Ryan Saunders különleges vezetőedzői győzelme a Minnesota kispadján

A néhai vezetőedző és elnök Flip Saunders nem egészen 33 éves fia első vezetőedzői győzelmét aratta a Wolves kispadján, "fiai" nagyon megünnepelték. 

Ryan Saunders 1986-ban született Minnesotában, amikor édesapja még a Minnesota Egyetem segédedzőjeként dolgozott, majd a család 1995-ben tért vissza az államba, ahol Flip Saunders a Timberwolves vezetőedzőjeként dolgozott egészen 2005-ig. Ryan 2004 és 2008 között a Minnesota Egyetemen tanult és játszott, miközben diplomát szerzett sport menedzsmentből. 2009-ben csatlakozott édesapjához a Washington Wizards edzői stábjában, ahol 2014-ig maradt annak ellenére, hogy Flipet 2012-ben kirúgták. 2013-ban apja elnökként tért vissza a Timberwolveshoz, 2014-ben pedig átvette a vezetőedzői pozíciót is, fia azóta az edzői stáb tagja - sajnos azonban ekkor már sokat nem dolgozhattak együtt, mivel a kiváló edzőnél Hodgkin's-kórt állapítottak meg, és 2015 októberében elhunyt.

Ryan tehát ízig-vérig minnesotai és ezer szállal kötődik a Timberwolveshoz is, ráadásul 10 évnyi tapasztalata van NBA-segédedzőként, így logikus választás volt Tom Thibodeau kirúgása után, mint ideiglenes vezetőedző. Nem lehet tudni, meddig marad ebben a pozícióban, mindenesetre a Thunder elleni meccs és győzelem egészen különleges: az is ritka, hogy apa és fia is vezetőedzői pozícióba kerül, az pedig még ritkább, hogy ugyanannál a csapatnál - játékosai alaposan meg is ünnepelték. Saunders részvételével egyébként kidolgoztak egy olyan analitikai programot, ami valós időben szolgáltat magasabb szintű statisztikai adatokat a mérkőzésekről, vagyis kifejezetten érti a modern kosárlabda egyik fontos összetevőjét, a magasabb szintű matematikai alapú elemzéseket.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus