A Salgótarján is a fináléban!

Mondhatni igazi A-csoportos hangulat fogadta a Hepp Kupa második elődöntőjében a rendező Salgótarján és a szomszédvár Eger csapatait, a késő esti időpont (21:30) ellenére is szép számmal látogattak ki a helyi szurkolók biztatni a kedvenceket, akik az óévben éppen a hevesi alakulat otthonában szenvedtek vereséget egy szép győzelmi sorozat után a bajnokságban. Itt természetesen más volt a helyzet, a presztízsértékű rangadón túl egy meccsen dőlt el nem csak az amatőr kupában való döntőbe jutás, de a Magyar Kupa főtáblájára kerülés is ezen a derbin állt vagy bukott.

A nyitónegyedben kissé idegesen kezdtek a felek, hiszen a remek csapatjátékkal operáló egriek sorra hibázták el a büntetőket, a vendéglátók pedig ziccerben nagyon határozatlanok voltak, a vonalról is rendre megremegett a kéz, no meg a labdára sem vigyáztak megfelelően a tarjániak. A periódus derekán 7 - 17-nél már kétszámjegyű fórban volt az Eger, Krasznai tarthatatlannak bizonyult, nagyon gyorsan 10 egység fölé jutott, mellette Erdei is kétszer volt eredményes triplából, a hátvédben addig lényegesen jobban muzsikált a hevesi brigád, de Surmann Gábor beállítása meghozta az áttörést a Salgótarján oldalán, a hazaiak jolly jokere fantasztikus labdaszerzésekkel és gólpasszokkal vétett észre magát, statisztikailag viszont megint leírhatatlan, hogy mekkora pluszt hozott a pályára csereként érkezve. Testvére, Surmann Péter is aktívabb lett, főszereplésükkel három egységnyire faragta hátrányát a vendéglátó az első etap végére.

Jaroszlav Gorszkij személyében egy neves visszatérőt köszönhetett a hazai publikum, az MTK csapatától érkezett bedobó rögtön dobással próbálkozott, a gyűrűről lepattanó kísérletét Likár tette vissza, aki nem sokkal később egy triplát is bevert, majd Hartvich közelijével pedig már először vezettek a tarjániak (27 - 25). Új lendületet vett tehát Dániel Tamás legénysége, érdemben nem nagyon tudott erre reagálni az Eger, ráadásul az egyik legjobb játékos a vendégeknél, Máté Balázs első pontjai megszerzése után magából kissé kikelve kellett, hogy elhagyja a játékteret. Érezhetően kizökkent a ritmusból Váczi Péter legénysége, Kováts, Zsemlye és Máté személyében három kezdő emberüknek volt ekkora már 3 személyi hibája, Erdei Ádám pedig egy támadó fault után generált balhét, amiért jól megérdemelt technikait kapott, közben a lelátón is fokozódott a helyzet, a hazai drukkerek közül páran inzultálni akarták a vendég kispadon tartózkodó játékosokat, illetve szakvezetőt, de a biztonságiak időben közbeléptek és nem fajult tettlegességig a helyzet. Az Eger mestere viszont a verbális "harc" után úgy döntött, hogy megelőzve az esetleges további gondokat, csapatával együtt bevonul az öltözőbe.

A közjáték után 20 percnek kellett eltelnie, mire a vendég gárda visszatért a játéktérre, 5 perc újabb melegítést követően folytatódott az igencsak paprikás derbi, amit a hazai publikum vastapssal jutalmazott. A félidőből hátramaradt négy percet nagyon meghajtotta a Salgótarján, mivel az ellenfél centerei mind 3-3 személyi hibával álltak ekkora, erőltették a benti játékot a hazaiak, s 45 - 34-nél már ők voltak kétszámjegyű fórban. A két Surmann mellett Likár és Hartvich is remekelt, régen játszott ennyire jól ilyen magas szinten jegyzet ellenféllel szemben az SKSE. A nagyszünetre vonulva is maradt 9 egységnyi a különbségből, nagy bajban volt a kék mezes együttes, nem is elsősorban a differencia miatt, hanem sokkal inkább a rengeteg beütött személyi okán.

A fordulás után tovább nőtt a különbség, Hartvich is betalált távolról, Godena is folytatta a pontgyártást, 58 - 40-nél már abszolút látótávolságon kívülre került az Eger, támadásban semmi sem jött össze a vendégeknek, közben Kocsis sorra szerezte a labdákat, a hevesiek láthatóan megtörtek és képtelenek voltak már azon a szinten teljesíteni, mint a találkozó korábbi szakaszában. A harmadik etap végén kialakult 69 - 48-as részeredmény gyakorlatilag azt jelentette a tendenciákat is figyelembe véve, hogy eldőlt az összecsapás.

A negyedik negyed arról szólt, hogy a vendéglátók passzolgatták a triplavonalnál, és rendre elpuskázták az üres távoli kísérleteiket, majd a támadólepattanók után újra jött a labdajáratás, de továbbra is eredménytelenül folyt mindez. A hevesiek egyszer még visszajöttek 15 pontra, de akkor Váczi mester egy technikait harcolt ki, ami után már nem volt több momentuma a vendégeknek, teljesen megérdemelten aratott ilyen arányú diadalt a Salgótarján, mely holnap a a Kanizsa ellen vívhat meg a Hepp Kupa elsőségéért 18:00-tól. Már biztos, hogy Surmannék is a Magyar kupa főtáblájára kerülnek, holnap eldől, hogy a Falco vagy a Sopron ellenfele lesz a két finalista abban a sorozatban.


Konecranes Salgótarjáni KSE - EKF-Eger-HÉSZ 88 - 65 (20-23, 25-13, 24-12, 19-17)

Salgótarján, Hepp Kupa Elődöntő, 600 néző, Vezette: Gál J., Rácz Zs., Balogh L.

Salgótarján: Surmann P. 12, Sebők 8, Kocsis 2, Hartvich 16/3, Godena 15. Csere: Surmann G. 5/3 , Likár 17/9, Gorszkij 7, Kiss 3, Szabó 3/3, Stork -.

Eger: Krasznai 14/3, Erdei 14/6, Máté 9/3, Kováts 4, Zsemlye 12. Csere: Farkasinszki -, Szarvas 4/3, Baumann 2, Szerdahelyi 2, Dongó 2, Jakab 2, Gábriel -.


Dániel Tamás, a Salgótarján vezetőedzője a lefújás után: "Annak ellenére, hogy ez egy fura mérkőzés volt én azt gondolom, hogy ez a valós különbség a két csapat között. Amennyiben a továbbiakban is sikerül kihozni legalább 80 százalékos teljesítményt magunkból, akkor bármire esélyünk lehet ebben a szezonban. Köszönjük a szurkolóknak, hogy velünk éjszakáztak és nagyon várjuk a Kanizsa elleni finálét."

Fotó: nport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus