 hetet, Mitchell Robinson 1 hetet hagy ki. Giannis nem játszott ma hajnalban, de nincs komoly baja. Remekül halad Robert Williams felépülése. Védőszemüvegben tért vissza Trae Young. Jerami Grant győztes dobása előtt lépéshibát vétett. Paolo Banchero LeBron nyomdokain. Woj szerint Durant még türelmes, de ez idővel elfogyhat - KD büszke a csapatára, hogy két meccset tudtak nyerni, ez a hét karrierje talán legnehezebb időszaka. Irving hatpontos ultimátumot kapott a Netstől. James, McCollum és Deni Avdija is nyilatkozott Irvingről. Ben Simmons szerint már kordában tudja tartani a mentális problémáit. 

Kezdjük egy rossz hírrel: szombat hajnalban Cameron Johnson a jobb térdében jó eséllyel elszakította a meniszkuszát, hozta le Shams Charania és Sam Amick (The Athletic). A Phoenix Suns kezdőjébe idén bekerülő játékosra további vizsgálatok várnak, utána derül ki, hogy mennyi időt kell kihagynia, illetve szükség van-e műtétre. Johnson helyzete azért nehéz, mert a szezon előtt nem tudott megegyezni a csapattal az idő előtti hosszabbításról, így 2023 nyarán korlátozott szabadügynök lesz. 

Az Indiana Pacers másodéves hátvédje, Chris Duarte szintén szombat hajnalban szenvedett 2-es fokozatú bokaficamot, ami miatt 4-6 hetet fog kihagyni, jelentette Adrian Wojnarowski (ESPN). A Wolves centere, Rudy Gobert bekerült az egészségügyi protokoll alá, ma hajnalban már nem is lépett pályára - a francia center korábban már kétszer elkapta a koronavírust, idén januárban és 2020 márciusában (utóbbihoz kapcsolódott a mikrofonos incidens - a szerk.). A Knicks centere, Mitchell Robinson szombat hajnalban térdsérülést szedett össze, de a probléma nem komoly, várhatóan egy hetet kell pihennie. Giannis Antetokounmpo kihagyta a ma hajnali, Thunder elleni meccset, hivatalosan kisebb térdfájdalmak miatt, de Mike Budenholzer szerint csak elővigyázatosak voltak vele, a liga egyedüli veretlen csapata pedig így is lenyomta az OKC-t. 

Damian Lillard (vádli) és Anfernee Simons (lábsérülés) továbbra is maródi, a Blazers két kezdője várhatóan kedd hajnalban térhet vissza. Trae Young 34 ponttal tért vissza, miután pár napja a Knicks ellen szemsérülést szenvedett - védőszemüvegben játszott a Pelicans elleni összecsapáson. Robert Williams III már zsákolgat és elmondása szerint sokszor a Celtics edzői stábjának kell visszafognia a rehab során, mert nem érez problémát a műtött térdében és nincsenek visszaesések sem az állapotában. 

Pár napja Tyler Herro nagy dobásáról derült ki, hogy lépéshiba miatt el kellett volna venni a labdát a Miami játékosától, most pedig itt az újabb játékvezetői hiba. A Suns-Trail Blazers meccs végén, 106-106-os állásnál Jerami Grant dobott győztes tempót, de az utolsó 2 percről készült hivatalos jelentés szerint a dobás előtt hármat lépett, így a Blazers játékosának győztes kosara is szabálytalan körülmények között született. 

De’Aaron Fox irtózatos nagy meccsnyerő hármast vágott a Kings-Magic meccsen, a mérkőzés másik érdekessége, hogy az 1/1-es Paolo Banchero 33 pontot és 15 lepattanót jegyzett, második legfiatalabbként a liga történetében - Banchero 19 évesen és 358 naposan érte el a bravúrt, LeBron James anno 18 évesen és 334 naposan csinált 33-16-ot. 

Wojnarowski arról is beszélt, hogy a Brooklyn Netsnél idei szezonban történt eddigi események idővel arra sarkallhatják Kevin Durantet, hogy elgondolkodjon egy újabb cserekérelmen. Woj szerint jelenleg az a kérdés, hogy Durant meddig viseli el a sikertelenséget és instabilitást, ami a klubnál van - a szakíró szerint a játékos jelenleg még türelmes, de ha nem rendeződnek a problémák, ez változhat. 

Kyrie Irving hatpontos ultimátumot kapott a Brooklyn Netstől, amelyek teljesítése után térhet vissza a csapathoz - határidőt nem szabott a franchise, de egyértelművé tették, hogy mindegyik lépést el kell végeznie (ezek közül néhány már megtörtént - a szerk.):

1. Nyilvánosan ítélje el a filmet, aminek megosztotta a linkjét, és kérjen bocsánatot, amiért megosztotta a linket

2. Adományozzon 500 ezer dollárt gyűlölet ellen küzdő szervezeteknek

3. Végezzen el egy érzékenyítő tréninget

4. Végezzen el egy antiszemitizmus elleni tréninget

5. Találkozzon a Rágalmazásellenes Ligával és más zsidó vezetőkkel

6. Találkozzon Joe Tsai tulajdonossal, ahol demonstrálja, hogy megértette a fentieket.

A Nets egyébként ma hajnalban hátrányból fordítva gyűrte le a Charlotte-ot (zsinórban másodszor nyertek), a meccs után pedig Kevin Durant arról beszélt, hogy minden szezonban akadnak hullámhegyek és hullámvölgyek, de az előző időszak volt csapatként messze a legnehezebb. Szerencsére többségük már sok mindent látott és tapasztalt a ligában, így túl tudtak lendülni a gondokon, segítették egymást és csak a játékra koncentráltak - ez pedig nagyon fontos jelzés mindenkinek, hogy ilyen nehéz helyzetben is sikerült előrelépniük. Neki is akadt már néhány kemény hete, a mostani sem egy anomália, az NBA egy kaotikus liga, 6-7 hónap alatt rengeteg minden történik.

LeBron James úgy nyilatkozott, hogy szereti Kyrie Irvinget, de a tettei rengeteg embernek okoztak kárt. Nem érdekli, hogy valakinek milyen a bőrszíne, milyen magas, milyen pozíciót tölt be, de ha promózik, mond vagy tesz olyat, ami sért egyes csoportokat, azt nem tudja elfogadni. Örül neki, hogy Irving végül bocsánatot kért, és remélhetőleg megértette, hogy mindez rettentő sértő sok embernek - senki sem tökéletes, de meg kell értenie, hogy a cselekedetei milyen hatással vannak másokra. 

CJ McCollum, a játékos-szakszervezet elnöke szerint remélhetőleg a többi játékos tanul Irving esetéből és látja, mennyire nagy hatása lehet a közösségi médiás megosztásaiknak - alaposan meg kell nézni, hogy miről és mit posztolnak. A legfontosabb, hogy Irving bocsánatot kért, szerinte játékostársa nem is fogta fel, mennyire problémás a film és mennyire gyorsan képes lángra lobbantani a gyűlöletet, mivel nem nézte meg. 

A Washington Wizards izraeli válogatott mindenese, Deni Avdija a liga egyetlen ismert zsidó játékosa szerint Irving hibát követett el, és meg kell értenie, hogy sokan példaképnek tekintik. Az ember azt tesz és gondol, amit akar, az viszont nem jó, hogy ilyeneket publikál és promotál, mert sok gyerek is látni fogja, és ez befolyásolhatja egy egész generáció gondolkodását erről a témáról. 

Hogy legyen egy jó hír is a Nets-drukkereknek: az ausztrál Sidney Morning Heraldnak nyilatkozva Ben Simmons elmondta, hogy bár térdsérülés miatt egy ideje nem játszik, úgy érzi, hogy a mentális problémákat már kordában tudja tartani - megbékélt a jelenlegi helyzetével, tudja és teszi a dolgát, tudja mire van szüksége és mik a prioritásai.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus