Szolnok - Radnicski: 17:00 (Sport M)

Ma délután az Adria Liga ötödik helyén álló szerb Radnicskit fogadja a Szolnoki Olaj a dél-szláv élcsapatokat és a magyar bajnokot tömörítő bajnokság alapszakaszának 18. fordulójában, méghozzá hazai környezetben, a Tiszaligetben. Az Ascserics-legénység egy új légióssal, a hét közben igazolt Florence-szel állhat fel, de Brandon Gay még most sem léphet parkettre. Nézzük, mit érdemes tudnunk a derbi előtt!

Szolnoki Olaj KK (magyar, 4 - 13) - Radnicski Kragujevac (szerb, 9 - 8)

Adria Liga, alapszakasz, 18. forduló - 2013. 01. 19. (17:00, TV: Sport M, élő)

Borzasztóan gyengén, 0-3-mal indította a szezont a Radnicski, ekkor lépésre is szánta el magát a vezetőség és leigazolták Alekszandar Csapint. A tapasztalt irányító teljesítménye eddig önmagáért beszél, hiszen Darko Planinic Maccabiba igazolásával már a negyedik volt a legértékesebb játékosokat tartalmazó listán az idényfelezőnél, vezetésével pedig teljesen más arculatot kapott a gárda. Jóval összeszedettebbek és ugyan meglepetést ritkán okoztak a legnagyobbakkal szemben, a többieket többször szemkápráztató játékkal verte a kiscsapat, akit a szezon elején az egyik leggyengébb társaságnak tartottak az elemzések - korábban egy, otthon kifejezetten masszív, de idegenben nem túl sokra hivatott együttesnek számítottak, ez idén teljesen megváltozott.

Csapin mellett több más játékos is érkezett szezon közben, például a bosnyák válogatott center, Ratko Varda, aki még novemberben írt alá az együtteshez. A téli szünetben két játékost igazoltak. Az egyik a 23 éves szerb dobóhátvéd, Milos Dimics, aki a szerb első osztály MVP-je volt és 2017-ig tartó kontraktust kötöttek vele. A másik egy amerikai center, Kyle Visser, úgyhogy a palánk alatti, egyébként sem gyenge rotációt még tovább erősítették.

Otthon: Partizan (19), Cibona (21), Buducsnoszt (23), Zvezda (26)

Idegenben: Szolnok (18), Krka (20), Siroki (22), Zadar (24), Split (25)

Érdekes sorsolásuk van. Az idegenbeli meccseiken elvileg ők az esélyesek, de ez kétélű dolog, hiszen a kiscsapatok pont otthon a legveszélyesebbek, igaz ez a Krkára, a Splitre és az Olajra is, és bár ezeket a találkozókat egy négybe igyekvő csapatnak muszáj lenne hozni, közel sem biztos, hogy ez sikerülni is fog nekik.

Otthon játsszák egyértelműen a nehezebb és a sorsdöntő meccseiket, kis túlzással a Cibona ellenit leszámítva mindegyik ilyen találkozónak tekinthető majd a szempontjukból. Ez is kettős dolog, hiszen legalább ezeket a meccseket hazai környezetben vívhatják, ám itt is erősen benne van a bukás lehetősége a dologban.

Jó állománnyal rendelkeznek és nagyon jó játékot játszanak, de nagyon visszaüthet az, hogy a kicsikkel szemben nem otthon kell játszaniuk. Náluk inkább meglepetés lenne a legjobb négy, az előzetes várakozásokat így is messze túlszárnyalják, mélyrepülés nem igazán várható tőlük, de inkább egy masszív középcsapat lesznek év végén, mint topgárda.

Az utóbbi két fordulóban egy győzelmet és egy vereséget értek el, előbb az Igokea otthonában 3 ponttal kikaptak, majd otthon fektették két vállra a Szkopját, ráadásul a 17. forduló MVP-je is tőlük került ki a már említett Csapin személyében. Az idényközben érkezett kisember egyébként 15,7 pontos átlagával és meccsenkénti 5 gólpasszával is a legjobb házon belül, de a mérkőzésenként 13,6-ot szóró Terrico White-ra és a 10,2 pontot szállító ausztrál válogatottra, Matt Worthingtonra is külön oda kell majd figyelnie a magyar bajnoknak.

A Szolnok bővebb variációs lehetőségekkel áll fel, mint korábban, hiszen egyes posztra érkezett James Brian Florence, akinek már van némi Adria Liga tapasztalata, s a játékszervezés mellett remekül bont védelmet, bőven van pont is a játékában. Az ő érkezése a mostanában gyengébben teljesítő Simon Balázsnak nagy segítség lehet, hiszen hatalmas teher kerül le a vállairól, s kevesebb idő alatt vélhetően minőségibb irányítással segítheti az Ascserics-legénységet.

Az odavágón 25 ponttal kapott ki az Olaj, de akkor nem volt a keretben a sérült Báder Márton, aki a liga egyik legértékesebb játékosa már az idényfelezőn is túlérve, vele a sorban és egy olyan győzelem után, mint amilyen Horváth Ákosék a francia listavezető Gravelines ellen arattak kedden, mindenképp úgy véljük, hogy pariban lehet a magyar bajnok és ha megfelelő koncentráltsággal játszik, akár le is gyűrheti az igen jó nevekből álló szerb alakulatot.

A mérkőzést a Sport M csatorna 17:00-tól élőben közvetíti!

Hajrá Szolnok, Hajrá Magyar Kosárlabda!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus