A jövő nagyjai: Óbudai Kaszások Kosárlabda Akadémia

Sorozatunkban a főváros utánpótlás-műhelyeit mutatjuk be, a legfrissebb rész az Óbudai Kaszások Kosárlabda Akadémiával foglalkozik.

Az Óbudai Kaszások lassan harminc éve, 1993 óta nevel kosárlabdázókat a főváros egyik legnépesebb kerületében. A fiú és lány sportolóik együttes létszáma 2020-ban meghaladta a négyszáz főt. Ugyan van felnőtt együttesük is, de egyértelműen utánpótlás-nevelő műhelyként aposztrofálják magukat, minden korosztályos bajnokságban indítanak csapatokat.

De vajon miről szól a Kaszások, mi a mottó, a filozófia, milyen szellemben dolgoznak a klubnál? Miért válassza egy gyerek, vagy egy szülő ezt az akadémiát?

„A klub 1993-as alapítása óta elsősorban a III. kerületi és az észak-budai agglomerációból érkező fiatalok számára nyújt sportolási lehetőséget. Török Ferenc úr áldozatos munkájának köszönhetően stabil alapokra sikerült szert tennünk. A főváros egyik legnépesebb részén működünk, ahol sokak számára fontos az egészséges életmód, a versenysportnak viszont nincs komoly kultúrája. A lassan már majdnem három éve történt változásoknak az egyik célja az volt, hogy a berkeinken belül ebben előrelépjünk” – mondja a Kaszások filozófiájáról, mottójáról, szellemiségéről Medve Milán sportigazgató.

„2018 nyarán egy koncepcióváltásba kezdtünk, ahol a mennyiség irányából a minőség felé próbáltuk áthelyezni a hangsúlyt. Tettük mindezt annak érdekében, hogy a kosárlabdával komolyan tervezők számára minden igényt kielégítő, komplex képzést tudjunk nyújtani. Több tucat sportoló vesz részt az egyéni edzéseken, emellett rendkívül népszerűek a gyógytornászunk és a sportpszichológusunk által vezetett foglalkozások. Azokkal szemben sem vagyunk elutasítóak, akik nem terveznek sportkarriert, de bizonyos szakmai feltételeket nekik is teljesíteniük kell. Úgy tűnik, eme törekvésünk jó irányba halad, hiszen amellett, hogy egy aktív, a hangulatát tekintve családias, összetartó közösségünk van (ami a karantén időszakában is abszolút megmutatkozott), szinte minden évfolyamunkban található olyan játékos, aki válogatott kerettagnak tekinthető” – teszi hozzá Sárosi Bulcsú szakmai igazgató.

A klub honlapján úgy szerepel, hogy ez a legnagyobb klub az utánpótlás-nevelésben. De vajon miért?

„Ez a honlapunk archívum szekciójában szerepel. Nem szeretnénk elfelejteni a múltunkat, ez is a Kaszások-történelem része. A 2010-es évek elején remekül működött az akkor még szinte egyedinek számító házibajnokság-rendszerünk, aminek keretein belül több mint 200 alsó tagozatos kis kosarast mozgattunk meg. Tartozott hozzá egy szoros együttműködés a kosárovisokkal, ezzel gyakorlatilag öt éves kortól már bekapcsolódhattak a gyerekek a képzési programunkba. Ez egy nagyon komoly merítési lehetőséget jelentett, rengeteg gyerek került be a rendszerbe. Volt olyan időszak, amikor több mint 600 sportoló tartozott hozzánk, ezt akkoriban senki sem szárnyalta túl. Azóta némileg változtak a körülmények, de a létszámot tekintve így is az élmezőnybe tartozunk” – magyarázza Medve Milán.

A klub játékosállománya az előkészítős rendszeren alapszik, ahol rengeteg gyereket próbálnak megismertetni a sportág szépségeivel. „Onnan egy területi elven alapuló képzési rendszerbe kerülnek a gyerekek (U11-U12). Talán nem ez az általános vélekedés, mivel nem kecsegtet rövidtávú eredménnyel, de mi úgy gondoljuk, hogy az első valódi kiválasztásnak – ideális szakmai körülmények között – csak ezt követően, a belépő akadémiai korosztályban (U13) jön el az ideje, ott kezd először szűkülni a létszám. Minden versenycsapatunk mellett minimum két edző dolgozik, ezen felül erőnléti edzők, és a korábban már említett specialisták segítik mindkét szakág (férfi, női) munkáját” – mondja Sárosi Bulcsú.

Manapság egyre fontosabb kérdés: folyik-e edzőképzés, hogyan biztosítják a folyamatos szakmai fejlődést? Sárosi szerint nekik az edzők képzése szívügyük.

„A stábunk összetétele ennek megfelelően lett kialakítva, a sok tanulni vágyó, tehetséges fiatal edző mellett rendelkezünk pár rutinos, rengeteg felnőtt játékost kinevelő és számos bajnoki címet nyert szakemberrel (Armaghani Saeed, Bosnyák Jácint, Maurer Csaba). Utóbbiak egyfajta mentorként is segítik fiatalabb kollégáikat. Szakmai igazgatóként természetesen én is részt veszek a munkában. Talán ki lehet jelenteni, hogy a barátságos légkör ellenére bizonyos kérdésekben az Óbudai Kaszások edzői a szokásosnál kevesebb szakmai szabadságot kapnak, de ez is csak a fejlődésünk érdekében történik. Ugyanezt a célt szolgálják a rendszeresen megrendezett belsős szakmai napjaink. Mindemellett igyekszünk kifelé is segíteni, ha valaki igényli. Örömmel láttuk, hogy nagyon népszerűek voltak a karantén alatt megosztott szakmai videóink és megtisztelve éreztük magunkat, hogy több nyári edzőtovábbképzőre is meghívtak minket előadni” – beszélt erről a szakember.

Ahhoz, hogy valaki csatlakozhasson a programhoz, nem kell nagy dolgokat tenni – az elérhetőségek a klub honlapján olvashatók. „Az előkészítős csoportjaink, amelyek az U10-es korosztályt jelentik, bárki számára elérhetők. Küldetésünknek érezzük, hogy a lehető legtöbb gyermek számára lehetőséget biztosítsunk a kosárlabda kipróbálására. Szerencsések vagyunk, hiszen a legtöbb kerületi általános iskolával valamilyen formában együttműködünk, emiatt nincs olyan környék a kerületben, ahol ne lenne kosárlabda-edzés az alsósok számára. Ami pedig az idősebbeket illeti, a sportági alapképzés első feléig, azaz U12-ig szinte bárkit tudunk fogadni a fő bázisokon (Békásmegyer, Aquincum és Kaszásdűlő). Később is javasoljuk, hogy mindenki tegyen egy próbát, hiszen bárkit szívesen megnézünk, de hangsúlyoznunk kell, hogy egy teljesen kezdő 13-14 éves fiatalnak már extra kvalitásokkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy érdemes legyen belevágnia” – mondja Medve.

A Kaszásoknál fontos a megfelelő felnőtt csapat is az utánpótlás „elé” – jelenleg az NBI/B Zöld csoportjának egyik élgárdájaként szerepelnek.

„A Kaszásoknál már komoly hagyománya van a felnőtt csapatnak, hiszen 22 szezon és több mint 600 másodosztályú mérkőzés áll már mögötte. Ami a jelentőségét illeti, Török úr szavaival élve, „ha a klub egy vonat, akkor a felnőtt csapat a mozdony.” Nagyon fontosnak tartjuk tehát, hogy a legidősebbek jó példát állítsanak az akadémisták elé. A gyerekek ennek megfelelően szeretik a felnőtt csapatot, sokan a szüleikkel együtt járnak ki a mérkőzésekre. Most, hogy zártkapusak lettek a találkozók, a videómegosztó csatornánkon átlagban 700-800-as megtekintésnek örvendenek az NB1/B-s hazai streamek. Szeretnénk Óbudán is kialakítani egy hasonló modellt, mint amit a Vasasban egyszer már sikeresen felépítettünk. Most az alapok lerakásánál járunk. Ugyan az élvonal nincs a terveink között, hiszen mi egy utánpótlás-neveléssel foglalkozó egyesület vagyunk, de szeretnénk feljutni az NB1/B Piros csoportjába, hogy az akadémián nevelkedő fiatalok a lehető legmagasabb szinten kerülhessenek bevetésre. Erre idén van esély, bár a közvetlen riválisok a miénknél lényegesen magasabb költségvetéssel rendelkeznek” – beszélt erről Sárosi Bulcsú.

A nevelésnél természetesen fontos meghatározni a célokat: kinek, minek, miért nevel a klub?

„Bármennyire is közhelyesnek hangzik, mi a kosárlabdán keresztül az életre nevelünk és minden kollégánk ennek szellemében áll a hivatásához. Valamennyien olyan sokat kaptunk a sporttól, hogy hiteles prófétái lehetünk. A konkrét szakmai hatékonyságunkat alighanem az határozza meg, hogy hány kiemelt tehetséget találunk és nevelünk a magyar kosárlabda számára. Ez alapvetően csak rajtunk múlik. Az utánpótlás-válogatottakban és a hazai felnőtt élvonalban való szereplés már több tényezős dolog, de főleg az előbbi kapcsán kijelenthető, hogy aki odavaló, az előbb-utóbb lehetőséget is kap a bizonyításra” – teszi hozzá a szakmai igazgató.

Egyébként sok Kaszás-múlttal rendelkező sportoló sikereire lehetnek büszkék. A fiúk közül a termeténél fogva is kiemelkedik Peringer Balázs, aki már öt szezont játszott a magyar első osztályban, de Óbudán töltötte első éveit a magyar női kosárlabda szupertehetsége, Dombai Réka is, aki már a felnőtt válogatott ajtaján kopogtat. Talán kevesen tudják, hogy innen indult a női szövetségi kapitány, Székely Norbert karrierje is.

Ami a közeljövő terveit illeti:

„Néhány éve lehetőséget kaptunk egy új sportcsarnok terveztetésére, mely a Királyok útján épülne fel. A Sárváry István által vezetett új elnökségünknek köszönhetően a mi oldalunkról minden adott lenne ehhez, de rajtunk kívül más szereplői is vannak a történetnek, emiatt ez a projekt még nem tudott elindulni. Nagy szükségünk lenne még egy olyan otthonra, ahol szinte éjjel-nappal folyhatna a képzés. Minőségi szintlépést jelentene. Hisszük, hogy attól lesz jó a budapesti és a magyar kosárlabda, ha minél több helyen adottak a körülmények az igazán magas színvonalú munkára. Az egyik összetevő az ennek megfelelő infrastruktúra. Kesergés helyett azonban igyekszünk kihozni a maximumot abból, amink van. Nem szabad elfelejteni, hogy jócskán vannak nálunk nehezebb helyzetben lévő klubok is az országban” – vázolta a terveket Medve.

„Egy konkrét szakmai terv alapján haladunk. Fontos, hogy az abban meghatározott ütemben kívánjunk fejlődni, türelmesnek kell maradunk. A közeljövőben a fő hangsúlyt a toborzó rendszerünk fejlesztésére és a legfiatalabb korosztályok szakszerűbb képzésére kell helyeznünk” – zárta gondolatait Sárosi.  

https://www.kaszasok.hu/
https://www.facebook.com/kaszasok/

A magyar kosárlabdáról szóló cikkeink elkészülését a PEAK Sport Magyarország támogatta.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus