Először nyert a MAFC a Vasas ellen, kapaszkodik az MTK

Két élvonalbeli alsóházi mérkőzést rendeztek hét közben a fővárosban. A férfi derbin a MAFC egy fordulatos, a végsőkig kiélezett, izgalmas találkozón az évad során először legyőzte a Vasast, a hölgyeknél az MTK a PINKK legyőzésével életben tartotta reményeit a bennmaradásra.

A MAFC-ból Uros Duvnjak és Kovács Ádám, a Vasasból Faragó Péter hiányzott. Horváth Ákos (15/12 pont, 5 gólpassz) és Ryan Wright (15 pont, 5 lepattanó) eredményességére építve 11-3-as "repülőrajttal" kezdte a jó hangulatú fővárosi férfi derbit a Vasas a fásultnak tűnő vendéglátó MAFC-cal szemben. Időt kért, majd zónára állt át a MAFC, amely a palánk alatt ügyesen megjátszott horvát centere, Matija Poscic (19/6 pont, 7 lepattanó, 3 gólpassz), valamint Misek Levente (10/3 pont) villanásaival kezdett felzárkózni. A Vasas időkérése után Horváth tripláival 10 fölé nőtt a vendégek előnye, a MAFC-ot Deville Smith (23/3 pont, 6 gólpassz) próbálta versenyben tartani. A negyed végén labdaszerzések utáni könnyű kosarakkal 5 pontra feljött a MAFC. Smith jóvoltából hamar ledolgozták hátrányukat a hazaiak, de fordítaniuk nem sikerült, nagy büntetőpárbajban a Vasas vezetett, a MAFC pedig tapadt rá. A félidő végén Sam Thompson (15/3 pont, 4 lepattanó, 5 gólpassz) triplájával 5 pontosra nőtt a vendég előny.

Térfélcsere után újra a Poscic-Misek duó vette vállaira a hazai együttest, amely 2 pontra megközelítette ellenfelét. Ekkor Ronnie Taylor (19/9 pont, 6 lepattanó, 10 gólpassz) lépett elő vezérré e Vasasnál, az amerikai irányító két egymást követő támadást is triplával fejezett be, megnyugtatva a vendégcsapat híveit. A MAFC-ot Singh Sihota (13/9 pont, 16 lepattanó, 3 eladott labda) "állította talpra" két triplájával. Ezek óriási lökést adtak a hazai gárdának, a Vasast pedig megzavarták. A negyed hajrájában átvette a vezetést a MAFC, amely jól "jött ki" a Vasas padja ellen ítélt technikaiból, s 4-gyel megugrott. A negyed Taylor hármasával s 1 pontos hazai vezetéssel ért véget.

A záró szakaszt roppant kemény védekezéssel, s egy 8-1-es rohammal kezdte a vendég Vasas, amely így újra megugrott. Sihota szerzett egy övéi számára "erőt adó" duplát, visszazsákolva a le-, pontosabban felpattanó labdát. Erőre is kapott a MAFC, amely Polyák László (10/3 pont, 5 lepattanó) triplájára, s szerencsés találatára építve egy szédületes, 13-2-es rohamot bemutatva nemcsak visszavette a vezetést, 6 ponttal el is lépett bő másfél perccel a vége előtt. Pacher zsákolása, majd Horváth triplája után 1-re zsugorodott a MAFC előnye. A végjátékot hihetetlen izgalmak, bedobott, s kihagyott büntetők jellemezték. 0,1 másodperccel a befejezés előtt a Vasas következett oldalbedobással, fel is adták a labdát Wrightnak, akinek a kísérlete lejött a gyűrűről, így 84-82-re nyert a MAFC, bár a meccs után egyik fél sem volt igazán boldog, hiszen a Jászberény paksi bravúrja után nyilvánvalóvá vált: e két együttes vívja majd a playout párharcot.

A hölgyeknél az MTK a PINKK csapatát fogadva próbált az utolsó szalmaszálba kapaszkodni a bentmaradésért zajló küzdelemben. Bár Koch Dóra (5/3 pont, - 8 mezőnykísérlet, - 5 lepattanó, 7 gólpassz) révén a hazaiak szereztek vezetést, erre egy 8-0-lal felelt a légiósai nélkül felálló PINKK. A negyed közepét "kisajátította" magának Szabó Bettina (20/12 pont, 3 eladott labda, 4 gólpassz), aki 10-4-es vendég vezetést követően két triplájával, két büntetőjével, valamint egy kettesével szédületes, 15-1-es rohamot vezényelt az MTK-nak. A negyed vége a vendégekét volt, akik 3 pontra feljöttek.A második negyed elején 1 pontra feljött a PINKK, amikor Zsovár Orsolya (13/9 pont, 7 gólpassz) egy 7-0-s rohamra indította triplájával az MTK-t. Hullámzott a játék, a vendégek következtek egy egyenlítést jelentő 11-3-mal. A félidő nagy triplapárbajjal, valamint Benczurné Turóczi Nikolett (16/3 pont, 12 lepattanó, 3 eladott labda) duplája, majd hármasa jóvoltából 5 pontos hazai vezetéssel zárult.

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: Benczurné találatával, majd 3-ra feljjött a PINKK. Benczurné és Zsovár lépett elő vezérré az MTK-nál, állandósult egy 5-8 pont körüli hazai vezetés. A negyed hajrájában, miután három addig "hallgató" játékosa, a triplával jelentkező Semsei Barbara (3/3 pont), valamint Jankó Flóra (2 pont, 3 lepattanó) és Wéber Fruzsina (2 pont) is "hozzászólt" a mérkőzéshez, 10 pont fölé nőtt az MTK előnye. A záró szakaszban, bár mindent megpróbált a PINKK, 5 pontnál közelebb nem tudott kerülni ellenfeléhez, így a kiélezett helyzetekben rendre újítani képes MTK 71-62-re győzött, s életben tartotta reményeit a bentmaradásért zajló küzdelemben.


Foto, Slide - kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus