Hírmorzsák 2024-05-02 (10:15)

A Sunsnál a napokban dönthetnek Frank Vogel sorsáról, a keretet egyben tartaná a vezetőség. LeBron James számára már nem prioritás, hogy fiával egy csapatban játsszon az NBA-ben. Mike Conley lett az Év Csapattársa. Antetokounmpo és Lillard is visszatérhet a következő mérkőzésen. Több fontos játékvezetői tévedés is történt a Sixers-Knicks párharc ötödik meccsén. A Pistons elcsábítaná Tim Connellyt a Timberwolvestól. Spoelstra szerint a sérülések tönkretették a szezonjukat, de nem fogja erre a kiesést. Fontos döntések előtt áll a Heat vezetősége. Porzingis akár a teljes második kört is kihagyhatja.

A Phoenix Suns számára nagyon korán véget ért az idei szezon, a csapat a Minnesota Timberwolves ellen söpréssel esett ki a playoff első körében, ennek fényében pedig a vezetőség döntéskényszerben van a vezetőedző sorsáról, erről Baxter Holmes (ESPN) beszélt. Egyelőre még Matt Ishbia is mérlegeli a tényezőket, a tulajdonos egy interjúban elmondta, hogy minden szempontot figyelembe fognak venni azzal a döntéssel kapcsolatban, hogy vajon jövőre is Frank Vogel mellett teszik-e le a voksukat, mint vezetőedző, ez a következő napokban vélhetően el is dől majd. Vogelt alig egy éve nevezte ki a csapat Monty Williams utódjaként, a Suns pedig a Booker-Durant-Beal trió összeállásával egyértelműen a bajnoki cím reményében vágott neki az idénynek – így különösen nagyon fájó az első körös, 0-4-es búcsú, ez valószínűleg a vezetőség számára is akkora csalódás, hogy komolyan elgondolkozzon a váltásról. Érdekesség, hogy ha a Phoenix az edzőváltás mellett dönt, akkor az nagyon nem lesz egy olcsó mulatság a csapat számára, hiszen Vogelnek még egy 4 éves, 31 millió dollár összértékű szerződése van érvényben.

A Suns elnöke azonban megvédte a csapatot, szerinte elképesztő munkát végzett nyáron a front office, amelynek eredménye az lett, hogy most a maradék 29 csapatból 26 szerinte biztosan hajlandó lenne beáldozni az egész keretét azért, hogy megszerezze a Suns kulcsembereit. Ishbia elmondta, hogy az eredmények ellenére úgy látja, hogy jó irányba halad a csapat, rendelkeznek a megfelelő mennyiségű tehetséggel, hogy bajnoki címet nyerhessenek, csupán némi finomhangolásra van szükség, amire a nyár tökéletesen alkalmas is lesz. A lehetséges edzőváltást Shams Charania (The Athletic) is felvetette már, a Suns vezetősége elvileg egyezségre jutott abban, hogy a csapat magját mindenképpen egyben próbálja tartani a nyáron, a Booker-Beal-Durant hármasban továbbra is nagyon bíznak. A legfrissebb hírek szerint a következő napokban Ishbia Frank Vogellel és James Jones GM-mel is egyeztetni fog a jövőről – míg előbbi nem feltétlenül, addig utóbbi minden valószínűség szerint biztonságban érezheti állását.

Az utóbbi időben már nem prioritás LeBron Jamesnek, hogy egy nap fiával egy csapatban játsszon, erről Adrian Wojnarowski (ESPN) tudósított. A Lakers szupersztárja korábban egyértelműen kijelentette, hogy nem titkolt álma és célja, hogy történelmet írhasson fiával, most azonban az idősebb és az ifjabb James véleménye is inkább afelé tendál, hogy mindketten egymástól függetlenül próbálnak meg sikeresek lenni – még ha ez azzal is jár, hogy nem lesznek csapattársak. James ügynöke, Rich Paul is megerősítette ezt a narratívát, szerinte sem erőlteti már a dolgot James – ez pedig arra is következtetést enged, hogy így megnő az esélye annak, hogy a pontrekorder a következő szezont is Los Angelesben kezdi meg, függetlenül arról, hogy fiát draftolja-e valamelyik csapat nyáron. Rich Paul szerint James nem szeretné befolyásolni fia döntéseit, nem szeretne nyomást helyezni Bronny karrierjére, ha ő úgy látja jól, hogy szüksége van még egyetemi évekre a pallérozódáshoz, akkor ez lesz a helyes döntés. Wojnarowski hozzátette, hogy ha kiválasztásra is kerül James Jr. a nyári drafton, akkor több szakértő szerint is nagy eséllyel a G-League-ben töltheti majd a 2024-25-ös szezont.

Mike Conley nyerte az idei szezon Legjobb Csapattársának járó díjat. A Wolves veteránja pályafutása során már másodjára nyerte el a Jack Twymanról és a Maurice Stokesról elnevezett díjat, korábban a 2018-19-es szezon végén, még a Memphis Grizzlies játékosaként ítélték oda neki. A Twyman-Stokes Év Csapattársa díjat azok a játékosok kapják meg, akik önzetlen játékstílusukkal, a pályán és a pályán kívül mutatott vezéregyéniségükkel képesek mentorként és példaképként jelen lenni akár a csapaton belül, akár a többi csapatban is. A díj az utóbbi években szinte egybeforrt Jrue Holiday nevével, aki az elmúlt négy szezonból háromszor is megnyerte azt, idén viszont Conley mögött Mikal Bridges és Jalen Brunson futott be a top 3-ba.

Mivel a Milwaukee Bucks a legutóbbi alkalommal elkerülte a kiesést és tartalékosan is magabiztos győzelmet aratott a Pacers elleni ötödik meccsen, így Jamal Collier (ESPN) szerint ma hajnalban van esély arra, hogy Giannis Antetokounmpo és Damian Lillard is visszatérhet a sorozat hatodik meccsére Indianába. Doc Rivers annyit árult el a játékosai állapotáról, hogy szerdán már mindketten részt vettek a csapat labdás edzésén, szerinte nagyon közel állnak a visszatéréshez, de majd az orvosi stáb fogja meghozni a helyes döntést a feldobás előtt.

Az NBA Last Two Minute Reportjából kiderült, hogy a Sixers-Knicks párharc ötödik mérkőzésének végjátékában több játékvezetői tévedés is történt, amelyek akár a mérkőzés végkimenetelét is befolyásolhatták – erről Tim Bontemps írt az ESPN-en. A legnagyobb tévedés Tyrese Maxey heroikus 3+1-es játékánál történt, ez 25 másodperccel a rendes játékidő vége előtt volt, amikor egy dobócsel után Mitchell Robinson esett rá és faultolta a Sixers sztárját, aki a tripla után a büntetőt is értékesítette, azonban mivel Maxey előtte lépéshibát vétett, így el kellett volna venni a kosarat és valószínűleg ezzel hosszabbításra sem menthette volna a mérkőzést a Philly, nagy eséllyel tehát a Knicks lezárta volna a párharcot. Emellett a riportból kiderül, hogy a rendes játékidő végén az órával is gondok akadtak, miután Nic Batum blokkolta Jalen Brunson potenciális győztes dobását, 0,4 másodperccel az órán kellett volna jönnie a NYK-nak, ehelyett a labda kigurulása után az óra lejárt és véget ért a negyedik negyed. A hosszabbítás során is voltak helytelen döntések, előbb akkor, amikor Joel Embiid flagrant faultja helyett korábban Jalen Brunsonra kellett volna támadóhibát fújni, valamint 41 másodperccel a vége előtt téves döntés volt az is, hogy Josh Hart kilépett a pályáról, akkor is hozhatta volna a labdát tovább a Knicks.

Marc Stein (The Stein Line) értesülései szerint a Detroit Pistons komolyan fontolóra vette, hogy Tim Connellyt szeretné kinevezni kosárlabdaügyekért felelős igazgatónak. Connelly jelenleg a Timberwolves kötelékében áll, ötéves szerződésének második évében jár, de így is megpróbálhatja majd kivásárolni őt a Pistons vezérkara. A Detroitnál további módosítások is történhetnek a vezetésben, hiszen a hírek szerint Dennis Lindseyt is meg szeretnék szerezni, aki jelenleg a Dallas Maverick tanácsadói posztját tölti be, azonban JJ Redick szerződtetése is opció lehet erre a pozícióra.

Hajnalban a Miami Heat szezonja is véget ért, miután 4-1-es összesítéssel alulmaradt a Boston Celtics ellen. A Heat playoffját teljesen tönkretették a sérülések, Jimmy Butler és Terry Rozier mellett az utolsó mérkőzésre már Jaime Jaquez Jr. is maródi lett, ez pedig még Erik Spoelstra számára is nehéz döntéseket jelentett a rotációt illetően. Anthony Chiang (The Miami Herald) tudósításai szerint Spoelstrának gyakorlatilag az edzőtábor óta folyamatosan változtatnia kellett a rotációkon, az alapszakaszban legtöbbször Tyler Herro sérülése okozott gondot, majd az szezon végére Terry Rozier, Jimmy Butler és Josh Richardson is megsérült, legutóbb pedig az ígéretes újoncszezont futó Jaquez sem tudta vállalni a játékot. A Miami edzője Delon Wrightot nevezte így a kezdőbe, aki először volt ott a feldobásnál egy playoff-meccset karrierje során, mivel Duncan Robinsont sem látta olyan állapotban a stáb, hogy nagyobb terhet tudjon rá róni – ő a hátával bajlódik az utóbbi hónapokban és csak néhány percre tudott beszállni a sorozatban. A sors iróniája, hogy Wright is a sérülés szélére került a mérkőzés során, egy ütés miatt kis időre be kellett mennie az öltözőbe, ahol az állát és a száját kellett néhány öltéssel összevarrni. Spoelstra a mérkőzés után elmondta, hogy nem szereti a sérülésekre fogni az eredményeket, de most nem mehetnek el szó nélkül amellett, hogy mennyire szerencsétlenül jött ki számukra a lépés az utolsó hetekben – ettől függetlenül nem szeretne semmit elvenni a Boston érdemeiből, a kelták teljesen megérdemelten jutottak tovább és az egész szezon során a mezőny egyik, ha nem a legjobb csapata ők voltak.

A Miami előtt valószínűleg mozgalmas nyár áll, a korai búcsú miatt van elég ideje a vezetőségnek döntenie fontos pénzügyi és szakmai kérdésekről. A jövőt elsősorban a játékosopciók határozhatják meg a csapatnál, Caleb Martin 7 milliós, Kevin Love 4 milliós, Josh Richardson 3 milliós, Thomas Bryant pedig 2,8 milliós opciós joggal bír az offszezonban, a csapat helyzetét ők könnyíthetik vagy nehezítheti meg a döntéseikkel. Pat Rileyéknak dönteniük kell Orlando Robinson szerződésének esetleges garantálásáról is, míg Delon Wright, Haywood Highsmith és Patty Mills korlátlan szabadügynökké válnak a szezont követően. A Heat ráadásul Jimmy Butler esetében is döntéskényszerben van, a sztár ugyanis ezen a nyáron szerződéshosszabbításra lesz jogosult. Butler a következő idénytől 48,8 millió dollárt fog keresni, míg a 2025-26-os idényre egy 52,4 milliód opciós joga van, de júliustól két lehetőséget is adhat a Heat neki: egyrészt, hogy egy évre 58,6 millióért hosszabbítson a csapattal, másrészt pedig egy kétéves 113 millió dolláros szerződést is adhatnak elé, amely viszont nem tartalmaz játékosopciót.

A Boston Celtics 4-1-es összesítéssel ejtette ki tehát a tavalyi döntős Miami Heatet, azonban a kelták öröme nem lehet felhőtlen, hiszen a küzdelem során elveszítették a vádlisérülést szenvedő Kristaps Porzingist. A legfrissebb hírek szerint a lett magasember akár a teljes következő kört is kihagyhatja, az orvosi stáb valahol a Keleti Konferenciadöntő körül várná vissza játékost. Chris Haynes (Bleacher Report) tudósításai szerint a csapat elfogadja, hogy akár több hét kihagyás is várhat kulcsemberére, az edzői stáb nem szeretné sürgetni a visszatérését és erőltetni a játékát, sokkal fontosbbb számukra, hogy teljesen egészséges legyen a playoff későbbi szakaszára is. Joe Mazzulla annyit mondott az esetről, hogy az orvosi stáb a jövő hét folyamán vizsgálja újra felül Porzingis állapotát, bíznak abban, hogy a kezelésekre a sérült testrész jól fog reagálni, a céljuk most az, hogy egy teljesen egészséges Porzingist kapjanak vissza, amilyen gyorsan csak lehet.

Legfrissebb hírlevelünk tartalmából:

Embiid játéka került Brunson és a Knicks célkeresztjébe - Bobby Portis felszívódása egy újabb érvágás a Bucksnak - hogyan festhet a Lakers, Suns és Pelicans nyara? - A Phoenix jövőképe eléggé siralmasnak tűnik - James Harden clutch játéka - szombat este rajtol a Nuggets-Wolves - mintha hiányozna néhány fontos denveri összetevő a címvédéshez - Paolo Banchero családi vonalon két sportágban is sztár lehetne, végül a kosárlabdát választotta - Dort számára családi háttere miatt is érdekes volt a New Orleans elleni sorozat - Jalen Brunson New York új királya - a playoffban nő a sztárok terhelése és sérülékenysége is - hasonló cipőben jár a Philadelphia és a Milwaukee.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus