U16-os fiú Európa-bajnokság: Kezdődik!

Július 19-29. között rendezik meg Bukarestben az U16-os fiú, B-diviziós Európa-bajnokságot. A Peresztegi Nagy Ákos és Váradiné Szarka Ildikó által vezetett válogatott azzal a nem titkolt szándékkal utazik a román fővárosba, hogy felérjen a dobogóra. Ezzel jogot szereznének a srácok, hogy 2013-ban már az A-divizióban szerepeljenek. A csapat találkozóiról beszámolunk kedves olvasóinknak.

Csapatunk különböző kosárlabda kultúrával rendelkező válogatottakkal mérkőzik majd meg. Egy csoportban fogunk szerepelni a holland, az osztrák, a portugál, a norvég és a svájci nemzeti együttessel. Öt nap alatt öt mérkőzést játszanak majd a fiúk, ezt követően vár majd rájuk – reményeink szerint - a középdöntő, majd az egyenes kieséses szakasz.

A papírforma azt ígéri, hogy a válogatott veretlenül jut be középdöntőbe. Persze nem szabad lebecsülni az ellenfeleket, illetve előre rohanni a versenysorozatban, hisz először a nyitómérkőzésre kell koncentrálni. Tény, hogy a csapatnak jó esélyei vannak arra, hogy kiharcolja feljutást a legjobbak közé. Annak ellenére, hogy sérülések is közbeszóltak a keret kialakításában a felkészülés előtt, alatt egyaránt.

Az indulás előtt készítettünk interjút Peresztegi Nagy Ákossal, a válogatott vezetőedzőjével, aki optimistán tekint az előttünk álló bő két hétre.

A felkészülési időszak kezdetéhez képest több változáson esett át a keret, kialakult az utazók névsora. Milyen eséllyel vághatnak neki a srácok az Európa-bajnokságnak?

A keret kialakításánál sajnos egy nem várt sérülés játszott közre, befolyásolta azt. Vágvölgyi Ákos a lengyelek elleni utolsó mérkőzésen térdsérülést szenvedett. Ha jól tudom, akkor már ma meg is műtötték. Ő az edzőmérkőzéseken mutatott teljesítménye, illetve edzésmunkája alapján biztosan utazó kerettag, meghatározó játékos lett volna. Sajnos kénytelenek vagyunk nélküle elutazni. De ez a sajnálatos tény nem változtat azokon a céljainkon, amit én az öt és fél hetes felkészülés alatt végig hangoztattam a játékosoknak, és tűztem ki célul, hogy jussunk fel az A-divizióba. Amihez a dobogón kell végeznünk, mert az első három helyezett jut majd fel.

A szlovák együttest rendre magabiztosan győzték le a felkészülési időszakban, valamint felvették a versenyt az A-diviziós lengyel válogatottal is. Ezek a sikerek mentálisan adtak több erőt a csapatnak, vagy a játék tekintetében?

Mindig könnyebb úgy építeni egy csapatot és haladni előre, hogy ha a köztes akadályokat győzelmekkel veszik a fiúk, jó játékkal. Ez a gárda nagyon sokat fejlődött az elmúlt időszakban, ez együtt töltött hetek révén. Mind a munka és a győzelmek, mind a csapategység, ami kialakult –nem csak az edzéseken, hanem azok utáni időszakban is- nagyon pozitív ereje lehet a csapatnak. Messzemenő következtetéseket ezekből az edzőmérkőzésekből nem szabad levonni. Még volt egy grúzok elleni győzelmünk is, akik szintén B-diviziósok és a C csoportban fognak szerepelni. Arra jók voltak, hogy egy pillanatnyi erőfelmérőt tudtunk csinálni, illetve hogy az Európa-bajnokságon a nagy sötétben tapogatózás közepette viszonyítási alapunk legyen, hogy a másik csoportoknak milyen az erőssége.

Játékosai egytől-egyik azt hangoztatták, hogy nagyon jó Önnel dolgozni, mert amennyire szabad közvetlen velük, illetve, hogy egyénileg is tudtak fejlődni amellett, hogy csapat kovácsolódott belőlük. Továbbá kiemelték, hogy nagyon jó a csapatösszhang. Ön mit gondol erről?

Nagyon jó, hogy már ilyen korán van visszacsatolás a gyerekek részéről, hogy tetszik nekik és örömmel végzik azt a munkát, amit én elvégeztetek velük. Felém az MKOSZ szakmai vezetésének is kérése volt –ami nekem sem idegen-, hogy ez az öt és fél hét ne csak a csapatépítésről szóljon, hogy pillanatok alatt rakjunk össze egy csapatot és nyerjünk. A fő cél az, hogy a magyar kosárlabdának neveljünk játékosokat és gondozzuk a tehetségeket. Ez a nyári munkának is része, hogy hetente kétszer egyéni edzést tartottunk a srácoknak. Külön foglalkoztunk a centerekkel, külön a mezőnyemberekkel, rengeteg 2-3-1 emberre bontott edzések, technikai gyakorlatok is voltak. Nem tisztán 5-5 elleni taktikai, úgy gondolom, hogy egy komplett technikai, taktikai munkát végzett el a csapat. Az elvégzett edzéseket a továbbiakban is tudják majd hasznosítani a játékosok. Ha a munkámmal hozzá tudtam járulni a fejlődésükhöz, az egy külön öröm számomra.

Gyakran hangoztatják, hogy fizikailag lemaradásunk van ez európai élmezőnyhöz képest. Milyen rotációs lehetőségeink lesznek?

Centiben nem vagyunk lemaradva az ellenfeleinktől. Készülünk, látjuk a csapatlistákat, a nemzetek honlapját is figyeli az ember, norvégokét, osztrákokét, portugálokét, stb., magasságban abszolút nem leszünk elmaradva! A válogatási elveimben is benne volt, hogy olyan játékosok is kerüljenek be a keretbe, akik azt mondom, hogy tömegben is felveszik a versenyt. Van olyan center és mezőnyjátékos is, akik az eddig ellenfeleinkkel fel tudták venni a küzdelmet, ez nem lesz akadály. Az pozitívuma ennek a magyar válogatottnak, hogy többféle szerkezetben is tud majd játszani. Fel tudok menni a pályára olyan csapattal, ahol 190-95 feletti játékosokkal tudok számolni irányító poszttól, fel egészen 207 centiig. Tudok olyan alacsonyabb csapatot, mozgékonyabb szerkezetet, ahol 2-3-as poszton lévő játékosok tudnak játszani négyest, és alacsonyabb irányítóval, kicsit gyorsabb centerrel. Több taktikai variáció van ebben a csapatban, nem csak az, hogy van egy sablon és azzal játsszuk végig az Eb-t. Ha kell, akkor mérkőzésen belül is tudok változtatni, szerkezetet váltani.

Mi ennek a gárdának a legnagyobb erőssége?

Az, amit a srácok is említettek, hogy mindenki jóban van mindenkivel. Úgy gondolom, hogy sikerült egy jó csapategységet, jó társaságot kialakítani a nyári program alatt. Az is fontos része volt ennek, hogy három éves munkán és kiválasztáson vannak túl a srácok. Volt, hogy ebben a kiválasztásban az emberi magatartás, viselkedés döntött, hogy melyik játékos kerüljön be a keretbe. Idény közben és a tábor alatt is próbáltuk nevelgetni, terelgetni a játékosokat, az irányban, hogy ez egy pozitív csapat legyen. A másik pedig, hogy sok szerkezeti variációban lehet majd taktikailag ezt a csapatot használni.

A magyar válogatott a D jelű csoportba kapott beosztást, mérkőzéseiket az alábbi sorrendben játsszák majd. (Kezdési időpont, magyar idő szerint)

07.19., csütörtök - Norvégia – Magyarország (10:30)

07.20., péntek - Magyarország – Ausztria (10:30)

07.21., szombat - Portugália – Magyarország (12:45)

07.22., vasárnap - Magyarország – Hollandia (10:30)

07.23., hétfő - Svájc – Magyarország (10:30)

Az utazó keret tagjai:

Antoni Csanád (10)

Ács Balázs (20)

Golomán György (14)

Hódi Patrik © (5)

Kovács Bence (4)

Kovács Máté (23)

Mészáros Bence (25)

Nagy Levente (7)

Popgyákunik Balázs (21)

Pungor Szabolcs (12)

Ungi Keve (11)

Zrinyi Viktor (15)


Vezetőedző: Peresztegi Nagy Ákos

Edző: Váradiné Szarka Ildikó

Technikai vezető: Horváth Orsolya

Csapatvezető: Rezák László

Gyúró: Tanai Zoltán

 

A kezdő5.hu teljes stábja nevében sok sikert, sérülésmentes, jó játékot kívánunk a válogatottnak.


Fotó és Slide - Albacomp Fehérvár Szurkolói Oldal (Facebook)

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus