Jamal Murray dobta tovább a második körbe a Denvert

Murray újabb meccsnyerője vetett véget a Lakers szezonjának, söpréssel jutott tovább az OKC, 3-1-re vezet a Boston, amelynél viszont megsérült Kristaps Porzingis: ez történt hajnalban az NBA-ben.

 

Miami Heat - Boston Celtics 88-102

White nagyot ment, Porzingis megsérült. A mérkőzés fő pozitívuma a győzelem mellett a Boston számára Derrick White játéka, aki 38 pontos extrát szállított: 8/15 triplát süllyesztett el, gyakorlatilag egymaga jelentett komolyabb kinti tűzerőt az ebben mindig masszív Celtics oldalán, illetve egyébként is nagyon hatékonyan dolgozott, ő volt a csapat vezére. Jayson Tatumot és Jaylen Brownt kordában tartotta a Heat, Kristaps Porzingis viszont megsérült: még az első félidőben húzta meg a vádliját, amely után nem tudott visszatérni a parkettre, a mezébe temette az arcát, és járógipszben láthattuk később - amit egyébként elővigyázatosságból is fel szoktak rakni ilyenkor. Volt még egy sérülésveszélyes pillanat, Jayson Tatum másodperccel sípszó után állt bele egy triplába a meccs hajrájában "csak úgy", Bam Adebayo pedig "csak úgy" védekezett - és Tatum az ő lábán landolt, amelyben kimente a bokája. A Boston pontgyárosa ott maradt a pályán, és Joe Mazzulla szerint nincs gond, mindenesetre ez megint egy olyan momentumnak bizonyult, ami figyelmeztetésként hathatott a Celticsnek: nem lehet kihagyni, kiengedni egy másodpercre sem. Összességében az első félidőben eldöntötték a küzdelmet, a nyitó játékrészt 10 ponttal nyerték, a másodikban pedig szétvédekezték a Miamit és 19-12-re vitték ezt az etapot - így később már 28 ponttal is vezettek, a hajrában tudott csak kozmetikázni ezen a Heat. A 41%-os mezőnymutató is elégnek bizonyult a magabiztos sikerhez, úgyhogy mindkét meccsüket behúzták Floridában, és 3-1-es előnnyel térhetnek haza, ahol a papírforma szerint lezárhatják a párharcot. 

Ennyi van a Heatben. Erik Spoelstra sokkal többet nem kérhet, nem várhat a Butler-Rozier párost továbbra is nélkülöző csapatától, amely a második meccs triplaparádéja óta visszasüllyedt a realitások talajára támadásban. Tyler Herro igyekezett (19 pont 44 perc alatt), Caleb Martin bevert 4/8 triplát és 18 pontot, Bam Adebayo pedig 25 ponttal, 17 lepattanóval és 5 gólpasszal zárt, de náluk is történt egy újabb sérülés: Jaime Jaquez Jr. szállt ki a második félidőben, 22 játékperccel a lábában, úgyhogy tovább fogytak az opciók. Ez a 40%-os mezőnymutató nagyjából az, amire ők most képesek - így pedig érdemi esélyük nem nagyon lehet a Boston ellen.

A Heat legjobb dobói: Adebayo 25/3, Herro 19/6, Martin 18/12
A Celtics legjobb dobói: White 38/24, Tatum 20/6, Brown 17/3

A párharc állása: 3-1 a Celtics javára.

 

New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder 89-97

Lezárta az OKC. Nem játszott olyan jól a Thunder, mint az előző két mérkőzésen, sokkal inkább inogtak a támadások és azok befejezései, pontatlanok voltak a passzok, remegtek a dobások, így egészen a negyedik negyeydig egálközeli állással haladtak a felek, egyikük sem tudott igazán meglógni. Ott azonban egy-két lerohanás és egy-két nagy védekezés lendületbe hozta az első kiemeltet, amely egy 18-2-es futással eldöntötte a kérdést: öt perc alatt lett 80-75-ről 82-93, és mivel ezzel pont a végjátékhoz, az utolsó három perchez értek oda a csapatok, a Pelicansben már nem volt válasz. Egészen eddig sosem volt öt pontnál nagyobb a különbség egyik irányba is, és kis híján húsz alkalommal változott a vezető kiléte, de a végét megoldotta a Thunder, így simán, 4-0-val söpörte ki ellenfelét, és továbbjutott a második körbe. A kezdőötösben most is mindenki dobott legalább 11 pontot, ugyan senki nem játszott extrát és sok volt a hiba, de amikor kellett, akkor mindig jött a helyes megoldás, és mivel a védekezésük egy pillanatig sem puhult fel, így vesztett meccs nélkül abszolválták a feladatot - a következő a Mavs-Clippers párharc győztese lesz, az azért más szériának ígérkezik.

Kevés volt a Pelicans. Negyedszer sem tudta átlépni a 92 dobott pontos korlátot a New Orleans, a párharc során egyszer sem tudott érdemi támadójátékot bemutatni az együttes - Zion Williamson nélkül semmilyen átüőerő nem volt ebben a keretben, ami most is megmutatkozott. Nagyot harcoltak, szépen védekeztek, lelassították az OKC kulcsembereit, és egészen a negyedik negyed közepéig partiban is voltak, de amikor egyszerűen meg kellett volna oldani a támadásokat, akkor jött a lefagyás - hiába jutott el 20 pontig CJ McCollum, ő most sem tudott vezér lenni. Nála is nagyobb csalódás persze Brandon Ingram, aki az egész párharcot végigszenvedte, ma 2/14-et dobott mezőnyből, és még a kedvét is elvette Lu Dort fizikalitása - ő omlott össze leginkább ebben a szériában és ma hajnalban is, neki kell elsősorban magába néznie. A 0-4 nyilván csalódás számukra, de Williamson sérülése miatt a továbbjutás vagy ennél sokkal jobb helytállás váratlan bravúr lett volna...

A Pelicans legjobb dobói: McCollum 20/6, Valanciunas 19, Marshall 16/12
A Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 24/3, Jal. Williams 24/6, Holmgren 14/3, Giddey 14/12

A párharc végeredménye: 4-0 a Thunder javára.

 

Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 108-106

Jamal Murray újabb meccsnyerője. Vádlisérüléssel érkezett erre a meccsre Jamal Murray, kérdéses volt a játéka emiatt, jéggel a lábán melegített, de úgy érezte, hogy vállalni tudja a pályára lépést - és ezt a Denver végül megköszönheti neki. A Lakers ezúttal is rendkívül éles küzdelemre késztette a bajnokot, a nagyszünetben vezetett, a harmadik negyedben kilenc ponttal is meglógott, de a Nuggets 21-10-es etappal fordított, és innentől egészen a dudaszóig fej-fej mellett haladtak a felek. A hajrában kosárra kosár volt a válasz, és folyamatosan egál volt az állás, majd a legvégén megint jött Murray, aki a második meccset már megnyerte dudaszóra: ezúttal egy sima zárással nyitott neki némi teret Nikola Jokics, egy picit leszedte róla Austin Reavest, nem jött a segítés, Murray pedig a bal keze felé indulva, három másodperccel a vége előtt a gyűrűbe vágta a meccs- és párharcnyerő tempóját. A Lakers nem tudott válaszolni, nem volt időkérése, úgyhogy ez lett a győztes dobás, Murray pedig úgy nyerte meg a szériát a Denver számára, hogy a csapatorvosok a játéka ellen szavaztak ma. Ő végül 32 ponttal és 7 gólpasszal zárt, Nikola Jokics 25 ponttal, 20 lepattanóval és 9 gólpasszal, bár 7 eladott labdával fejezte be a mérkőzést, míg Michael Porter Jr. 26 pontot és 5/7 triplát tett hozzá, ő is nagyot játszott - egyébként ő és Aaron Gordon is 46-46 percet vállalt, nagyon elfogyott a végére a denveri rotáció. Most mindenesetre lesz némi idő pihenni, készülni, regenerálódni és újragombolni a kabátot, van pár nap szünetük a Minnesota elleni, parádésnak ígérkező párharc előtt. 

Megint elbukott a Lakers. Újabb szoros végjátékot veszített a Los Angeles, és ezúttal sem tudta megoldani a clutch helyzetet - az utolsó védekezés nehezen magyarázható, gyakorlatilag feladtak egy jó tempót Murray-nek még akkor is, ha a bal keze felé indult, Anthony Davis ugyanis nem lépett fel elé négy másodperccel az órán. Davis egyébként is eléggé indiszponáltnak tűnt a második félidőben, végül 17 ponttal és 15 lepattanóval zárt, de a nagyszünet után szinte alig nézett a gyűrűre, láthatóan zavarta a korábban Porter Jr.-ral "összeütött" válla. LeBron James igyekezett, 30 ponttal, 9 lepattanóval, 11 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárt, a végén is hozzátett egy clutch kettest és két büntetőt, de ez sem lett elég - Austin Reaves kezében maradt egy clutch dobás, illetve az utolsó védekezések hiányoztak nagyon. Így ezen a ponton véget ért a szezonjuk annak ellenére, hogy háromszor annyi büntetőt harcoltak ki, mint a vendéglátó - a 30% alatti triplázás és Murray dobása azonban nem fért bele. 

A Nuggets legjobb dobói: Murray 32/15, Porter Jr. 26/15, Jokics 25/3
A Lakers legjobb dobói: James 30/9, Reaves 19/3, Davis 17

A párharc végeredménye: 4-1 a Nuggets javára.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus