Parádézott az ASE

Mindkét csapat jó formában várta az összecsapást, hiszen az ASE nem veszített még bajnokit Gutiérrez mester irányításával, míg a Pécs a legutóbbi öt meccséből négyet sikerrel vett. A plusz-mínusz oldalon már volt különbség, hiszen míg a Pécstől távozott egy center Eilingsfeld személyében, addig a hazaiaknál végre bemutatkozhatott a betegségéből felgyógyuló Tim Frost. Jó mérkőzésre volt tehát kilátás, lássuk így is lett-e?

Kis kavarodás után a vendégek hozták el a labdát a feldobásnál, majd Csirics révén a vezetést is megszerezték. Nick Williams révén azonnal jött a válasz, majd Tóth Ádám centerezett két alkalommal is szépen, így hamar a Pakshoz került az előny. A vendégek azonban nem hiába voltak magabiztosak a mérkőzés előtt, nem estek kétségbe a paksi vezetéstől, és Vaszojevics duplájával, valamint Csirics három büntetőjével újfent ők kerültek előnybe. Jó iramú, izgalmas találkozónak nézett elébe a kilátogató közönség, amely hamarosan ismét tapsra ragadtathatta magát Nick Williams kosarai után. Az amerikai láthatóan teljesen utolérte magát az év eleji gyengébb formája után, és húzóemberré nőtte ki magát a piros-kékeknél. Pörgött a meccs, felváltva estek a kosarak, egyik csapat sem tudott 3-4 pontnál nagyobb előnyt kiharcolni. Ekkor Vojvoda rázta meg magát, egy dupla+tripla kombinációval tolta meg a paksi szekeret, amely után Csirke Ferenc úgy érezte, hogy eljött az ideje egy időkérésnek. A folytatásban nem sokat változott a játék képe, itt egy Tóth kosár, ott két Csiric büntető, a különbség pedig maradt a régi. A 8. percben aztán pályára került az új fiú is, ám az első perceit nem mondhatnánk, hogy dicsfény jellemezte. Előbb Csirics szórt egy triplát, majd Frost ellépte, miközben a palánk felé araszolt, nem sokkal később pedig Lepsényi harcolt ki büntetőket, és értékesítette is őket. Ezzel utolérte ellenfelét a PVSK, a maroknyi vendégtábor legnagyobb megelégedettségére. Ekkor még - a negyedben - utoljára megrázta magát a hazai csapat, és az utolsó percben dobott négy ponttal ők tartottak előrébb a játékrész végén.

A második negyedben sem lassítottak, Morgen Ferdinánd 5 másodperc elteltével már a gyűrűbe zúdított egy hármast, a összességében a másodikat paksi részről. A meccs képét tekintve abszolút nem meglepően ismét büntetőkből jött a pécsi válasz, bár becsületükre legyen mondva, jól sáfárkodtak a szabaddobásaikkal, a 12. percig megítélt 11 büntetőt mind a helyére küldték. Morgen ismét szépen játszotta tisztára magát, és fejezte be eredményesen a támadást, ám ekkor jött Csirics és Tóth Norbert, és 1-1 triplával 3 pontra faragták a hátrányt, sőt labdájuk volt az egálhoz is, ám az kimaradt. Nem úgy, mint a túloldalon Frost kísérletei, az amerikai ugyanis két gyors duplával megszerezte első pontjait atomos mezben. A hazaiak által vitatott bírói ítéleteknek köszönhetően hangulat igen csak paprikássá kezdett válni ekkortájt, a meccs pedig szorossá! Csirics extázisban játszott, 14 játékperce alatt 15 pontnál járt ekkor, gyakorlatilag ahonnan csak ráemelte, kosár lett a vége. Két pontra jött fel ismét a vendégcsapat, ám a Zo Willams show még hátra volt! Dupla, dupla plusz büntető, labdaszerzés, gólpassz, volt itt minden. A szakaszra a koronát Körtélyesi tette fel egy tripla formájában, 11 pontra növelve a differenciát, és ismét időkérésre késztetve Csirke Ferencet. Röpke kis triplapárbaj alakult ki ekkor, Morgenére Vaszojevics válaszolt, így a különbség megmaradt. Majd nőtt egy kicsit, miután Tóth Ádám kosárra váltotta Lorenzo Williams feladott labdáját. A negyed végén fennmaradó 17 másodperc alatt még két alkalommal időt kért a hazai mester, hogy elmagyarázza a figurát fiainak, ami a második alkalommal sikerre is vezetett, Lorenzo Williams 3 másodperc alatt robogott végig a játéktéren, és helyzete el a játékszer a gyűrűben, így a hazaiak 13 ponttal vezettek a félidőben.

A második játékrészre a kezdőcsapatokkal érkeztek vissza a felek, és a főszereplők is ugyanazok maradtak. Előbb Csirics oldotta meg szépen a palánk alatt, majd Tóth Ádám eresztett el félhorgot, sikerrel. A hazaiaknál a harmadik negyed szokott különösen erős lenni, így mindenki kíváncsian várta, hogy mi fog történni ebben a negyedben. Ha a Pécs vissza tud jönni, akkor még bármi lehet, azonban ha az ASE beviszi a szokásos csontroppantó negyedét, akkor akár már ebben a 10 percben eldőlhet a meccs sorsa. Tóth és Vojvoda egy percen belül kétszer is szép összjátékot mutatott be, amely után négy újabb pont került a válogatott bedobó neve mellé, ám Vaszojevics büntetői és Tóth Norbert triplája révén erre is volt válasza a Pécsnek. Ez ébresztően hatott csapatukra, újabb büntetők és egy Csirics kosár után újfent tízen belülre kerültek! Bőven volt még fordulat a meccsben, és jött is az újabb, másfél perc alatt repesztett egy 10-2-es rohamot a Paks, és máris megduplázódott az előny. Ismét akadt egy-két hazai részről vitatott ítélet, amin Nick Williams némiképp felhúzta magát, érzéseit pedig egy bődületes zsákolással fejezte ki. Ismét pécsi időkérés következett, majd egy szép tripla Csabay, által kézbesítve. Csirics újabb extra kosarat szerzett, félelmetes volt, hogy milyen könnyedén juttatta célba a dobásait. Az utolsó percre az ASE egyel magasabb sebességi fokozatba kapcsolt, és lekopírozták a negyed közepén bemutatott 10-2-es etapot, 23 pontra növelve az előnyt.

A záró felvonást Tim Frost egyéni bemutatója nyitott, két szép kosárral igyekezett bizonyítani, hogy nem hiába kapott szerződést. A védekezés ekkor már kissé szellős volt mindkét oldalon, de a 23 pontos hazai előny tudatában kisebb csodára lett volna szükség ahhoz, hogy ne az ASE diadalmaskodjon ezen az estén. Természetesen a Pécs ennek ellenére nem adta fel, kulcsemberei - Csirics, Tóth és Vaszojevics - révén igyekezett megtenni mindent, hogy ha a győzelem nem is, de a tisztes helytállás összejöjjön. Hárman együtt csapatuk pontjainak több, mint kétharmadát szerezték, rajtuk semmi nem múlott ezen az estén. Közben a túloldalon is csipkedték magukat a játékosok, igyekeztek maximálisan kiszolgálni a sikerre éhes közönséget. Közeledtek a száz ponthoz, majd stílszerűen a meccs egyik legjobbja, Zo Williams révén el is érték azt a 35. percben. A végén már jobbára a fiatalok, és a kevesebbet játszók kaptak szerepet mindkét oldalon, de lényegi változások már nem történtek. Az ASE megérdemelten győzte le a palánk alatt nem túl acélos Pécset, még ilyen különbséggel is. 

Atomerőmű SE - Pécsi VSK-PannonPower  115-82 (24-20,30-21,33-25,28-18)

Paks, 1000 néző

V.: Pálla Z. Németh Cs. Boros T. (Major)

ASE: L. Williams 22, N. Williams 14, Vojvoda 15/6, Kámán 6/6, Tóth 14. Csere: Morgen 18/6, Frost 10, Körtélyesi 9/3, Kovács Ák. 5/3, Kerpel-Fronius -, Kovács Ád. -, Czinger 2.

Pécs: Vaszojevics 23/3, Doyne 4, Kovács 5/3, Csirics 27/6, Tóth 9/6. Csere: Lepsényi 8, Csabay 3/3, Dr. Deák 3/3, Bíró -, 


Enrique Gutiérrez Garcia: Nagyon boldog vagyok! Nem indult könnyen a találkozó, de lépésről lépésre váltunk keményebbé, és javultunk védekezésben és támadásban egyaránt. Csak ismételni tudom magam: Nagyon boldog vagyok!

Csirke Ferenc: Ezzel a dobóformával az ASE bajnokesélyessé léphet elő. Ehhez a jó dobószázalékhoz kellettek a mi buta hibáink is, de nem csak ezen múlott. Volt már egy ilyen meccsünk a Szolnok ellen.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus