Szolnok: kezdésnek idegenbeli kudarc

A magyar bajnok ma este kezdte meg negyeddöntős szereplését a kontinens harmadik számú nemzetközi kupasorozatában, az EuroChallenge-ben. A lett vendéglátó, azaz a Ventspils ellen egyetlen picike ponttal is elég lett volna diadalmaskodni, hogy a pályahátrány pályaelőnnyé változzon és Pór Péter legénysége csütörtök este 19:00-tól saját közönsége előtt harcolhassa ki a Final Fourba jutást, de sajnos az első találkozó nem úgy sikerült, ahogy azt talán sokan remélték.

Az első negyedben még látszólag semmi gond nem volt, a nagyon pontszegénynek induló derbin már 11 - 6-os fórban is volt az eredményesen kezdő Trotter húzta Olaj, ám hirtelen fellazult az addig nagyon szervezetten működő csapatvédekezés és könnyű pontokat szerezve fordított a Ventspils, bár a játékrész zárása Mills találatával a mieinknek sikerült jobban.

A második etap teljesen más stílusú játékot hozott, mint az első, gyakorlatilag a szolnokiak ugyanabban a tempóban folytatták a játékot, a lettek viszont sebességet váltottak és a padról beálló Zakis, Gray duó ponterősségére építve korán kétszámjegyű előnyhöz jutottak a vendéglátók. A 15. perc végén 32 - 22-nél érezhető volt, hogy kritikus szakasz jön, azaz vagy változtat valamit Pór Péter legénysége vagy pedig egyfajta szenvedéssé változik a derbi a magyar alakulat számára. Sajnos a palánk alatti emberek sorra betliztek, a legnagyobb probléma megint Brandon Gay puha védekezése, illetve az amerikai légiós támadásbeli "esetlegessége" volt, de sajnos a Báder, Trepák, Grebenár trió sem tudott sokat hozzátenni a pontszerzéshez, a mindig kulcsfontosságú lepattanó-párharcot pedig 41 - 29 arányban bukta el a Szolnok. A picit fáradtan, fásultan mozgó Olaj játékosok viszont nem engedték el jobban a hazaiakat, így 40 - 31-el vonulhattak a csapatok pihenőre a nagyszünetben.

A fordulás után nagyon sok esélyt kapott a Szolnok, hiszen sorra puskázta el lehetőségeit a Ventspils, de a legtisztább helyzetek is rendre kihasználatlanul maradtak magyar oldalon, s maga az általában sok passzal operáló csapatjáték is feltűnően sokat akadozott. 56 - 41-nél már nagyon nagy volt a baj, akkor gyakorlatilag eldönthette volna a találkozót a lett gárda, amennyiben precízebb, de Horváth Ákosék egy halovány reménysugarat azért megtarthattak az utolsó felvonásra, bár tisztában volt vele mindenki, hogy egészen más játékra van szükség a magyaroktól.

A csoda viszont nem történt meg, mentálisan és idegileg felőrölhette Pór Péter fiait, hogy sok kivédekezett támadás után több alkalommal is visszakerült a támadó lepattanó a lettekhez, majd Berzinsék nem egyszer lélekölő triplákkal fejezték be hosszúra nyúlt offenzíváikat. Ezzel szemben az Olajnál senki sem tudta hátára venni a csapatot, az utóbbi hetekben félelmetesen jó formát hozó Nikolov sem találta a ritmust, Trottert pedig kivették a játékból. Mills egyéni akciókkal próbálkozott, de ezek sem vezettek eredményre, a végére még egy kis könnyed játék is belefért a hazaiaknál, így tekintélyt parancsoló lett győzelemmel zárult az első találkozó.

Ha nagyon nem is lehet mit kiemelni pozitívumként, annyi bizonyos, hogy extra motivációt bőven szerzett az első találkozón a Szolnok, ugyanis messze sem tudta hozni azt a szintet Pór Péter csapata, amit megszokhattunk Fodoréktól ebben a nemzetközi szezonban. A párharcnak viszont nincs vége, csütörtök este a Tiszaligeti Sportcsarnokban lehet és kell javítani az életben maradáshoz.


BK Ventspils (lett) – Szolnoki Olaj KK (magyar) 82 - 63 (13-13, 27-18, 18-14, 24-18)

Ventspils: Abernethy 11, Young 14/3, Diane 9, Berzins 16/12, Meiers 4. Csere: Zakis 12, Gray 14/9, Willard 2, Strelnieks -, Laksa -.

Szolnok: Trotter 13/6, Mills 13/3, Horváth 12/6, Nikolov 5/3, Báder 8. Csere: Trepák -, Gay -, Fodor 7/3, Grebenár 5.

A két győzelemig tartó párharc állása: 1 - 0 a Ventspils javára.

A következő mérkőzés: Szolnok (magyar, 0 - 1) - Ventspils (lett, 1 - 0) - 2012. 03. 15. (19:00)

Fotó: sportklub.tv


Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus