Hírmorzsák 2024-05-08 (9:45)

Rudy Gobert az Év Védője. A Celtics és a Thunder is magabiztos győzelemmel kezdte a második kört. Joe Mazzulla fontosnak tartja Derrick White agresszivitását. Luka Doncic szerint csak tovább kell lépniük a következő meccsre. Mitchell Robinson 6-8 hetet kihagy. Tyrese Haliburton fogadkozik, hogy jobb lesz a második meccsen. Négy téves ítélet volt a Knicks-Pacers utolsó két percében. Jamal Murray pénzbüntetést kapott, megúszta az eltiltást. Christian Wood marad a Lakersnél. A Clippers meghosszabbítaná Ivica Zubac szerződését. Paul George több ajánlatot is kapott a szezon során, Tyronn Lue egyet sem. A Suns egyben tarthatja a magját. Trae Young ügynökséget váltott. Továbbra is tárgyal egymással az NBA és a TNT, az Amazon komoly csomagot kaparinthat meg.

Az NBA kihirdette, hogy Rudy Gobert nyerte el az Év Védője díjat. A Timberwolves centere pályafutása során negyedszer kapta meg az elismerést, ami holtversenyben rekord a liga történetében, Dikembe Mutombo és Ben Wallace tudott még ennyiszer nyerni. Gobert a lehetséges 99 első helyes szavazat közül 72-t gyűjtött be, 433 pontjával fölényesen nyerte a szavazást, mögötte még Victor Wembanyama (245 pont, 19 első hely), Bam Adebayo (91 pont, 3 első hely) és Anthony Davis (83 pont, 4 első hely) szerepelt sok szavazólapon, összesen pedig kilenc játékos kapott legalább egy szavazatpontot.

Gobert a győzelméről úgy nyilatkozott, hogy nagyszerű csapatmunka húzódik meg mögötte, és ugyan mindenki szeret egyéni elismeréseket kapni, de ezeket nem lehet egyedül elérni. Nagyon hálás azért, hogy minden csapattársa hisz benne, és engedik neki, hogy minden egyes nap azt csinálja, amiben a legjobb, miközben igyekszik megváltoztatni a kultúrát is Minnesotában, és az nagyszerű, hogy a többiek is vevők erre. Már az edzőtábor első napjára is úgy érkeztek meg, hogy a liga egyik legjobb védekezését akarják összehozni, és mindenki elkötelezett volt emellett, mindenki elvégezte az ehhez szükséges munkát minden egyes nap, és most úgy tartanak itt, hogy csak egy cél lebeg a szemük előtt, a bajnoki cím.

Ahogyan arról összefoglalónkban is beszámoltunk, két újabb második körös párharc vette kezdetét ma hajnalban, és elsőre a Celtics és a Thunder is magabiztos győzelemmel védte meg a hazai pályáját.

A Celtics 120-95-re nyert a Cavaliers ellen, és ebben komoly szerepet játszott a 25 pontig jutó Derrick White, aki egy kérdésfelvetésre elmondta, hogy belülről is úgy érzi, hogy elkapta a ritmust, és ez nagyszerű érzés, mert azon van, hogy győzelmekhez segítse csapatát. Joe Mazzulla szerint is fontos a hátvéd agresszivitása, mert ha ő dob, akkor az általában azt is jelenti, hogy rendezetlen védelem ellen támadnak, vagy kapott egy igazán jó zárást, esetleg kettő az egy elleni szituációt tudnak kialakítani, aminek a végén megcsinálják az extra passzt. Amikor az olyan játékosok, mint White jutnak több és több dobáshoz, az azt is jelenti, hogy a támadójátékukból ki tudják hozni a különböző rétegeket, és ez nagyon fontos egy olyan csapat ellen, mint a Cavaliers.

Luka Doncic arról kapott egy kérdést, hogy mindössze 8/19 dobását süllyesztette el a Thunder ellen 117-95-re elveszített meccsen, de erre csak annyit felelt, hogy ez senkit sem izgat, egyszerűen csak kikaptak, tovább kell lépniük a következő meccsre, és jobbnak kell lenniük. Mark Daigneault úgy véli, hogy Doncicnak nem ez volt a legjobb estéje, de fog ő ennél jobban játszani a párharc során, ugyanakkor most Luguentz Dort megnehezíttette az életét, úgy látja, hogy a csapata nehéz helyzetbe hozta a szlovént. Úgy számolnak, hogy a Mavericks jobban fog játszani, mint ezen az estén, és az utolsó dolog, amit tenni fognak, hogy alábecsülik őket.

A Knicks bejelentette, hogy Mitchell Robinson bal bokájában fáradásos sérülést állapítottak meg a vizsgálatok, emiatt nagy valószínűséggel befejeződött számára a rájátszás. A center a Pacers elleni első meccsen mindössze 12 percet tudott a pályán tölteni, és most ugyanazzal a bokájával akadtak problémái, ami miatt decemberben meg kellett műteni. A Knicks tájékoztatása alapján 6-8 hét múlva vizsgálják felül legközelebb Robinson állapotát. Tom Thibodeau ezzel még nehezebb helyzetbe került, Julius Randle és Bojan Bogdanovic után a harmadik fontos játékosát veszítette el a rájátszás hátralévő részére, Robinson kidőlése után várhatóan Precious Achiuwa juthat majd nagyobb szerephez.

A második meccs előtt Tyrese Haliburton arról beszélt, hogy az első találkozón rossz döntést hozott azzal, hogy csak a játékszerevezésre próbált koncentrálni. Továbbra is önmagát kell adnia, ugyanakkor jobbnak is kell lennie a következő meccsen. Mindig is arról álmodozott, hogy a rájátszásban játszhat, és a világnak sincs még vége, mert csak egy meccset veszítettek. Pontosan érti, hogy a következő meccsen lehetőségük lesz arra, hogy nyerjenek egyet, és akkor 1-1-es állással mehetnek haza, úgyhogy egyelőre nem is nyomkodja a pánikgombot. Az ESPN arra hívta fel a figyelmet, hogy Haliburton hét percen keresztül válaszolt újságírói kérdésekre, és ezalatt 13 alkalommal mondta el a „jobbnak lenni” kifejezést. TJ McConnell irányítótársa védelmére kelt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy minden egyes pick&roll után beduplázzák őt, viszont az Haliburtonben a nagyszerű, hogy nem erőlteti a rossz dobásokat, hanem bevonja a társait is a játékba, és teljesen megbízik bennük.

Az NBA közreadta a Knicks-Pacers meccs L2M-jelentését, amiből kiderült, hogy a liga álláspontja alapján a játékvezetők négyszer hoztak téves ítéletet az utolsó két percben, viszont akkor jól döntöttek, amikor szabálytalan zárást ítéltek Myles Turner ellen 12,7 másodperccel a vége előtt, mivel nem hagyott helyet és időt Donte DiVincenzo számára, hogy elkerülhesse a kontaktot. 1:19-cel a vége előtt védő 3 másodpercet kellett volna fújni Turner ellen, 53,6 másodperccel az órán DiVincenzo támadófaultot követett el Aaron Nesmith ellen, majd ugyanebből a játékszituációból következett egy másik hiba is, tévesen ítélték azt, hogy Nesmith belerúgott a labdába. Az utolsó tévedés 10,7 másodperccel a vége előtt történt, amikor Turner ismét szabálytalan zárást adott DiVincenzo ellen, de ezt nem fújták le.

Jamal Murray a második Nuggets-Timberwolves összecsapáson a gyenge dobóformája mellett azzal is a figyelem középpontjába került, hogy a második negyedben több tárgyat is bedobott a pályára. Murray-t akkor nem állították ki, amit a játékvezető azzal indokolt a meccs után, hogy ahhoz az kellett volna, hogy szándékosan célba vegyen valakit – technikait kellett volna ítélniük, ugyanakkor elsőre nem látták, hogy honnan került az a pályára, így nem nézték vissza. Az NBA hivatalból kivizsgálta az esetet, és ugyan arról szóltak a hírek, hogy akár eltiltást is kaphat a hátvéd, ezt végül megúszta, ugyanakkor 100,000 dollárt kénytelen lesz befizetni a liga számlájára.

Adrian Wojnarowski (ESPN) jelentette, hogy Christian Wood lehívta a következő szezonra vonatkozó 3 millió dolláros opcióját a Lakersnél, marad Los Angelesben. A magasember a szezon során 50 meccsen jutott szóhoz az aranysárga-liláknál, ezeken 6,9 pontot és 5,1 lepattanót átlagolt, ugyanakkor sérülés miatt az All-Star szünet után egyszer sem játszott, és azt követően sem került pályára, hogy a Nuggets elleni párharc közben felépült.

Egy kisebb hírcsokor gyűlt össze Los Angeles másik feléből. Law Murray (The Athletic) értesülései szerint a Clippers szeretné meghosszabbítani Ivica Zubac szerződését, aki a jelenlegi megállapodása utolsó évébe lép a nyáron. Shams Charania (The Athletic) információi alapján a Clippers a szezon során többször is egyeztetett Paul George szerződésének a meghosszabbításáról, viszont minden ajánlatuk a maximumnál kevesebbről szólt. Továbbra is szeretnék egyben tartani a csapat magját, úgyhogy nem fogják abbahagynia a próbálkozásokat, bár az az általános várakozás, hogy a 76ers és a Magic is bekínálhatja neki a maximumot. Charania számolt be arról is, hogy Tyronn Lue szerződésének a meghosszabbításáról egyáltalán nem tárgyaltak a szezon alatt, viszont hamarosan erre is sor kerülhet.

Brian Windhorst (ESPN) szerint csak mások spekulálnak arról, hogy a Suns megbonthatja Kevin Durant, Devin Booker és Bradley Beal hármasát, a csapat viszont ennek semmi jelét nem adta egyelőre. A szakíró szerint mindhárom sztár maradni fog a következő szezonra is Phoenixben, és inkább körülöttük lehetnek változások, kicsit átalakulhat a keret, illetve a játékrendszer is, ugyanakkor az is árulkodó, hogy Durant a közelmúltban azt hangsúlyozta, hogy a csapat sokat profitálhatna az állandóságból is.

Trae Young neve az elmúlt hónapokban többször is bekerült a cserepletykákba, és emiatt érdekes, hogy ügynököt váltott. A Hawks játékosát eddig a Klutch Sports képviselte, innentől viszont a CAA kötelekéhez tartozó Aaron Mintz intézi majd az ügyeit.

David Zaslav, a Warner Bros. Discovery vezérigazgatója beszélt arról, hogy továbbra is tárgyalnak az NBA-vel arról, hogy a TNT megtarthassa a közvetítési jogait. Konstruktív tárgyalásokat folytatnak, az NBA egy nagyszerű liga, és a TNT-s csapat is pazar munkát végez, szeretik az NBA-t. Mint ismert, az NBC szezononként 2,5 milliárd dollárt fizetne a közvetítési jogokért, illetve valószínűleg az Amazon is betársul a meccsek közvetítésébe, viszont a WBD-nek a jelenlegi szerződése a ligával lehetővé teszi, hogy tartsanak minden külsős megállapodást. Eric Fisher (Front Office Sports) arra hívta fel a figyelmet, hogy a WBD részvényeinek az értéke idén közel a harmadával csökkent, és csak azóta 10 százalékot esett az árfolyamuk, hogy az előző héten nyilvánosságot látott az, hogy potenciálisan elveszíthetik a közvetítési jogaikat az NBA-re – emiatt is érdekes, hogy Zaslav 2022-ben még úgy nyilatkozott, hogy nincs feltétlenül szükségük az NBA-re.

John Ourand (Puck) értesülései szerint az Amazon szerezheti meg az NBA Kupa (ebben a szezonban még Szezonközi Torna néven futott – a szerk.) és a playin-torna közvetítési jogait is, emellett minden második évben az övék lehet az egyik konferenciadöntő, illetve a szombati meccsek közvetítési joga is.

A legfrissebb hírlevelünk tartalmából: A Denver kifulladt, a Wolves védelme elnyomta Jokicsékat - hiába nyert a Knicks, a Pacers akarata érvényesült az első meccsen - a hiányzó magasemberek megkavarhatják a Celtics-Cavs párharcot - a Dallas védelme és hátvédpárja lehet a kulcs az OKC ellen - a 8 állva maradt csapat legnagyobb erőssége és gyengesége - kik kaphatnak több lehetőséget a 2. körben? - az első kör 5 legjobb kiegészítője és 20 legjobb teljesítménye - 10 éves Kevin Durant Anyák Napi MVP-beszéde - a ligatörténet 15 legjobb újoncéve - mikor érdemes figyelni Giannis helyzetét? - Joel Embiid elbírja-e a dominancia fenntartásának terhét?

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus