Kiütötte az ASE a szombathelyieket

A hétvégén bravúrosan mutatkozott be az új vezető edző a paksiak élén, ugyanis első meccsén a piros-kékek a holtversenyben listavezető Körmendet fektették két vállra. Gyakorlatilag momentuma nem volt a vasi együttesnek, a hazaiak végig uralták a találkozót, és a 21 pontos különbség sem volt túlzó a végén. Azonban az igazi értékmérő csak most következett, ugyanis a hasonlóan erős Falco ellen adott volt a lehetőség, hogy bebizonyosodjon, nem csak kicsúszott eredményről volt szó. Ami a sárga-feketéket illeti, gyakorlatilag két és fél hete pihentek, készültek, és ha a hírek nem csaltak, akkor egy kisebb  évközi alapozás is belefért. Kíváncsian várta tehát mindenki, hogy mire jut egymással a két csapat a négyes döntőbe jutásért vívott párharc első felvonásán.

A Falco hozta el a labdát a feldobásnál, majd egy rontott triplakísérlet után a támadólepattanóból Szabó volt eredményes, azonban Tóth fordulásból rögtön válaszolni tudott. Nem kímélték egymást a felek, jó iramú mérkőzésre lehetett számítani. Timberlake betörése után került a labda a paksi gyűrűbe, ám Morgen triplája is utat talált a másikba, így a hazaiak átvették a vezetést, majd Nick Williams kettesével növelték is. A duplára Kálmán triplával válaszolt, majd Vojvoda szórt be gyorsan öt pontot. Remek volt az iram, egyik csapat sem akart leszakadni a másiktól, ám a Vojvoda újabb duplája és Lorenzo Williams triplája után már hét pont volt közte, így Bencze Tamás kénytelen volt kikérni első idejét. Négyből négy triplánál járt ekkor a Paks, ami nem sok jót vetített előre a Falco számára a későbbiekre, így vélhetően ezen dobások védésére is hangsúlyt fektetett Bencze az időkérés alatt. Azonban a hazai csapat ott folytatta, ahol abbahagyta, Morgen újabb triplát szórt, majd Vojvoda is a helyére küldte a 10.(!) pontját, ezt követően pedig Tóth Ádám zsákolt faulttal együtt egy bődületest. A lelátó szinte felrobbant, Bencze Tamás pedig ismét időt kellett, hogy kérjen, mert már 13 volt a differencia. A játék képe semmit nem változott, Körtélyesi és Vojvoda újabb hármasokat süllyesztettek el, ezekre a Falco jobbára büntetőkkel tudott csak válaszolni. Ekkor érkezett Timberlake egy triplával, ráadásul közben a mezőnyben is volt egy fault, így egy támadásból öt pontot szerezve 13 pontra zárkózott a Falco. A hátralevő időben még esett egy-két kosár, az eredmény pedig egy negyed után 38-22 volt az ASE javára.

A második negyed két paksi labdaszerzéssel, két abból dobott ziccerrel, és egy hatalmas Körtélyesi blokkal kezdődött. A hangulat fergeteges volt, de még az sem ért fel ahhoz, ahogy az ASE játszott. Más dimenzióban kosárlabdázott a hazai csapat, mintha nem is ugyanazok a játékosok lettek volna, akik három héttel ezelőtt 30 ponttal kaptak ki a vasi megyeszékhelyen. A támadásban azért be-becsúszott már egy-két hiba a hazai oldalon, de a védekezésük továbbra is agresszív és kemény volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy öt perc elteltével sem tudott a gyűrűbe találni a vendégcsapat. Persze előbb-utóbb minden sorozat megszakad, így ez is így járt, mégpedig Kálmán László keze által. Ekkor kérte ki Gutiérrez mester az első idejét, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy egy kicsit megnyugtassa az övéit. Érdekes, hogy az első félidei 38 pont után most nyolc perc elteltével mindössze hetet szereztek a hazaiak, de mivel a védekezésük rendben volt, ez nem aggasztotta a paksiakat. Meglett a hatása az intelmeknek, a maradék két percben még hét hazai pont született, vendég válasz nélkül, így a félidőben elképesztő, 27 pontos előnnyel vonulhatott pihenőre a hazai csapat.

Két sikeres Jancsikin büntetővel indult a második félidő, neki ezek voltak az első pontjai. A túloldalon Tóth válaszolt hasonlóképpen, ő sem hibázta el egyik kísérletét sem. Nem úgy Nick Williams, akit Pantelics faultolt egy labdaszerzés után, ám az amerikai csak a második büntetőjét értékesítette. Morgen pillanatai következtek ezek után, az ASE saját nevelésű fiatalja három duplát is értékesített, és csapatából harmadikként ő is elérte a 10 pontot. A mérkőzés végkimenetele egyértelműnek tűnt ekkor, mivel azonban ez egy kupapárharc, ahol visszavágó is lesz, egyik csapat sem tekinthette befejezettnek a meccset. Szabó Zsolt ennek megfelelően ismét triplával próbálkozott, és ezúttal sikerrel is járt, így három perc elteltével már több pontnál jártak, mint a második negyedben. A különbség ekkor már jó ideje harminc pont fölött volt, sőt egyre jobban közelített a negyvenhez. Morgen tripla, Nick Williams dupla és a közönség állva ünnepli a hőseit. A hőseit, akik végre úgy játszanak, agy azt év eleje óta látni szeretnék, és ami még fontosabb, a tudásuknak megfelelően. Mert nem véletlenül emlegették a bajnokesélyes csapatok között a piros-kékeket a rajt előtt, a játékosállományuk magas célok kitűzését is lehetővé tette. A Falco a Körmendhez hasonlóan csak kereste magát, bár a második félidőben mintha kicsit jobban ment volna nekik a játék, elsősorban egyéni akcióknak köszönhetően. A technikai hibák mindkét oldalon egyre gyakoribbak lettek, látszott, hogy a szédületes iramnak megvannak a hatásai. Azért szép jelenetek is akadtak, mint például a negyed záróakkordja, amikor is Nick Williams légpasszát Vojvoda terelte a kosárba, 40 pontosra növelve a hazai előnyt.

Vojvoda kosara indította a zárófelvonást, ám ezek után két eladott labdából is kosarat tudott szerezni a Falco, így az ASE spanyol mester hármas cserére szánta el magát, jött vissza Zo Williams, Morgen és Tóth. A hazai kedélyeket ekkor jobbára a be nem fújt faultok borzolták, a Falco pedig rendre le tudta indulni az így szerzett labdákból a Paksot, így a 33. percben be tudtak jönni 40 alá. Tóth Ádám révén szép kosarat szerzett, majd nem sokkal később még egyet. A Falco gondjait súlyosbította, hogy a legjobbjuk, Szabó Zsolt a 35 percben kipontozódott, pedig talán ő volt az egyetlen, akire ezen az estén nem lehetett panasz. Pantelics ekkor még előadott egy több felvonásos magánszámot, amely során a nézőkkel és az hazai játékosokkal egyaránt nézeteltérése támadt. Igaz, közben kosarazott is, két zsákolással közelebb lopta az övéit, ráadásul Jancsikin is betolt egy hármast, így felcsillant a lehetőség, hogy harminc alá kerüljenek. Hogy mégse így legyen, arról Körtélyesi tett egy-két szép kosárral és labdaszerzéssel a hajrában. A vége parádés volt, több mint 40 ponttal nyert az ASE, és vélhetően eldöntötte a párharcot.


Atomerőmű SE - Falco-SZOVA KC Szombathely  107-64 (38-22,14-3,29-16,32-23)

Paks, 1000 néző

ASE: L. Williams 13/3, N. Williams 15/6, Vojvoda 22/9, Morgen 15/9, Tóth 12. Csere: Körtélyesi 20/6, Kámán -, Kovács Ák. 6, Gardener 4,

Falco: Kálmán 9/6, Timberlake 9/3, Jancsikin 11/3, Szabó 17/3, Pantelics 8. Csere: Simon 6, Harazin 4, Will -, Szanati -, Jarosevits -,


Enrique Gutiérrez Garcia: Az első félidőben szenzációsan védekeztünk és támadtunk. Nagyon boldog vagyok, hogy ilyen jól játszottak a játékosaim. Most örülünk, de szombaton újabb nagyon fontos meccsünk lesz, amit szintén meg kell nyerni.

Bencze Tamás: Az első félidőben remekül dobott a Paks, így hamar nagy előnyt szereztek. Nehéz ilyen meccs után bármit is mondani, otthon meg fogjuk próbálni.


Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus