Megszorongattuk Szlovéniát

A Belgrádban rangos nemzetközi tornán szerepelő magyar férfi kosárlabda válogatottra a szerdai 95-60-as szerbek elleni vereséget követően Szlovénia legjobbjai vártak. Rátgéber László tanítványai ezúttal is egy komoly ellenféllel találták magukat szemben a torna harmadik helyéért vívott mérkőzésen.

A tegnap Törökországtól három ponttal alulmaradó szlovénok ellen sokkal jobban kezdett a magyar csapat, mint egy nappal korábban a szerbek ellen. Az Obie Trottert immár a kezdőcsapatban tudó válogatott a honosított irányító kosarával 5-4-re vezetett. Az ezúttal szintén kezdő Tóth Ádám sajnos korán megkapta második hibáját, így érkezett Szabó Miklós a pályára. A negyed második felében átvette a mérkőzés irányítását Bozsidar Maljkovics együttese, a mieink sokat cserélve igyekeztek látótávolságon belül maradni – az első játékrészben már tízen is játéklehetőséghez jutottak (20-13).

A második negyed elején beragadt valamelyest a Zoran Dragic vezette szlovén csapat, így Vojvoda kosara egy jó magyar szakaszt indított útjára. Molnár András tripláját követően 20-18-nál időt is kért Maljkovics mester. Szabó Zsolt hármasával 21-20-nál a vezetést is sikerült átvennünk, de aztán megtörte öt perces kosárcsendjét Szlovénia. Az ex-paksi Jure Balazic, illetve a fiatalabb Lorbek, Domen pontjaival 10-0-s szakaszt produkáltak. A negyed végén Hanga Ádám is megszerezte első pontjait, de a szlovének végül biztosan tartották tíz pontos előnyüket a félidőig (41-31).

Úgy kezdett a nagyszünet után a magyar együttes, ahogy a második negyedben. Hanga öt pontjával 41-38-ra jöttünk fel, így a 22. percben érkezett is a menetrendszerű szlovén időkérés. Ez sem akadályozta állította azonban meg a mieink lendületét és Lóránt Péter 2+1-e után már 12-2-es szakaszban voltunk (43-43). Kiválóan játszott ekkor a magyar együttes, teljesen kiegyenlítetté téve a mérkőzést (47-47). Trotter pontjaival igyekeztünk átvenni a vezetést is, de Miha Zupan két triplája után a záró percek a szlovénoké voltak, sőt Dragic révén úgy festett tetemessé is válhat előnyük – szerencsére Vojvoda Dávid nem így gondolta és öt pontjával 30 perc után 61-55-ös állást mutatott a tábla.

A záró szakasz első felében is remekül tartotta magát a magyar válogatott, alaposan megnehezítve az esélyesebb szlovénok dolgát. A 35. percben csupán négy pont volt a különbség a felek között (67-63). Ebben a negyedben mindkét csapat sokkal többet hibázott, és ezeket ezúttal leginkább a Fener centere, Gasper Vidmar használta ki: pontjaival két perccel a vége előtt tízre nőtt a hátrányunk (76-66) – időt is kért Rátgéber László. A szlovénok ekkor már biztosan őrizték az előnyüket és végül 79-70-re nyerve szerezték meg a torna harmadik helyét. A magyar válogatott azonban megérdemli a dicséretet, hiszen megszorongatták Vojvodáék a jóval magasabban jegyzett Szlovénia dolgát.

Szlovénia – Magyarország 79-70 (20-13, 21-18, 20-24, 18-15)

Szlovénia: Rupnik (10/6), Z. Dragic (17), D. Lorbek (8/3), Balazic (2), Vidmar (12). Csere: Zagorac (-), Zupan (12/6), Blazic (11/3), Rojc (1), Krusic (2).

Magyarország: Trotter (12), Hanga (9/3), Horváth Á. (4), Lóránt (13/3), Tóth Á. (3). Csere: Szabó M. (4), Vojvoda (11/3), Wittmann (2), Fodor M. (-), Szabó Zs. (3/3), Molnár A. (3/3), Trepák (4).

Kép: kosarsport.hu

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus