NBI/B - Beharangozó 20. forduló

A hétvégén Békés-Kaszások, valamint MTK-Vasas rangadókat rendeznek a másodosztályban, de a legjobban várt derbire mégis keddig várni kell, akkor ugyanis a Nyugati második Vasas az éllovas Veszprémhez látogat.

Keleti csoport

Tiszaújvárosi Termálfürdő Phoenix KK (5., 10-9) – MEAFC (6., 10-9) (péntek, 18:00)

Hétpontos miskolci vereségért igyekszik törleszteni a Tiszaújváros a megyei rangadón, amely már nem hibázhat hazai pályán és imádkoznia kell, hogy a megállíthatatlannak tűnő Kaszások ne nyerjenek meccset az alapszakaszban. Utóbbiért nem sokat tehetnek Varga Ádámék, de odahaza hozhatják akár mind a három meccsüket, amit kellően megalapoztak a Békés múlt heti legyőzésével. Bár a MEAFC legutóbb megszerezte első idegenbeli sikerét a MAFC fiataljai ellen, Tiszaújvárosban nyerni már sokkal nehezebb feladatnak tűnik, még úgy is, hogy mindenki egészséges a vendégeknél. A házigazdák energikus, mozgékony védekezésen alapuló játéka nem fog feküdni Drahoséknak, és nem tartom kizártnak a nagyobb arányú hazai győzelmet sem.

Budapesti Honvéd SE (9., 8-11) – Vásárhelyi Kosársuli (7., 8-11) (szombat, 16:00)

Bajban a Honvéd, miután az Eger mindenki meglepetésére legyőzte odahaza a DEAC-ot, így jelenleg a hármas holtversenyből (Vásárhely, Eger, Honvéd) a fővárosiak jönnek ki a legrosszabbul, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha így marad, és egyenlő mérleggel végez ez a trió, akkor az alapszakasz végén már mini tabella dönt, és az alapján Puskás Artúréké lesz a legjobb pozíció (oda-vissza verték az Egert és győztek Vásárhelyen is). De előtte még meg kellene törniük öt mérkőzéses nyeretlenségi szériájukat, ráadásul egy olyan Vásárhely ellen, amely a szezon közbeni keretváltoztatások után mintha új erőre kapott volna, és ebből nem von le semmit, hogy legutóbb egy már megnyert meccset buktak el a Kaszásokkal szemben. A fővárosiaknak odahaza van a legjobb esélyük kilábalni a gödörből, most is döntő lehet a dobóforma, ami az előző körben a vesztüket okozta a Kecskemét ellen, így ha nem engednek sok kinti kosarat Vas Petiéknek, akkor akár meg is lehet a hőn áhított győzelem, ellenkező esetben a csongrádiak be is darálhatják a fiatal Honvédot.

Békési SzSK (2., 15-4) – Óbudai Kaszások (4., 13-6) (szombat, 20:30)

Költői túlzás ugyan, de idei legmélyebb hullámvölgyében van a tabellát sokáig vezető Békés együttese, miután két vereséget szenvedett el egymás után, ennek ellenére továbbra is stabilan őrzik második helyüket. Nem lehetetlen győzni Koma Daniék otthonában, ezt a DEAC tanári módon bizonyította két fordulóval ezelőtt, pláne az alapszakasz második körében eddig hibátlan Kaszások gárdájának. Debrecenbe és Vásárhelyre sem éppen legfőbb esélyesként utaztak az óbudaiak, mégis két hosszabbításos győzelemmel távoztak Nagy Bálinték, így Békésen is megvan a sanszuk egy újabb bravúros idegenbeli sikerre. A két csapat első találkozóján fordított volt a felállás, akkor a békésiek szekere szaladt nagyon, míg a Kaszásoké csak döcögött, fegyelmezett és taktikus játékkal könnyedén nyertek is a fővárosban Kertész Daniék, de ezúttal a vendégek a favoritok. Kiváló formában vannak, mind a palánk alatt, mind mezőnyben bőven van rotációs lehetőségük, és Kováts Robi feltartóztathatatlannak tűnik a gyűrű közelében, az ő külön csatája Koma Danival izgalmas kis csemegének ígérkezik.

MAFC II. (12., 2-17) – Microsec-BUDAFOK (11., 5-14) (vasárnap, 15:00)

Hiába nyújtott a tavalyinál sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményt a Budafok együttese idén, a nem várt Eger elleni vereség után már csak az utolsó előtti pozícióban állnak jelenleg. A MAFC pályán persze gyorsan kozmetikázhatnak ezen, a palánk alatt el is dőlhet könnyen a csata, ott ugyanis a legvékonyabb a sereghajtó kerete. Az utóbb pár kör tapasztalatából kiindulva nem valószínű, hogy az A-csoportos kerettagokat beveti a házigazda, amúgy is már csak apró matematikai esélyük van az utolsó hely elkerülésére.

KTE-Duna Aszfalt (10., 5-14) – DEAC Kamilla Gyógyfürdő (3., 13-6) (vasárnap, 16:00)

A DEAC-ra is rájár a rúd mostanság, a Salgótarján ellen ők is egy már megnyert meccset engedtek ki a kezükből, míg Egerben, talán a szezon legrosszabb játékával nem várt vereséget szenvedtek. Ezzel saját maguknak nehezítették meg a hátralevő köröket, a Kaszások ugyanis nagyon a nyakukon vannak, a Keleti harmadik hellyel pedig kinéz egy Vasas elleni párharc a rájátszás első körében, akikkel már a Hepp-kupa elődöntőjében sem nagyon bírtak. Kecskeméten azért így is toronymagas esélyesek, nem valószínű, hogy még egyszer beleszaladnak egy olyan pocsék dobóformába, mint Egerben, így ha nem sülnek a hazai triplák, akkor sima vendég siker lesz a derbin.

Koencranes-Salgótarjáni KSE (1., 17-2) – EKF-Eger-KOK SE (8., 8-11) (vasárnap, 18:00)

Hazai pályán biztosíthatja be első helyét a csoportban a Salgótarján alakulata, de észnél kell lenniük Madár Bandiéknak, mert Váczi Péter tanítványai éppen a reguláris szakasz végére találtak rá a játékukra. Hármat nyertek zsinórban, és a kulcsemberek is egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményét nyújtanak, amit a legutóbbi, DEAC felett aratott sikerrel koronáztak meg. Tarjánban azért így is a listavezető a favorit, mélyebb és tapasztaltabb keretük van, a védekezésük is szépen összeállt a szezon második felére, nem hiába veretlenek tíz meccs óta.

Microsec-BUDAFOK (11., 5-14) – Budapesti Honvéd SE (9., 8-11) (kedd, 18:30)

Bár az összecsapást már a 21. forduló jegyében rendezik, a hét eleji időpont miatt a beharangozóját a hétvégi körrel együtt olvashatjátok. Odahaza könnyen legyőzheti a Honvédot a minél jobb alsóházi pozícióért küzdő Budafok, általában saját közönsége előtt stabilabb performanszt nyújt Károly Máté együttese, a szebb napokat is megélt Dózsa György útiak ellen pedig a rutin akár el is döntheti a derbit. Nagy kérdés, hogy milyen eredménnyel zárják a felek a találkozójukat megelőző hétvégi fellépést, papíron a budafokiaknak van jobb kilátásuk egy győzelemmel hangolni, de ha a Honvéd ki tud lábalni a hullámvölgyből egy Vásárhely elleni sikerrel, akkor az elég lehet a fiatal csapatnak újra lendületet venni és behúzni Budafokon is a meccset. Előzetesen azonban, ha érvényesíteni tudják nagyobb tapasztalatukat, és a palánk alatt jól semlegesítik a vendégek centerét, Stefán Dávidot, akkor a Budafok akár két győzelemmel is zárhatja az előttünk álló napokat.

 

Nyugati csoport

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 16-2) – Concordia Motax KC Pápa (11., 4-15) (péntek, 17:00)

Megyei derbi Veszprémben, rangadónak azért nem mondanánk, mivel a legjobb formában lévő csapat (hat győzelem) mérkőzik meg a legrosszabb passzban (11 vereség) levővel. A bakonyiaknak ez az egy meccs kell még a csoportelsőséghez Nyugaton, ami nem is fog nagyobb gondot okozni nekik, habár továbbra sem szabad lebecsülni a Pápát, a csapat helyezése nem tükrözi hűen a keret erősségét. Puszta ismét bizonyíthat a szezon eleji szakítás után egykori kenyéradójának, mellette Keresztes is hozhatja a tőle megszokott jó teljesítményt, a kérdés, hogy a többiek milyen arcukat mutatják. Ha Vukolic, Szanati és Kutasi is felnő a feladathoz, akkor egy szorosabb meccsre jók lehetnek a vendégek, ellenkező esetben sima hazai győzelem lesz a vége.

MTK Törökbálint (4., 13-6) – Vasas Akadémia (2., 13-4) (péntek, 17:00)

A hétvége egyik legizgalmasabb összecsapására Törökbálinton kerülhet sor, ahol az odahaza (is) roppant egységes és szervezett MTK fogadja a jelenleg második helyen álló és az egyik legjobb formát mutató Vasas gárdáját. Mindkét vezetőedző hosszú kispaddal vághat neki a létfontosságú derbinek, a házigazdák részéről továbbra is a felsőházi rájátszás bebiztosítása a tét, míg a meccshátrányban lévő pasarétiek az előkelő második pozíciót szeretnék megőrizni a rájátszásra, habár papíron még ők sincsenek ott biztosan a legjobban négy között. Idegenben is igen összeszedett és gördülékeny játékot mutatott legutóbb a Vasas, igaz az ellenfelek nem képviseltek olyan játékerőt (SMAFC, Pápa), mint mostani vendéglátójuk, de roppant magabiztosnak és nehezen sebezhetőnek tűnik Sárosi Bulcsú legénysége, fiatal poszton is a legtöbb és legjobb lehetősége neki van a variálásra a mezőnyben. Szarvas Gábor sem panaszkodhat azért ezen a téren, ráadásul rutinból ott sincs hiány (Trepák, Szabó, Bihari), de többször volt hullámzóbb a játékuk a szezon során, amit ha el tudnak kerülni, akkor megfoghatják a friss Hepp-kupa bajnokot, ellenkező esetben a Vasas taktikus játékkal, a terheket szépen elosztva behúzhatja következő mérkőzését is.

Bajai Bácska FKE (8., 8-11) – SMAFC-NYME (10., 5-14) (péntek, 17:00)

Matematikai esélye még van rá, hogy kicsússzon a középmezőnyből a Baja gárdája, de ahhoz a mögöttük álló pécsi fiataloknak három bravúr győzelemre lenne szükségük, egy hazai sikerrel viszont már számolgatniuk sem kellene Mándity Mátééknak. Odahaza eddig csak a tabella első négy helyezettjével szemben maradtak alul, legutóbb a Veszprém legyőzéséhez is közel jártak, ezek tükrében a csak alsóházi csapatok otthonában (Pápa, Fehérvár) nyerni tudó SMAFC sem jelenthet akadályt a bácskaiaknak.

Agrofeed Széchenyi Egyetem Győri KC (7., 8-11) – Metal-Work Bonyhádi KSE (5., 12-7) (péntek, 18:00)

A hetedik helynél előrébb már nem kerülhet a Győr, és az alsóház sem veszélyezteti őket, az egyetlen kérdés számukra, hogy tudnak-e legalább egyenlő mérleget futni a hátralévő három körben a Bajával, mivel a jobb egymás elleni eredményük miatt holtverseny esetén megelőzik a bácskaiakat. A Bonyhádnak ezzel szemben jóval nagyobb a tét az egyre jobban belelendülő Győr otthonában, mivel a Törökbálint hazai pályán akár el is kaphatja a Vasast, így nekik mindenképp győzniük kellene, hogy a két hét múlva esedékes, egymás elleni találkozójukon még reális esélyük legyen a negyedik hely megszerzésére. A fehérvári fiaskó a lehető legrosszabbkor jött a címvédő számára, így győzelmi kényszerrel kell pályára lépniük, de nem olyan könnyű falat mostanság Csaplár-Nagy Ervin együttese, mint volt a szezon első felében, Kovács Somáék pusztán presztízsből is felszívhatják magukat a derbire, és amilyen összeszedettek az utóbbi fordulókban, a győzelemre is jobb esélyeik vannak.

OSE Lions (3., 14-5) – Alba Fehérvár-DKKA (12., 15) (péntek, 19:00)

Oroszlányban nem lehet kérdés a házigazdák győzelme, még egy szoros csata is kisebb meglepetés lenne a Fehérvártól. Egyedül a Vasas tudott itt győzni az alapszakasz során, Filipovicsék pedig nincsenek egy kategóriában a pasarétiekkel, habár ha újra elsül a Bonyhád ellen parádézó trió (Filipovics, Brbaklic, Varga) keze, akkor megráncigálhatják kicsit az oroszlán bajszát, de ennél többet nem látok a mérkőzésben.

Tehetséges Fiatalok-Budapest (6., 11-8) – PVSK-Kronosz Kiadó (9., 5-14) (vasárnap, 18:30)

A PVSK-nak három bravúr kellene, hogy megmeneküljön az alsóháztól, győzniük kellene Budapesten és Pápán, valamint odahaza két vállra fektetni a listavezető Veszprémet. A több mint lehetetlennek tűnő feladatot tovább nehezíti, hogy a TF-nek van még esélye elérni a legjobb négyet, aminek első lépéseként hozniuk kell a kötelezőnek mondható hazai derbit. Oroszlányban már újra régi arcát mutatatta a Mehmedovics-legénység, ha újra úgy játszanak, akkor nem lehet gond odahaza, de még talán egy kicsit gyengébb formában is behúzhatják a PVSK elleni fellépésüket.

HOYA-Pannon Egyetem Veszprém (1., 16-2) – Vasas Akadémia (2., 13-4) (kedd, 17:00)

A 13. fordulóból elhalasztott meccs az előttünk álló napok legnagyobb ütközetének ígérkezik a listavezető és a Hepp-kupa győztes között. A két csapat őszi találkozóját 11 ponttal nyerték a veszprémiek az akkor még csak formálódó pasarétiek otthonában, de mostanra szépen összeállt a Vasas játéka, nehéz gyenge posztot és pontot találni rajtuk, míg a házigazdák továbbra is főleg rutinos játékosaik klasszisára támaszkodhatnak, Kámán, Körtélyesi és Vertetics teljesítménye ezúttal is döntő lesz majd. Parázs derbi, presztízs csata, a hazai pálya eddig makulátlan mérlege miatt viszont a házigazdák sikerére teszek, de eddigi legizzasztóbb 40 percük elé néznek.

 

Fotó, Slide: facebook.com/tiszaujvarosikronika

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus