Hírmorzsák 2024-05-09 (10:00)

Nikola Jokics a 2023/24-es szezon MVP-je, fölényesen nyerte a szavazást, majd a társakat és a csapatát dicsérte. Jamal Murray vállalja a felelősséget a Timberwolves elleni második meccsen történtekért. Jalen Brunson és OG Anunoby is megsérült, de előbbi visszatért, így nyert a Knicks. Rick Carlisle kifakadt a játékvezetésre. Patrick Berverley ellen a rendőrség is vizsgálódik azt követően, hogy szurkolókat dobott meg labdával. Thanasis Antetokounmpo Achilles-szakadást szenvedett. Jimmy Butler szeretne a Heatnél maradni. A Lakersnél arról egyeztetnek, hogy milyen vezetőedzőt szeretnének kinevezni, a Hornets a jövő héten bejelentést tehet. Több csapat is figyeli Chauncey Billups helyzetét. Évenként 6,9 milliárd dollárért értékesítheti az NBA a közvetítési jogokat az Egyesült Államokban. A következő szezonban Tony Allen mezét is visszavonultathatja a Grizzlies.

Az NBA kihirdette, hogy Nikola Jokics nyerte el a 2023/24-es alapszakaszban nyújtott teljesítményéért a Legértékesebb Játékos díját. Jokics a szezon során 79 meccsen volt bevethető, ezeken 26,4 pontot, 12,4 lepattanót, 9 gólpasszt, 1,4 labdaszerzést és 0,9 blokkot átlagolt, 58,3 százalékkal dobott mezőnyből, csapatát pedig 57-25-ös mérleghez segítette, ugyanannyi meccset nyertek, mint a nyugati első Thunder. Ő lett az NBA történetében a második játékos, aki egy szezonban elért legalább 2,000 pontot, 900 lepattanót és 600 gólpasszt, korábban csak Oscar Robertson volt hasonlóra képes.

A szavazást meglehetősen nagy fölénnyel húzta be, a lehetséges 99-ből 79 első hely az övé lett, és mindenki másnál is az első háromban végzett, 926 pontot gyűjtött be. Mögötte Shai Gilgeous-Alexander lett a második 640 ponttal, illetve 15 első helyezéssel, míg Luka Doncic 566 pontot és 4 első helyezést gyűjtött be. Rajtuk kívül még Giannis Antetokounmpo (192 pont, 1 első hely), Jalen Brunson (142 pont), Jayson Tatum (86 pont), Anthony Edwards (18 pont), Domantas Sabonis (3 pont) és Kevin Durant (1 pont) fért be legalább egy szavazónál az első öt közé. A Nuggets centere négy év alatt harmadszor lett MVP, és az NBA történetében ő lett a kilencedik játékos, aki legalább háromszor megkapta ezt a díjat.

Jokics az újabb győzelme kapcsán elmondta, hogy minden a csapattársakkal kezdődik, nélkülük semmire sem lenne képes. Edzők, játékosok, csapat, orvosi stáb, erőnléti edzők, fejlesztőedzők is kellenek ehhez, az egész egy nagy egység, és nélkülük nem lehetne az, aki. Sok játékos megérdemelné ezt a díjat, talán néhány apróság és részlet döntötte ezt el.

A Nuggetsnél a minap Jamal Murray is a figyelem középpontjába került azzal, hogy egy törülközőt és egy melegítőpárnát is a pályára dobott a Timberwolves elleni második összecsapáson a játékvezetők irányába. Mint ismert, ezért 100,000 dolláros büntetést szabtak ki rá, és erről elmondta, hogy elfogadja ezt, vállalja a felelősséget a tettéért, viszont nem igazán akar már azzal foglalkozni, hogy mi történt két nappal ezelőtt. Készen kell állniuk a következő meccsre, és nem válhatnak frusztrálttá amiatt, hogy időnként miként alakul a meccs, mert amikor ezt megengedték maguknak, akkor nem a saját játékukat játszották. Higgadtnak és egységesnek kell maradniuk, és rá kell jönniük a megoldásra – nem számít, hogy éppen mit mutat az eredményjelző, vissza kell tudni kapaszkodniuk.

Ahogyan arról összefoglalónkban is beszámoltunk, a Knicks másodszor is nyerni tudott a Pacers ellen, ugyanakkor tovább szaporodtak az egészségügyi gondjaik. Jalen Brunson az első negyed hajrájában szenvedett lábfejsérülést, ami után sokáig levegőben lógott a visszatérése, de végül a harmadik negyed kezdetén ismét játékra tudott jelentkezni. Brunson átmeneti hiánya idején OG Anunoby állt a csapat élére támadásban, egyéni playoff-csúcsot elérve 28 pontot dobott, viszont a harmadik negyedben megsérült a combhajlítója, ami miatt idő előtt be kellett fejeznie a meccset. Tom Thibodeau a meccset követően még nem tudott részleteket megosztani Anunoby sérülésének a súlyosságáról.

Brunson a 29 pontjából 24-et a második félidőben dobott, MVP-skandálásokat is kapott, és erről elmondta, hogy nagyszerű érzés volt, de tudta azt, hogy arra szabad csak koncentrálnia, hogy miként fog támadni a második félidőben. Donte DiVincenzo szerint csapattársa egy igazi harcos, és egy pillanatig sem futott át a fejében, hogy nem fog visszatérni, mert ezt csinálta egész szezonban, akármit is dobtak elé. Mindezt fokozta a mérkőzés tétje is, úgyhogy mindannyian magabiztosak voltak azzal kapcsolatban, hogy Brunson vissza fog térni a pályára.

Rick Carlisle a mérkőzés utolsó perceiben két technikait is begyűjtött, és a találkozót követő sajtótájékoztatón is a dühének adott hangot. Elmondta, hogy az első meccs után  29 ellenük irányuló megkérdőjelezhető ítéletet számoltak össze, de ezt nem küldték be a ligának kivizsgálásra, mert abban reménykedtek, hogy a második meccsre igazságosabb lesz a játékvezetés, utólag nézve viszont ez nem érződött így. Mindig azt mondja a játékosainak, hogy ne foglalkozzanak a játékvezetéssel, de megérdemelnék, hogy legalább esélyt kapjanak tőlük, ugyanakkor ebben nincs meg az egyensúly, és ez kiábrándító. Szerinte a kisebb piacokról érkező csapatok is megérdemlik, hogy egyenlő eséllyel induljanak, függetlenül attól, hogy éppen hol játszanak. Tyrese Haliburton szerint ugyanakkor nem tettethetik azt, hogy kizárólag a játékvezetés miatt kaptak ki, mert nem játszottak kellően jól, jobbnak kell lenniük.

Közvetve a Pacershez kapcsolódik Patrick Beverley ügye, aki a Pacers-Bucks párharc utolsó meccsének a végén keveredett összetűzésbe egy szurkolóval, és ennek folyamán hozzávágott egy labdát, majd amikor egy másik szurkoló visszadobta azt, Beverley az ő irányába hajította el a labdát. Később a podcastjében elmondta, hogy olyan jelzővel illették őt, amire még sosem volt példa, viszont a saját tettére ettől még nincs mentség, ettől jobbnak kell lennie – több beszámoló ugyanakkor arról szólt, hogy azt követően vette kezdetét az incidens, hogy az egyik szurkoló megjegyezte neki, hogy mehet Cancúnba nyaralni. Az eset ennyiben ugyanakkor nem zárult le, az Indianapolis-i rendőrség ugyanis bejelentette, hogy vizsgálják a történteket, eljárást indítottak.

Shams Charania (The Athletic) jelentette, hogy Thanasis Antetokounmpo Achilles-szakadást szenvedett, emiatt meg kell őt műteni. Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor sérült meg a Bucks játékosa, ahogyan azt sem, hogy mennyi időt kell majd kihagynia emiatt.

Jimmy Butler jövője kapcsán sok pletyka felmerült a Heat kiesését követően, ugyanakkor Shams Charania információi alapján a játékos szeretne Miamiban maradni, úgy tekint a kapcsolatára a csapattal, mint egyfajta tökéletes házasság. Érdekes az az üzengetés, ami a felek között megy, de szerinte Butler azt mindig egyértelművé tette, hogy hosszabb távon is szeretne a Heatnél maradni, úgyhogy annyi a kérdés, hogy a csapat képes lesz-e megfizetni őt annyira, amennyire szeretné.

Marc Stein (Substack) értesülései szerint a Lakersnél több megbeszélést is folytattak arról, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a csapat következő vezetőedzőjének. Egyelőre egyetlen csapattól sem kértek engedélyt arra, hogy leülhessenek interjúzni valamelyik segédedzővel, noha potenciálisan Charles Lee (Celtics), Kenny Atkinson (Warriors) és David Adelman (Nuggets) is jelölt lehetne. Stein azt is megjegyezte, hogy az ESPN-nél nagyon aggódnak amiatt, hogy a nagydöntőre elveszíthetik JJ Redick-et a kommentátorcsapatukből – az ő neve korábban felmerült már a Hornets kispadja, illetve a Pistons vezetőségi állása kapcsán is.

Rick Schnall, a Hornets egyik tulajdonosa elmondta, hogy hamarosan meglesz a csapat új vezetőedzője, várhatóan a jövő héten bejelentik, hogy ki lesz Steve Clifford utódja. A Charlotte Observer értesülései szerint a Celtics segédedzője, Charles Lee indul a legjobb esélyekkel a kinevezésért.

Chris Mannix (SI) és Sean Highkin (Rose Garden Report) is arról értesült, hogy több csapat is figyeli Chauncey Billups helyzetét a Trail Blazersnél. Az edző a szerződése utolsó garantált évébe lép Portlandben, és a közelmúltban több segédedzőjétől is megvált a csapat, az viszont nem egyértelmű, hogy más csapatok vezetőedzőként vinnék-e őt, vagy valamilyen más pozíciót kínálnának neki. A fentebb már említett Lakers és Hornets mellett még a Wizards is vezetőedzőt keres, illetve a Suns sem döntött még Frank Vogel jövőjéről.

Andrew Marchand (The Athletic) friss gyűjtése alapján 6,9 milliárd dollárt kereshet az NBA az Egyesült Államokban értékesített közvetítési jogokon az új megállapodásaival. Az ESPN évente 2,6 milliárdot fizethet, az Amazon 1,8 milliárdot, míg az NBC 2,5 milliárdot kínált, bár utóbbit tarthatja a TNT is, amennyiben úgy dönt a Warner Bros. Discovery. Mindez 170 százalékos növekedést jelent a jelenlegi megállapodásokhoz képest, az NBA most évente 2,6-2,7 milliárdot keres az Egyesült Államokban értékesített országos közvetítési jogokon – 2021-ben arról lehetett hallani, hogy évente 7-8 milliárdot szeretnének kaszálni a következő megállapodással, tavaly viszont egy olyan becslés is napvilágot látott, hogy talán „csak” a jelenlegi dupláját tudják majd kieszközölni a tárgyalásokon.

Damichael Cole (The Memphis Commercial Appeal) értesülései szerint a következő szezon során visszavonultathatja Tony Allen 9-es mezszámát is a Grizzlies. A csapat eredetileg már a 2021/22-es szezonban megtette volna ezt, akkor viszont az egykori játékos ennek az elhalasztását kérte a jogi ügye miatt. Mint ismert, Allen is egyike volt azoknak az egykori játékosoknak, akik együtt több millió dollárt csaltak ki az NBA egészségügyi és jóléti alapjától, viszont ő megúszta a börtönbüntetést, mert az általa lenyúlt 420,000 dollár jelentős részét még azt megelőzően visszafizette, hogy ítéletet hoztak volna az ügyben.

A legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Denver kifulladt, a Wolves védelme elnyomta Jokicsékat - hiába nyert a Knicks, a Pacers akarata érvényesült az első meccsen - a hiányzó magasemberek megkavarhatják a Celtics-Cavs párharcot - a Dallas védelme és hátvédpárja lehet a kulcs az OKC ellen - a 8 állva maradt csapat legnagyobb erőssége és gyengesége - kik kaphatnak több lehetőséget a 2. körben? - az első kör 5 legjobb kiegészítője és 20 legjobb teljesítménye - 10 éves Kevin Durant Anyák Napi MVP-beszéde - a ligatörténet 15 legjobb újoncéve - mikor érdemes figyelni Giannis helyzetét? - Joel Embiid elbírja-e a dominancia fenntartásának terhét?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus