Elhunyt a Harlem Globetrotters egyik legnagyobb labdazsonglőre

Curly Neal óriási szerepet játszott abban, hogy a Globetrotterst beválasztották a Hall of Fame-be, aktív korában a világ egyik legismertebb kosárlabdázója volt.

Frederick Neal 1942-ben született Észak-Karolinában, itt nőtt fel és végzett egy kisebb egyetemen, majd 1963-ban döntött úgy, hogy tesz egy próbát a Harlem Globetrottersnél. Ez a "próba" végül 22 évig tartott, ráadásul Neal a csapat egyik legismertebb tagja lett, de már Curly ("göndör") becenévvel - a játékos rendszeresen borotvált fején az elmúlt hatvan évben senki nem látott hajat, ezzel is egyébként stílust teremtett a profi kosarasok között. 

Curly Neal elképesztő labdakezeléséről, cselezőképességéről, illetve nagyon távoli dobásairól vált ismertté, emellett végtelen jókedve is segített abban, hogy a Harlem Globetrotters a hetvenes évekre valóságos kulturális ikonná vált az Egyesült Államokban, annyira hogy például külön rajzfilmsorozatot készített róluk a Hanna-Barbera páros, és a Scooby-Doo eredeti rajzfilmsorozatában is rendszeresen feltűntek - köztük eltéveszthetetlenül a teljesen kopasz Curly. 

Neal a Globetrotters világhírnevének megszerzésében is óriási szerepet játszott, közel hatezer (!) mérkőzésen lépett pályára a világ 97 országában 1963 és 1985 között. Visszavonulása után is rendszeresen feltűnt a Harlem rendezvényein, máig ismert és közkedvelt figurája volt az amerikai kosárlabdasportnak. 

A 77 éves korában Houstonban elhunyt Curly Neal a Trotters történetének ötödik játékosa volt, akinek visszavonultatták a mezét (22-esben játszott), korábban csak Wilt Chamberlain, Meadlowlark Lemon, Marques Haynes és Goose Tatum részesült ebben az elismerésben, később is csak Charles "Tex" Harrison és Hubert "Geese" Ausbie csatlakozott a híres társasághoz. 

A Harlem Globetrotterst a kosárlabda népszerűsítése iránt végzett munkájuk elismeréseként 2002-ben beválasztották a Kosárlabda Hírességek Csarnokába, a beiktatáson természetesen Curly Neal is részt vett.

Isten nyugosztalja!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus